A dél-afrikai torna a nagy stratégák összecsapásáról is szól

N.T. N.T.N.T. N.T.
Vágólapra másolva!
2009.06.14. 00:19
Vasárnap kezdődik a Konföderációs Kupa, amely egyrészt a rendező Dél-Afrika számára főpróba a jövő évi világbajnokság előtt, másrészt jó erőfelmérő a részt vevő válogatottaknak. A torna előtti cikkünkben most a csapatok edzőit vesszük górcső alá: van köztük már rutinosnak számító, de akad olyan is, akinek a tapasztalatszerzés szempontjából szintén jól jön ez a megméretés.
Del Bosque (balra), Dunga (középen) és Lippi (jobbra) összecsapásáról is szól majd a Konföderációs Kupa
Fotók: Action Images (archív)
Del Bosque (balra), Dunga (középen) és Lippi (jobbra) összecsapásáról is szól majd a Konföderációs Kupa
Del Bosque (balra), Dunga (középen) és Lippi (jobbra) összecsapásáról is szól majd a Konföderációs Kupa
Fotók: Action Images (archív)
Del Bosque (balra), Dunga (középen) és Lippi (jobbra) összecsapásáról is szól majd a Konföderációs Kupa

Minden részt vevő edző különböző pályafutással, rekordokkal és személyiséggel rendelkezik. Elég, ha csak a világbajnok olaszok mesterére, a 61 éves Marcello Lippire gondolunk. Lippi első szövetségi kapitánysága alatt 2004 és 2006 között 17 győzelem mellett 10 döntetlent ért el csapatával, és csupán két vereséget szenvedett. A jó sorozatot pedig egy vb-címmel zárta le. Miután Lippi a 2008-as Eb után visszatért a válogatotthoz, új szériát indított el, amelynek eredményeképpen az olaszok jelenleg vezetik a 8. vb-selejtező csoportot, ráadásul több új, fiatal játékost is sikerült beépítenie.

KONFÖDERÁCIÓS KUPA 2009

„Jelenleg félúton járunk a csapatépítésben, de én elégedett vagyok a megindult átalakulási folyamattal” – mondta Lippi.

Folytassuk a 2007-es Copa América-győztes brazilok 45 éves edzőjével, Dungával, akivel a selecao jelenleg élen áll a dél-amerikai selejtezőcsoportban.
Javára írható, hogy nem félt meghozni nehéz döntéseket, még ha neves játékosok kihagyásáról is volt szó, amivel többször összetűzésbe is került a helyi sajtóval.

„Olaszország a regnáló világbajnok, ez mindent elmond róluk. Spanyolország pedig a jelenleg legjobb formában lévő nemzeti együttes, ők játsszák a legszebb focit” – nyilatkozta Dunga, amikor Brazília esélyeiről kérdezték.

A spanyol kapitány, az 58 éves Vicente del Bosque, aki emlékezetes sikereket ért el korábban a Real Madriddal, „nehéz örökséget” vett át Luis Aragonéstől a 2008-as Eb-győzelem után. Egyrészt ezelőtt még nem ült válogatott kispadján, másrészt a szurkolók joggal várják a további sikereket. Nos, eddig úgy tűnik, jól viseli a kihívásokat: már az ő keze munkája is meglátszik a csapaton, ráadásul debütáló trénerként rekordnak számító tíz győzelemmel kezdett a válogatottnál. Legutóbb Azerbajdzsánt győzték le 6–0-ra felkészülési mérkőzésen. Az olaszok és a brazilok mellett ők a Konföderáció Kupa nagy esélyesei.

A házigazda Dél-Afrika számára jó erőfelmérő lesz a hazai rendezésű torna. A csapat, amelyet a brazil Joel Santana irányít, hét felkészülési mérkőzésből ötöt nyert meg két vereség mellett az utóbbi időben. Santana most élesben bizonyíthatja, hogy csapata méltóképpen képvisi majd a rendező országot a jövő évi vb-n.

Hasszán Sehata megítélése felemás Egyiptomban: bár megnyerték az Afrikai Nemzetek Kupája legutóbbi két kiírását, a legutóbbi vb-ről már lemaradtak, és kétséges a jövő évi indulásuk is. Így Sehatának szintén bizonyítania kell a tornán.

Bob Bradley hamar elcsendesítette a kritikusait, miután az Egyesült Államok csapatával megnyerte 2007-ben az Arany Kupát. Azóta a neve egyet jelent a stabilitással és a fiatalok mély vízbe dobásával. Az A-csoportban, Olaszország és Brazília társaságában lesz lehetősége megmutatni csapatával, hol tartanak a fejlődésben.

Bora Milutinovics igazi vb-veteránnak számít, ugyanis öt különböző válogatottal is eljutott már a tornára. Az iraki játékosokkal kapcsolatban elmondta, hogy kiváló a hozzáállásuk, és motiváltak. Erre szükségük is lesz, ha tovább akarnak jutni a csoportból az elődöntőbe.

Végül, de nem utolsósorban az új-zélandi Ricki Herbertnek ez lesz az első igazán jelentős megméretése a válogatottal. Nemrég 4–3-ra kaptak csak ki felkészülési mérkőzésen Olaszországtól, és a tréner szerint ez valami nagy dolog kezdetét jelenti:

„Mi lehetünk a torna meglepetéscsapata. Az elődöntő elérése reális célnak tűnik” – nyilatkozta Herbert.

Hogy ki szerzi majd az igazi meglepetést, azt még most nem tudhatjuk, de egy biztos: a szenzációt az jelentené, ha nem a Spanyolország, Olaszország, Brazília hármasból kerülne ki a torna végső győztese.

A csoportmérkőzések közül az Olaszország–Brazília, a Spanyolország–Dél-Afrika, valamint az elődöntőktől kezdve az összes mérkőzést élőben közvetítjük.

A tornához készült szurkolói szoftvert ide kattintva töltheti le.

KONFÖDERÁCIÓS KUPA

A VASÁRNAPI PROGRAM
Dél-Afrika–Irak 16 óra
Új-Zéland–Spanyolország 20.30


Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik