Szétzavarta a lengyel futballvezérkart a miniszter

Vágólapra másolva!
2007.01.19. 22:53
Címkék
A lengyel sportminiszter feloszlatta a Lengyel Labdarúgó-szövetség elnökségét, és Andrzej Rusko ligaelnök személyében miniszteri biztosra bízta a szervezet vezetését, amíg az új elnökséget meg nem választják. A botrány nem tesz jót a 2012-es lengyel–ukrán Eb-pályázatnak. Az UEFA áprilisban hirdet győztest az olasz, a magyar-horvát és a lengyel-ukrán pályázat versenyében.
Tomasz Lipiec bekeményített
Tomasz Lipiec bekeményített
Tomasz Lipiec bekeményített
Tomasz Lipiec bekeményített

Szavazás

Ön szerint mennyit árt a lengyel-ukrán Eb-pályázatnak a botrány?

Írja be az itt látható számot!
Sokat romlottak a 2012-es lengyel–ukrán Eb-pályázat esélyei, miután a szövetség legfelsőbb köreit is érintő bundabotrányban újabb elnökségi tagot vettek őrizetbe, és a sportminiszter felfüggesztette az egész vezetőséget.

Wit Zelaskót az ország déli részén fekvő Wroclav városában fogták le. Zelasko az elnökségben a játékvezetők tevékenységéért felelt, emellett jól ismert televíziós személyiség is. Az ügyben a gyanúsítottak száma már eléri a hatvanat.

Miután az elnökség még ezt követően sem akart lemondani, Tomasz Lipiec sportminiszter közölte: elvonja a testület hatalmát, és Andrzej Rusko ligaelnököt nevezi ki miniszteri biztosnak, amíg az új elnökséget meg nem választják.

"Voltak, akik támogatták a változást a szövetségben, voltak, akik nem, de az egyetlen törvényes lehetőségem az volt, hogy mindannyiukat felfüggesztem" – indokolt Lipiec.

Újabb komoly gondot jelent, hogy a nemzetközi szövetség (FIFA) nem tűri a kormányok beavatkozását a helyi szövetségek belügyeibe, és korábban már több tagszervezetének a tagságát is felfüggesztette hasonló ügyekben.

A FIFA szóvivője pénteken közölte: kapcsolatban állnak a lengyel szövetséggel, és tudják, mi történik.

"Elemezzük a helyzetet, jelen pillanatban nincs egyéb hozzáfűznivalónk a történtekhez" – mondta a sajtófőnök.

A botrány 2005 közepén tört ki, amikor felmerült az alapos gyanúja annak, hogy manipulálták a mérkőzések eredményeit. Azóta több tucatnyi játékvezető, klubvezető és szövetségi tisztségviselő keveredett bele az ügybe.

Tomasz Lipiec döntése ellen egyébként többen is felemelték a szavukat, közöttük az egyik legnagyobb lengyel futballista, Grzegorz Lato, az 1974-es vb gólkirálya.

"Lipiec nem teheti meg csak úgy, hogy pisztolyt nyom a haléntékomhoz, és azt mondja, ismerjem el, hogy bűnős vagyok, holott nem is követtem el, amivel vádol" – fogalmazott.

"Van még lehetősségünk megtámadni a döntést, és meg is tesszük" – tette hozzá.

A labdarúgó-szövetségnél többen úgy vélik, hogy a FIFA kitilthatja a lengyel csapatokat a nemzetközi küzdelmekből, ezen kívül veszélybe kerülhet az Ukrajnával közös, 2012-es Eb-pályázat is.

Ismeretes, a kontinensviadal házigazdáját áprilisban jelöli ki az európai szövetség (UEFA). A három versenyben maradt kandidáló között ott van a magyar-horvát közös pályázat is.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik