Nem jó a jó magyar bíró

SMAHULYA ÁDÁM, SZŰCS ANDRÁSSMAHULYA ÁDÁM, SZŰCS ANDRÁS
Vágólapra másolva!
2009.03.17. 00:29
Címkék
Osztrák játékvezető fúj az Alba Volán–Újpest döntő harmadik meccsén, miután a lila vezetőség külföldi bírókat kért a továbbiakra. A keddre eredetileg kiírt Gebei Péter eközben EBEL-döntő vezetésére kapott felkérést.

Ez a magyar jégkorong. A-csoportos a válogatott, az alap- és középszakaszgyőztes megszorongatja az EBEL-ben izmosodó ellenfelet, a legjobb bíró megkapja karrierje legnagyobb feladatát. Mégis áll a bál.

Az egyik fél negyedik győzelméig tartó döntő Alba Volán által megnyert második meccse után az Újpest vezérkara kiborult a játékvezetés miatt, Kincses Gergely vezetőbíró nyakába varrta a 6–3-as vereséget. Természetesen itt-ott akadt néhány józan félmondat, hogy a címvédő erősebb, mint a kihívó, de az általános hangulat ettől még az maradt, hogy a bírók elcsalták a meccset. A lilák másodedzője tombolt a kispadnál, dagadt nyaki ütőerű drukkerek hamarabb értek oda a bíróöltözőhöz a lefújás után, mint a „zebrák”, és az „Ocskay-liga!”-rigmus sem maradhatott el.

Másnap reggel Joós Zoltán, az Újpest szakosztályelnöke versenyszabályzat adta joga érvényesítésével hivatalosan is kérte a szövetségtől, hogy a következő mérkőzéseken külföldi vezetőbíró fújjon. Szlovák játékvezetőre tett javaslatot, erre azonban kollégája, az Alba Volán szakosztály-igazgatója, idősebb Ocskay Gábor mondott nemet. A felek végül osztrák bíróban egyeztek meg Kovács Zoltán főtitkár közvetítésével. Ezzel nagyjából egy időben az EBEL-ben és itthon egyaránt bíráskodó, az első meccset hibátlanul vezető Gebei Péter az osztrák elődöntőben nyújtott teljesítményéről megkapta értékelését egy NHL-szaktekintély ellenőrtől, majd felkérték a Klagenfurt–Salzburg finálé harmadik meccsének levezénylésére. A harmadik Alba Volán–Újpest mérkőzésre a helyére meghívott Robert Falkner négy évvel fiatalabb nála, és a jelekből ítélve nem is olyan jó, máskülönben nem érne rá. Mégis ő fúj majd kedd este Fehérváron.

Az Újpestnél egyéb probléma is van. Jan Zlocha térde bevizesedett, helyette a Progym-Hargita Gyöngye ukrán kölcsönjátékosa, Vitalij Kiricsenko játszhat.

„Óriási érvágás, hogy Zlocha nem tudja vállalni a játékot. A harmadik sorban Rafaj Attila és Virág Csaba mellett ezúttal Németh Ádám kap majd lehetőséget. Mindenki megérdemli, hogy legalább egy meccsen szerepelhessen a döntőben – mondta Pék György vezetőedző, mielőtt visszatért a második meccsre. – Még nem láttam a videót, de nincs szükség rá, ami lényeges, arra úgyis emlékszem. Félreértés ne essék, a Volán jobb csapat, de vasárnap jelentős sanszunk lett volna a győzelemre, ezért bosszant, hogy a bírók a találkozó fontos szakaszában jogtalanul állították ki meghatározó embereimet. Ezzel nem tudtunk mit kezdeni, idegileg kipukkantunk a végére, mint egy lufi.”

A túloldalon sem fenékig tejfel az élet: vezető, edző, öreg róka mind elégedetlen néhány társsal.

„Egy-két játékos nem úgy teljesít, ahogy kellene, ám a nevek továbbra sem publikusak – mondta Énekes Lajos, az Alba Volán edzője. – Ahogy az előző mérkőzés után jeleztem, a sorokban lesznek változások: a harmadik és a negyedik valószínűleg helyet cserél. De ez még nincs kőbe vésve, kedd délelőtt, az átmozgatás után döntök majd. Azt viszont meg kell jegyeznem, hogy ha több játékosom lenne, meglehet, a hátrébb kerülők nem is játszanának. Sofron István bokacsontja fölött megsérült a bőr, amikor véletlenül belelépett egy korcsolyába, de összevarrtuk a sebet, ez nem akadályozza majd abban, hogy jégre lépjen.”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik