Ez a csoda egy napig tartott

BÁLINT MÁTYÁSBÁLINT MÁTYÁSBÁLINT MÁTYÁSBÁLINT MÁTYÁS
Vágólapra másolva!
2009.03.31. 22:59
Címkék
Úgy látszik, két óri-Úgy látszik, két órimár sok lett volna a jóból: Szávay Ágnes a jóból: Szávay Ágnes a Ivanovicsot még legyőz-Ivanovicsot még legyőzte vasárnap, de hétfőn már nem bírt a 2009-es esztendő egyik legjobb for-esztendő egyik legjobb forfehérorosz Viktorija Azarenkával. fehérorosz Viktorija Azarenkával. A magyar játékosnak csak fel-A magyar játékosnak csak fellángolásai voltak a mérkőzésen, lángolásai voltak a mérkőzésen, visszatalálni korábbi önmagához. Most majd’ egy hónap pihenő kö-Most majd’ egy hónap pihenő következik a számára.vetkezik a számára.

millió dolláros miami WTA-torna előtt Szávay Ágnes legnagyobb előtt Szávay Ágnes legnagyobb idei skalpja a románi-idei skalpja a romániai Gallovits Edina, a világranglista 66. helyezettje volt – valljuk be, általában verete-általában veretesebb trófeákról álmodozunk Ágival kapcsolatban. álmodozunk Ágival kapcsolatban.

Ő azonban legutóbb tavaly au-Ő azonban legutóbb tavaly augusztusban vert meg Gallovitsnál erősebb játékost, akkor az olasz

csatában. Top tízes versenyzőt viszont több mint egy éve nem sikerült legyőznie (az akkor épp nyolcadik, azóta zuhanórepülésbe kezdő szlovák Daniela Hantuchovánál bizonyult jobbnak 2008 februárjában, Párizsban) – egészen vasárnapig.

Miamiban ugyanis nem kisebb riválison lépett túl a legjobb 32 között, mint a korábbi világelső, a rangsorban jelenleg a hetedik helyen álló Ana Ivanovicson. És ha ez még nem lenne elég, tette mindezt úgy, hogy nemcsak a többszöri esőszünet nem törte meg a koncentrálását, de a harmadik szettben szinte tökéletesen játszott, így 6:4, 4:6, 6:1-re nyert. Pedig az utóbbi időben általában éppen ő „dobja le a láncot” a döntő felvonásokra: a miami viadal előtt legutóbb az említett Errani elleni meccsen tudta megnyerni az utolsó játszmát.

„A harmadik szettben is szorosak voltak a gémek, a hat egyes végeredmény ellenére. Talán az döntött, hogy jobban variáltam a játékot, kevesebbet rontottam, és szerencsém is volt. Az is segített, hogy nem fújt annyira a szél, mint addig – nyilatkozta honlapján

Szávay a mérkőzés után. – Nagyon jót tett ez a siker az önbizalmamnak. Hogy mit mondok, ha valaki azt kérdezi, hogy ez már a régi Ági-e? Hát… Azt üzenem neki, a régi Ági jön, közeledik. Sokan kérdezik, mondják, hogy ez pályafutásom eddigi legnagyobb győzelme, de játszottam már ennél sokkal jobban. Remélem, hétfőn megmutatom, hogy tudok még jobban is teniszezni.”

A Vasas teniszezőjének valóban ismét igencsak össze kellett szednie magát, a hétfő esti nyolcaddöntőben ugyanis már juniorkorában tökéletesen megismert ellenfele (és korábbi párospartnere), a fehérorosz Viktorija Azarenka várt rá, aki jelenleg 10. a világranglistán, ráadásul kiváló formában is van, 19 győzelem mellett csak kétszer kapott ki ebben az esztendőben.

Szávay azt mondta a találkozó előtt, hogy nem fárasztotta ki az Ivanovics-verés (szerencsésen elkerülte ugyanis, hogy hosszú labdamenetekbe bonyolódjon), és ennek megfelelően is kezdett:

a saját adogatójátékát labdamenetet sem veszítve nyerte meg, majd Azarenka két kettős hibáját is kihasználva el is vette a fehérorosz lány adogatójátékát. Alig telt el öt perc a találkozóból, és már brékelőnyben volt.

Húsz perccel később viszont már el is bukta az első szettet.

Azarenka ugyanis több ajándékpontot már nem engedélyezett, egyik játékot a másik után söpörte be, és úgy tűnt, ha a játszma megnyeréséhez egyhuzamban negyven gémet kellett volna nyernie, hát annyit nyer. De hat is elég volt.

A második felvonás az elsőhöz hasonlóan jól kezdődött, majd rémálomszerűen folytatódott: Szávay hozta az adogatójátékát, aztán elbukta a következőt, és viharos gyorsasággal 4:1-es hátrányba került. Innen még visszakapaszkodott, de csak azért, hogy 4:4-nél ismét elveszítse a szerváját, így Azarenka már a mérkőzésért adogathatott. Ági ekkor még megrázta magát, előbb két, majd még két meccslabdát hárított, de az ötödikre már nem talált ellenszert: Azarenka 70 perc alatt 6:2, 6:4-re nyert, és ő jutott a legjobb nyolc közé.

A soltvadkerti klasszis ugyanakkor nem lehet elkeseredve, elvégre az elmúlt két versenyen, Indian Wellsben és Miamiban (amelyek a Grand Slameket követő legerősebb viadalok az évben) egyaránt a nyolcaddöntőig jutott, és mindkét ízben top tízes játékostól kapott ki, ráadásul Agnieszka Radwanska és Azarenka személyében éppen a legjobb fiatal (Ágival egykorú) teniszezők verték meg, nincs tehát oka szégyenkezni. A játéka, az önbizalma is kezd egyre inkább visszatérni, és egyre közelebb kerül a legjobb húszhoz is a világranglistán. Most azonban a pihenés ideje következik: a magyar játékos néhány napot még Miamiban tölt, utána viszont három hétig itthon készül. Legközelebb az április 27-én kezdődő stuttgarti WTA-viadalon lép pályára, remélhetőleg még jobb formában és még inkább „fénykorát” idézve.

Elvégre az Ivanovics elleni siker már ahhoz volt hasonlatos.

Eredmények a 20. oldalon

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik