Világfutball: véget ért a fura fogság, hazamenekült a focista

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2013.11.29. 08:31
Tizenhét hónapnyi „fogság" után csütörtökön elhagyhatta Katart és hazatérhetett Franciaországba a francia-algériai futballista, Zahir Belounis, aki egy pénzügyi vita elmérgesedése következtében ragadt az arab államban.

Zahir Belounis 2007-ben igazolt a katari al-Dzsais nevű futballklubba, amelynek vezetőivel 2012-ben romlott meg a viszonya. Nem kapta meg a fizetését, ezért idén februárban jogi útra terelte az ügyet, amivel úgy magára haragította a klub vezetőit, hogy azok blokkolták a hazatérési engedélyének kiadását.

Katarban (és Szaúd-Arábiában) a külföldi munkavállalóknak speciális kiutazási vízumra van szükségük az ország elhagyásához – amit a nemzetközi emberjogi szervezetek meglehetősen aggályosnak tartanak –, s ehhez az okmányhoz nem jutott hozzá sokáig Belounis.

A 33 éves labdarúgó, felesége, valamint két gyermeke hazatérése érdekében a nemzetközi futballszakszervezet (FIFPro) és a francia diplomácia erőfeszítései szükségeltettek.

Mint ismert, Katar lesz a 2022-es világbajnokság házigazdája, és a nemzetközi sportsajtóban egymást érik a döntést meghozó Nemzetközi Labdarúgó-szövetségnek (FIFA) címzett kritikák.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik