Carlos Queiroz székfoglalója: „Keveset ígérek és sokat cselekszem”

Vágólapra másolva!
2008.07.16. 17:34
Négy selejtező, tizenkét pont: ez az elsődleges célja Carlos Queiroznak, a portugál labdarúgó-válogatott múlt héten kinevezett szakvezetőjének. A Manchester Unitedtől „hazatérő” szakember nagy ígéretekből keveset, munkából sokat ígér, és hiszi, hogy a nemzeti csapat képes győzelmet aratni nagy tornán.
Visszatért, hogy sikerekre vezesse a portugálokat: Queiroz sok munkát és kevés beszédet ígér
Fotó: Action Images
Visszatért, hogy sikerekre vezesse a portugálokat: Queiroz sok munkát és kevés beszédet ígér
Visszatért, hogy sikerekre vezesse a portugálokat: Queiroz sok munkát és kevés beszédet ígér
Fotó: Action Images
Visszatért, hogy sikerekre vezesse a portugálokat: Queiroz sok munkát és kevés beszédet ígér

Tizenöt éve meglehetősen sértetten és csalódottan távozott a portugál válogatottól Carlos Queiroz, másfél évtizeddel (és négy kontinensen szerzett edzői tapasztalattal) később viszont újra kezébe kaphatta a marsallbotot. Az 55 éves szakember kőkemény munkát ígér, és legfontosabbnak azt tartja, hogy megtalálja csapatát a 2010-es világbajnokság selejtezőire – ahol Portugália többek között a magyar válogatottal szerepel egy csoportban.

„12 pontot szerezhetünk meg a következő három hónapban, és az összeset be akarjuk gyűjteni. Ez elsődleges fontosságú, egyben ez a legközelebbi célunk is” – nyilatkozta Queiroz első munkanapja után.

A feladat nem teljesíthetetlen, és nem is rendkívül nehéz: a Queiroz-csapat Máltán kezdi a szereplést, majd hazai pályán fogadja a dánokat, októberben meg előbb Stockholmban vív csoportrangadót a svédekkel, az albánok elleni, portugáliai fellépés előtt.

„Nagyon fontos, hogy az első selejtezőre megtaláljam a csapatom. A legjobb képességeim szerint megpróbálom felmérni, hogy kik azok, akikre számíthatok, kik azok, akikkel még előreléphetünk. A mottóm: keveset ígérek és sokat cselekszem” – mondta a portugálok mestere.

„Kizárólag a kitűnő teljesítményt fogadom el. A legmagasabb szintű teljesítményt várom el mindenkitől, ez már-már rutinszerűvé vált az évek során. Ez az alapja az eredményes munkának. Rengeteget kell tennünk azért, hogy felérjünk a csúcsra, de úgy hiszem, a csapat képes erre. Azért tértem vissza, mert meg vagyok erről győződve” – tette hozzá.

Egy biztos, az 1991-93 közti időszaknál jobban kell szerepelnie Queiroznak: az akkori sikertelenséghez (a luzitánok a ’92-es Eb-ről és ’94-es vb-ről maradtak le regnálása alatt) hasonlót az eredményekkel az utóbbi években elkényeztetett szurkolók egészen biztosan nem fogadnak el.

CARLOS QUEIROZ EDZŐI PÁLYAFUTÁSA

1990–1991 portugál U 20-as válogatott szövetségi kapitány
1991–1993 portugál válogatott szövetségi kapitány
1994 Sporting (portugál) vezetőedző
1996 NY/NJ MetroStars (amerikai) vezetőedző
1996-1997 Nagoya Grampus Eight (japán) vezetőedző
1999 Egyesült Arab Emirátusok szövetségi kapitány
2000-2002 Dél-Afrika szövetségi kapitány
2002-2003 Manchester United menedzserasszisztens
2003-2004 Real Madrid vezetőedző
2004-2008 Manchester United menedzserasszisztens
2008- portugál felnőtt válogatott szövetségi kapitány
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik