A PSG máris hetvenkedik, Payet egymillió eurót engedett

Vágólapra másolva!
2017.01.30. 19:30
null
Dimitri Payet 30 millió euró körüli összegért vért vissza a Marseille-hez (Fotó: om.net)
Itt van immár a had – no, nem Laczfi nádor hada üget elő a Toldiból, hanem a nyalka, kolcsagos legények és cifra nyergű mének helyett a topligák frissiben vett labdarúgói sorakoznak táblázatunkban. Szokásunk szerint a Premier League, a Serie A és a Bundesliga eseményei után a Ligue 1-gyel folytatjuk transzfertúránkat.

 

Csak egy átlagos, nyugalmas tél a PSG-nél, holmi hetvenmillió euró elköltésével...

És még csak azt sem mondhatjuk, hogy nagyon megerősödött volna a kezdő: a negyvenmillió euróba kerülő német szélső, támadó középpályás, Julian Draxler ugyan remek játékos, de talán kaphatott volna még egy kis időt a bizonyításra, beilleszkedésre Jesé vagy Hatem Ben Arfa, akik csak a nyáron érkeztek, de máris kifelé áll szekerük rúdja az Eiffel-torony alól. Bő a választék, a Lucas Moura, Javier Pastore kettősre vagy a támadó középpályás, szintén friss fogás, de csak középen bevethető Giovani Lo Celsóra gondolunk itt.

A fanyalgók szerint már túlságosan is bő.

Ugyanakkor az is tény (és ezt már mi állítjuk), hogy egy újabb remek játékos egyik csapatnak sem árt, és ne feledjük, nem csak a versenyhelyzet erősödik a Draxler, Lo Celso kettős érkeztével, hanem a tavaszi fokozatos terhelés alatt nem fog elfogyni annyira a csapata, mint legutóbb a Bajnokok Ligájában – a múlt héten például Marco Verratti, Serge Aurier, Jesé, Alphonse Aréola, Layvin Kurzawa, Draxler, Pastore és Grzegorz Krychowiak küszködött kisebb-nagyobb sérüléssel, Thiago Motta pedig eltiltása miatt nem játszhat a következő elitliga-körben.

Kész csoda, hogy csak most vett egy nevesebb csatárt Edinson Cavani mögé a klub: a 19 esztendős Jean-Kévin Augustin nem tudott bizonyítani, olyannyira, hogy olykor Ben Arfa és Pastore is megfordult itt a szintén nem csúcsformát mutató Jesé mellett.

Ezentúl a húszesztendős Goncalo Guedes lesz az első számú cserecsatár, akin sokat nyert a Benfica: a saját nevelésű játékos a hazai pontvadászatban ugyan csak két gólt szerzett, de a BL csoportkörében is ennyiig jutott, egy gólpassz mellett – és ez meg is ért harmincmillió eurót a párizsiaknak, akik reményei szerint megtalálták az új Pauletát.

Akadnak, akik sokallják az összeget (majd a benzinkutakon magunk is hozzájárulunk...), különösen, ha hozzátesszük: ha eladja őt valamikor a PSG, még hétmillió euró üti a portugálok markát. Sokat segített a Benficának azt is, hogy a Monaco és a Manchester United is erősen alkudozott velük a csatárra. Guedes előtt Christian Benteke és Iago Aspas volt célkeresztben, Michy Batshuayiért kétszer is kölcsönajánlatott tett a PSG, de Chelsea mindkettőt elutasította.

Ezen a télen a labdarúgócsapatok a legtöbb pénzt Oscarért fizették, hatvanmillió eurót, őt követi Draxler a maga negyvenjével, és a harmadik, harminckétmillióba kerülő Gabriel Jesus után a PSG másik új embere, Goncalo Guedes következik. Érdekes módon az ötödik egy francia, Morgan Schneiderlin, a hatodik pedig egy Franciaországba igazoló, Memphis Depay.

Visszatérve a párizsi kék-pirosakra: Augustint a Dortmund, a Betis, a Bastia és a Lorient is hívja, Jesét is több helyről csábítják (legnevesebb kérői az AS Roma, a Liverpool, a Valencia és a Dortmund, a legújabb a Hull City és a legesélyesebb a Middlesbrouh), Lucas Mourát Angliából hívogatják, Pastoréért magától értetődő természetességgel befutott egy kínai ajánlat, Salvatore Sirigut a Chelsea, míg Thiago Mottát két amerikai csapat is szívesen látná.

Érzésünk szerint Guedesszel a PSG befejezte a téli vásárolgatást, bár a próbajátékra érkező New York-i szélsőhátvéddel, Noah Powderrel még megegyezhet – az Atalanta visszautasította a PSG Franck Kessiéért tett huszonötmilliós plusz bónuszos ajánlatát, de bejelentette, hogy a nyáron újra lehet alkudozni rá, és nem nyertek a gallok Ricardo Rodríguez-ügyben sem, ott kétmillióval kevesebbet ígértek a Wolfsburgnak, plusz itt is bónuszokat, és aligha lesz már idő megegyezni a Tottenhammel a balbekk Danny Rose-ról.

Utóbbi esetében a Manchester City, Sanghaj SIPG kettőssel kell megmérkőzni. Nem fogunk unatkozni a nyáron...

Mint ahogyan nem unatkozott a télen az OLYMPIQUE MARSEILLE, és nagyot húzott az utolsó napokban is. Pontosabban nyilvánvaló volt, hogy Dimitri Payet vissza szeretne térni egykori csapatába, miután összerúgta a port a West Hammel, csak éppen topcsapatok is felfigyeltek mozdíthatóságára.

Kiköthetett volna a támadó Kínában is, de ennél azért bölcsebb, és mivel az igazi gigászoknak most (már?) nem kellett – márciusban betölti a harmincat és nem a legjobb ajánlólevél a sok cirkusz sem –, behajózott Marseille-be. Nem járt rosszul az eladó sem, bő huszonkilenc millió eurót kasszíroztak az angolok, Payetért 2007-ben négymilliót fizetett a Nantes-nak a St.-Étienne, onnan a Lille kilencmillióért, majd először az OM 8.7 millióért, a West Ham tizenötért vehette meg.

A londoniaknál megduplázta az árát a játékos, közben Európa-klasszis lett, nem mellesleg hatvanhat tétmérkőzésen tizennyolc gólt és huszonöt gólpasszt termelt. A franciák négy ajánlatot tettek a közönségkedvencért, és harmincötmillióról faragták le a végső árat, maga Payet az eddig évi közel nyolcmillió eurós bére helyett beéri héttel is a következő négy és fél évben.

Felkészül a nyári hazatérésre: Steve Mandanda, állítólag nem sportbéli, hanem családi okokból.

A veterán Patrice Evrát nemigen kell bemutatni senkinek, lesz még legalább egy szép idénye a Ligue 1-ben; a középső középpályás Morgan Sanson jóval ismeretlenebb, pedig kilencmillió eurót kellett fizetni érte a Montpelliernek, de beeshet oda még hárommilliónyi bónusz.

A huszonkét éves játékos a korosztályos válogatottak után a felnőttekhez még nem lépett át, de a Dortmund és furcsa módon a West Ham megmozgatott pár követ megszerzéséért. Sanson jobbszélsőként is bevethető, támadni és védekezni is tud, idénybeli tíz kanadai pontja önmagáért beszél – és furcsa módon a Montpellierben testvére, a három évvel fiatalabb Killian léphet örökébe.

No de térjünk vissza Marseille-be, ahonnan az argentin szélső, Lucas Ocampos kölcsönbe az AC Milanhoz került, távozhat továbbá a PSV és az Anderlecht által hívott védő, Karim Rekik, a szélső Romain Alessandrinit a Los Angeles Galaxy kerülgeti. A tizenéves középpályást, Maxime Lópezt pedig nem kisebb vadász vette célba, mint a Barcelona, a viharvert szűrővel, Lassana Diarrával pár hete még a West Ham kezdett viszonyt. Ezekből a transzferekből azonban csak kevés bevétel csoroghat be a marseille-i kasszába, Lópeznek például a nyáron lejár a szerződése.

Tervekből sincs hiány, a védelem új feje a hoffenheimi Fabian Schär lehet, a csatársoré a Sassuolo Grégoire Defrelje, mármint ha nem ír alá az AS Romához; az Inter, a Manchester United, a Crystal Palace, a Valencia és pár kínai csapat által is megkeresett Alou Diarra utóda alkalomadtán a Bordeaux-t szolgáló Grégory Sertic lesz (a kétmillió eurós ajánlatot már elfogadta az eladó), és bizony nem elvetendő ötlet „megmenteni” az Arsenaltól Mathieu Debuchyt – ha maradt pénz a kasszában a Payet-mű lezongorázása után.

Ugyanilyen okból erősen kétséges az Anwar El Ghazi-, Yohan Cabaye-, Iker Muniain- vagy Szofian Féguli-terv, Iker Casillasról már nem is szólva.

Reméljük, nem vonjuk fejünkre a Marseille-fanok haragját, de Ricardo Rodríguez aligha költözik Marseille-be, jóval tőkeerősebb hódolókkal bír ugyanis, ellenben az Aston Villával már megegyezett a francia gárda Jordan Amavi megvételéről és a tízmilliós vételárról – csak éppen kosarat kaptak a kikötővárosiak magától a balbekktől.

Az Angers tízmilliót kér támadójáért, Nicolas Pépéért, de alább is adhatja, mert a PSG és a Lyon kiesett a potenciális vevők sorából.

Hamar véget ért a Didier Drogba-sztori is: az egykori közönségkedvenc, de kissé megkorosodott támadó meglebegtette visszatérését, erre a drukkerek energiát és pénzt nem kímélve egy hatalmas molinón elküldték – Kínába. Pénzt keresni.

FIAM, MAGA KIFOGTA DÉL-AMERIKÁT

Több francia csapat a jól bevált módszer szerint Dél-Amerikából erősített a télen, a MONACO például nem csak tervezte egy balbekk megvételét, hanem le is csapott egyre: a húszéves Jorgéért nyolc és fél millió eurót könyvelhetett el a Flamengo, az árat a Liverpool, a Manchester City és az Inter lögybölte ilyen magasra. A korosztályos válogatott játékost követheti még a Sampdoria szervezője, az argentin Ricardo Álvarez, azonban Rasid Gezzal inkább az Arsenalnál lesz új fiú hamarosan, nem a hercegségben.

Mostani jó szokása szerint előre gondolkodik a Monaco: a nyáron tizenhárommillió euróért vett Benjamin Mendy minden bizonnyal hamarosan Angliában folytatja, osztályt lép a picivel drágább Djibril Sidibé is, a nigériai Elderson ideje pedig kitelt.

MI ÚJSÁG PORTUGÁLIÁBAN?

PORTUGÁLIA
LIGA NOS

 

BENFICA
Érkezett: Pedro Nuno (Académica Coimbra, 400.000), Marcelo Hermes (Gremio, ingyen)
Kölcsönből vissza: Ola John (Wolverhampton), Luís Felipe (Oeste)
Távozott: Goncalo Guedes (PSG, 30.000.000)
Kölcsönbe: Pedro Nuno (Tondela), Adel Taarabt (Genoa), Bryan Cristante (Atalanta), Diego Lopes (Panetolikosz), Ola John (Deportivo La Coruna)
Kölcsönből vissza: Danilo (Braga)

FC PORTO
Érkezett: Tiquinho Soares (Vitória Guimaraes, 3.500.000)
Kölcsönből vissza: Abdoulaye Ba (Alanyaspor), Sami (Akhisarspor), Kelvin (Sao Paulo)
Távozott: Evandro (Hull City, 2.500.000), Silvestre Varela (Kayserispor, 500.000)
Kölcsönbe: Abdoulaye Ba (1860 München), Juan Quintero (Independiente Medellín), Adrián López (Villarreal)

SPORTING CP
Érkezett:
Kölcsönből vissza: Lukas Spalvis (Belenenses), Joao Palhinha (Belenenses)
Távozott: Elias (Atlético Mineiro, 2.500.000)
Kölcsönből vissza: Marcelo Meli (Boca Juniors)

 

Pépé felmerült még itt is – és mivel Jorgével betelt az utolsó, nem európai uniós alkalmazottaknak fenntartott hely is, a kiszemeltek mind kettős állampolgárok, sorrendben argentin-olasz, algériai-francia és elefántcsontparti-francia. Falcao friss száma pedig a hármas: ennyi kínai ajánlatot utasított el a napokban, a fizetési ajánlatok részletezéseivel ne rontsuk el a napunkat.

A Nice nagy nevekkel kacérkodott (Clément Grenier, Payet, Carlos Eduardo, Leon Bailey, Luiz Gustavo), de a jelek szerint meg kell elégednie a Munir Obbadi, Basszem Szrarfi kettőssel, de ez a két üzlet sem kapta még meg a pecséteket.

Visszatérve Dél-Amerikára: Júnior Alonso személyében vett egy paraguayi válogatott középső és bal oldali védőt a Lille, a harminchárom éves argentin bekket, Renato Civellit ugyanakkor hazaengedte a Banfieldhez, a Bordeaux kölcsönadta a brazil védőt, Pablót a Corinthiansnak, és a fentebb vázolt okok miatt kellett egy középső középpályás, aki az argentin tehetség, Daniel Mancini lett.

A Nantes egy kolumbiai válogatott szélső, Felipe Pardo kölcsönvételével állt be a mozgalomba, a Toulouse cseles módon egy franciát csábított el Mexikóból. Nem is rosszat: Andy Delort játékjogáért a nyáron nyolcmilliót fizetett a Caennek a Tigres UANL, de nem jött be az éknek az ottani élet, mondhatni, nem ő lett az új André-Pierre Gignac.

Ám vannak másként gondolkodók, a Dijon egyenesen Dél-Koreából szerzett be egy párszoros válogatott, a nemzeti csapatban is gólerős középpályást, és van, aki a jól bevált afrikai vonalat preferálja.

A Montpellier például szert tett egy-egy francia-kongói demokratikus köztársaságbeli védőre és szélsőre (Nordi Mukiele, Jonathan Ikoné, mindketten francia korosztályos válogatottak), egy útlevelében éppen fordított felállásal jelentkező rutinos védőre (Cédric Mongongu), egy dél-afrikai támadó mindenesre (a Manchester City által is számon tartott Keagan Dolly) – és egy másfél millió euróba kerülő cseh védőre (Lukás Pokorny).

Bamba lesz a teljes jobb szél az Angers gárdájában: nem, nem akarunk megsérteni senkit sem, csak a jobbhátvéd Abdoulaye Bamba után Jonathan Bamba is megérkezett a csapathoz. Hogy ne legyen könnyű dolga az online közvetítőknek, sokszor szerepel majd kettejük között a jobb oldali középpályás, egy bizonyos Billy Ketkeophomphone.

Régi ismerősünk a harmincnégy éves Mathieu Bodmer, a Lille, a Lyon és a PSG korábbi középpályása, akivel nemrégiben szakított a Nice, de a Guingamp gyorsan lecsapott rá.

Régi ismerősünk a harmincnégy éves Mathieu Bodmer, a Lille, a Lyon és a PSG korábbi középpályása, akivel nemrégiben szakított a Nice, de a Guingamp gyorsan lecsapott rá. Nagyot fogott érzésünk szerint a Stade Rennes is: nem is annyira az arab világból elcsábított szélsővel, Ndombe Mubelével, hanem az algériai válogatott kapussal, Raisz M'Bolhival, akinek mostanában nem úgy jöttek össze a dolgai, mint azt tervezte, Bulgária után megfordult Amerikában és Törökországban is – de aki emlékszik rá a 2010-es vagy a 2014-es világbajnokságról (előbbin az angolok, utóbbin a németek szemét védte ki), tudhatja, csodás képességű kapuvédő a most harmincéves afrikai játékos.

LIGUE 1, TÉLI ÁTIGAZOLÁSOK
2017 JANUÁRJA

SCO ANGERS
Érkezett: Abdoulaye Bamba (egyesület nélküli)
Kölcsönbe: Kévin Bérigaud (Montpellier), Jonathan Bamba (St.-Étienne)
Távozott: Ibrahima Diallo (szerződését felbontották)
Kölcsönbe: Aissa Laidouni (Les Herbiers), Yoane Wissa (Stade Laval)

SC BASTIA
Érkezett:
Kölcsönbe: Lindsay Rose (Lorient), Prince Oniangué (Wolverhampton Wanderers)
Kölcsönből vissza: Julien Romain (GFC Ajaccio)
Távozott: Mathieu Peybernes (Lorient, 2.000.000), Thievy Bifouma (Osmanlispor)
Kölcsönbe: Julien Romain (Pau)

FC GIRONDINS BORDEAUX
Érkezett: Daniel Mancini (Newell's)
Távozott: Pablo (Corinthians)
Kölcsönbe: Isaac Thelin (Anderlecht, 700.000), Frédéric Guilbert (Caen), Pablo (Corinthians), Kévin Soni (Pau), Cédric Yambéré (APOEL Nikosia)

SM CAEN
Érkezett:
Kölcsönbe: Frédéric Guilbert (Bordeaux)
Távozott: Andy Delort (Tigres, 8.000.000)
Kölcsönbe: Jordan N'Kololo (Stade Laval)

FCO DIJON
Érkezett: Kvon Csang Hun (Szuvon Bluewins)
Távozott: Quentin Bernard (Stade Brest), Johan Gastien (Stade Brest)

EA GUINGAMP
Érkezett: Mathieu Bodmer (Nice, i.)
Távozott:
Kölcsönbe: Benjamin Angoua (New England Revolution)

LOSC LILLE
Érkezett: Júnior Alonso (Cerro Porteno)
Távozott: Renato Civelli (Banfield, ingyen)
Kölcsönbe: Junior Tallo (Amiens)

FC LORIENT
Érkezett: Mathieu Peybernes (Bastia, 2.000.000), Alhassan Wakaso (Rio Ave, 1.000.000), Ibrahima Conté (Lorient B), Jérémie Aliadiere (egyesület nélküli)
Távozott: Moryké Fofana (Konyaspor, 150.000)
Kölcsönbe: Lindsay Rose (Bastia), Faiz Selemani (Tours)

FC METZ
Érkezett:
Kölcsönbe: Fallou Diagne (Werder Bremen, 400.000), Cheick Diabaté (Osmanlispor)
Távozott: Janis Ikaunieks (Larisza), Popoola Saliu (szerződését felbontották), Fadil Sido (szerződését felbontották)

AC MONACO
Érkezett: Jorge (Flamengo, 8.500.000)
Kölcsönből vissza: Elderson (Standard Liége), Paul Nardi (Stade Rennes), Fares Bahlouli (Standard Liége)
Távozott: Abdou Aziz Thiam (szerződését felbontották)
Kölcsönbe: Corentin Jean (Toulouse)
Kölcsönből vissza: Paul Nardi (Crcle Bruges), Elderson (Standard Liége)

HSC MONTPELLIER
Érkezett: Nordi Mukiele (Stade Laval, 1.500.000), Cédric Mongongu (egyesület nélküli), Stéphane Sessègnon (egyesület nélküli), Keagan Dolly (Mamelodi Sundowns), Lukáš Pokorny (Slovan Liberec, 1.500.000)
Kölcsönbe: Jonathan Ikoné (PSG)
Távozott: Dylan Gissi (Rosario), Morgan Sanson (Marseille, 9.000.000)
Kölcsönbe: Kévin Bérigaud (Angers)
Kölcsönből vissza: Anthony Vanden Borre (Anderlecht, majd visszavonult)

AS NANCY-LORRAINE
Érkezett:
Kölcsönből vissza: Alexis Busin (Clermont Foot)
Távozott: Clément Lenglet (Sevilla, 5.000.000)
Kölcsönbe: Christophe Mandanne (al-Fudzsairah)

FC NANTES
Érkezett:
Kölcsönbe: Felipe Pardo (Olympiakosz)
Kölcsönből vissza: Kolbeinn Sigthórsson (Galatasaray)
Távozott: Nicolaj Thomsen (FC Köbenhavn)

OGC NICE
Érkezett:
Távozott: Mathieu Bodmer (Guingamp, i.)
Kölcsönbe: Dorian Caddy (Clermont Foot), Szaid Benrahma (GFC Ajaccio)

OLYMPIQUE LYON
Érkezett: Jean-Philippe Mateta (Chateauroux, 3.000.000), Memphis Depay (Manchester United, 16.000.000)
Távozott: Gueida Fofana (visszavonult)
Kölcsönbe: Olivier Kemen (GFC Ajaccio), Gaetan Perrin (Orléans), Aldo Kalulu (Stade Rennes), Clément Grenier (AS Roma)

OLYMPIQUE MARSEILLE
Érkezett: Morgan Sanson (Montpellier, 9.000.000), Patrice Evra (Juventus, ingyen), Dimitri Payet (West Ham, 29.300.000)
Távozott:
Kölcsönbe: Gaël Andonian (PAE Vería), Lucas Ocampos (AC Milan)

FC PARIS SAINT-GERMAIN
Érkezett: Julian Draxler (Wolfsburg, 40.000.000), Goncalo Guedes (Benfica, 30.000.000)
Kölcsönből vissza: Giovani Lo Celso (Rosario)
Távozott:
Kölcsönbe: Jonathan Ikoné (Montpellier), Hervin Ongenda (PEC Zwolle)

FC STADE RENNES
Érkezett: Raisz M'Bolhi (Antalyaspor, ingyen), Ndombe Mubele (al-Ahli DC)
Kölcsönbe: Aldo Kalulu (Olympique Lyon)
Távozott: Paul-Georges Ntep (Wolfsburg, 5.000.000), Pedro Henrique (PAOK Szaloniki, 1.000.000)
Kölcsönbe: Kermit Erasmus (Lens), Anthony Ribelin (Paris FC)
Kölcsönből vissza: Paul Nardi (Monaco)

AS SAINT-ÉTIENNE
Érkezett: Arnaud Nordin (St.-Étienne U19)
Kölcsönbe: Anthony Mounier (Bologna)
Kölcsönből vissza: Jonathan Bamba (St. Truiden)
Távozott:
Kölcsönbe: Jonathan Bamba (Angers)

FC TOULOUSE
Érkezett: Clément Michelin (Toulouse), Kelvin Amian Adou (Toulouse U19), Mathieu Cafaro (Toulouse B), Andy Delort (Tigres UANL)
Kölcsönbe: Corentin Jean (Monaco)
Távozott:

AZ ÉLVONALBÓL KIESETT CSAPATOK

GFC AJACCIO
Érkezett:
Kölcsönbe: Olivier Kemen (Olympique Lyon), Szaid Benrahma (Nice)
Távozott: Mohamed Larbi (szerződését felbontották)
Kölcsönből vissza: Julien Romain (Bastia)

STADE REIMS
Érkezett: Romain Métanire (Kortrijk)
Távozott: Christopher Glombard (Stade Laval)
Kölcsönbe: Hassane Kamara (Créteil), Jordan Siebatcheu (Chateauroux)

ES TROYES AC
Érkezett: Jonathan Tinhan (Amiens, i.)
Távozott:
Kölcsönbe: Jan Kaye (Grenoble)

Lezárva hétfő délután, dőlt betűvel a nyári transzferzárás és a téli átigazolási időszak kezdete közötti játékosmozgások, vastaggal az elmúlt egy hét eseményei.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik