Román Kupa: máris döntőben a hároméves nagyszebeni klub

BOROS MIKLÓSBOROS MIKLÓS
Vágólapra másolva!
2018.05.11. 09:16
Három éve alapított második ligás erdélyi csapat jutott a labdarúgó Román Kupa döntőjébe, amelyben 36 év után először lesz alacsonyabb osztályú együttes. A nagyszebeni FC Hermannstadt az elődöntő visszavágóján idegenben is legyőzte 3–2-re a szintén Szeben megyei, de Liga 1-es medgyesi Gaz Metant, és 4–2-es összesítéssel jutott a május 27-i fináléba, amelyben a CSU Craiovával találkozik.

Az alapítása óta minden évben osztályt ugró együttes, amely a hajdani szász város német nevét viseli, a bajnokságban is remekül szerepel, hiszen a feljutást jelentő második helyen áll, és az utolsó öt fordulóban mindössze két pontra van szüksége, hogy felkerüljön az élvonalban, ahol utoljára a 2011–2012-es szezonban szerepelt nagyszebeni klub. Az akkor feljutása után egyből kieső Vointát és az FC Hermannstadtot az edző személye köti össze, mindkettőt Alexandru Pelici irányította.

Az immár 34 tétmérkőzés óta veretlen szebeniek a megyei riválissal vívott elődöntő előtt további három Liga 1-es csapatot is kiejtettek: a FC Voluntarit hosszabbítás után győzték le 1–0-ra, a Juventus Bukarestet 2–0-ra verték, a negyeddöntőben pedig 3–0-ra nyertek rekordbajnok FCSB (a korábbi Steaua) ellen. A bukaresti döntőben egy újabb Liga1-es topcsapat, a harmadik helyen álló Craiova lesz a Hermannstadt ellenfele. A szebeni szurkolók egyetlen bánata, hogy kupagyőzelem esetén sem indulhatnak az Európa Ligában, mivel a vezetés nem kért európai klublicencet a klub számára.

A Román Kupában utoljára 1982-ben volt másodosztályú döntős, akkor az FC Nagybánya 3–2-re kikapott a Dinamótól. Mivel azonban a bukaresti csapat bajnok is lett abban az évben, a máramarosi együttes elindulhatott a KEK-ben, ahol rögtön a Real Madriddal került szembe, és játszott hazai pályán 0–0-t a spanyolokkal, majd 5–2-re kikapott a Bernabeu-stadionban.

Alsóbb osztályú győztes mindössze három volt a sorozat történelmében, 1954-ben a resicabányai Metalul, 1961-ben a tordai Ariesul, 1975-ben pedig a Rapid.

ROMÁN KUPA
ELŐDÖNTŐ
Gaz Metan Medias–FC Hermannstadt 2–3

Továbbjutott a Hermannstadt, 4–2-es összesítéssel

Korábban játszották: FC Botosani–CSU Craiova 2–1
Továbbjutott a Craiova, 6–3-as összesítéssel.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik