A FIFA és az UEFA nem fogadja el a kormánybiztost

Vágólapra másolva!
2007.01.22. 15:22
Címkék
A Nemzetközi (FIFA) és az Európai (UEFA) Labdarúgó-szövetség sem fogadja el Tomasz Lipiec sportminiszter pénteki döntését, vagyis nem ismeri el hivatalos „képviselőként” a Lengyel Labdarúgó-szövetséget (PZPN) átmenetileg irányító kormánybiztost, Andrzej Ruskót. A Gazeta Wyborcza című varsói napilap szerint ez azt jelentheti, hogy felfüggesztik a két nemzetközi föderációban a PZPN tagságát.
A kormánybiztost riporterek hada fogadta hétfőn a PZPN székházánál
www.gazeta.pl
A kormánybiztost riporterek hada fogadta hétfőn a PZPN székházánál
A kormánybiztost riporterek hada fogadta hétfőn a PZPN székházánál
www.gazeta.pl
A kormánybiztost riporterek hada fogadta hétfőn a PZPN székházánál

A FIFA és az UEFA közös kommünikéban jelezte, továbbra is a PZPN eddigi elnökségét tekinti egyedüli hivatalos képviselőnek. A hivatalos tájékoztató szerint Tomasz Lipiec döntése megsértette a nemzetközi szövetség alapszabályának 17. pontját, s napokon belül dönt az esetleges lépésről.

„A FIFA és az UEFA meglepve értesült Tomasz Lipiec sportminiszter döntéséről, a kormánybiztos kinevezéséről a Lengyel Labdarúgó-szövetség élére. Ez a lépés nem csak a sportszövetség függetlenségét sérti, de egyszersmind aláássa a kormány munkacsoportjainak összes lépését, amely a lengyel labdarúgás fejlődésének elősegítésére irányult” – szerepel a közös közleményben.

Szavazás

Ön szerint mennyit árt a lengyel-ukrán Eb-pályázatnak a botrány?

Írja be az itt látható számot!
A FIFA és az UEFA hangsúlyozza, hogy a közelmúltban mindkét szervezet többször figyelmeztette a varsói kormányt a PZPN elnökségének felfüggesztése esetén bekövetkező esetleges szankciókról. Az egyik lépés lehet éppen a lengyel föderáció tagságának felfüggesztése.

A nemzetközi és az európai futballszövetség azt is kiemelte, hogy továbbra is a Michal Listkiewicz által vezetett – s pénteken felfüggesztett – elnökséget ismeri el a lengyel futball egyedüli hivatalos képviselőjének. A kormánybiztos kinevezése előtti órákban a PZPN március 31-re hívta össze tisztújító közgyűlését.

Tomasz Lipiec sportminiszer már régóta készült a kormánybiztos kinevezésére, mert nem volt elégedett a PZPN lépéseivel a többtucat személy letartóztatásához vezető vesztegetési botrány kapcsán. A kínos ügy legutolsó lépéseként a múlt hét közepén őrizetbe vették az elnökség egyik tagját, a játékvezető-bizottságban is tevékenykedő Wit Zelazkót.

Miután az elnökség még ezt követően sem akart lemondani, Tomasz Lipiec sportminiszter közölte: elvonja a testület hatalmát, és Andrzej Rusko ligaelnököt nevezi ki miniszteri biztosnak, amíg az új elnökséget meg nem választják.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik