Pigniczki Fanni döntős labdával az rg Eb-n

SZ. R.SZ. R.
Vágólapra másolva!
2024.05.23. 20:37
null
Pigniczki döntős labdával (Fotó: Földi Imre)
Pigniczki Fanni a nyolcadik helyen zárt a labda szer kvalifikációjának összesítésében, és bejutott a döntőbe, míg karikával a kilencedik lett, fél tized ponttal lemaradva a biztos fináléról, melynek első számú tartalékja lesz.

Véget ért a felnőttek selejtezője a labda és karika szerekkel a budapesti ritmikus gimnasztika Európa-bajnokság csütörtöki napján a budapesti Papp László Sportarénában. A 76 induló négy csoportban versenyzett, a magyar egyéni ritmikus tornászok, Pigniczki Fanni és Wiesner Hanna az A-csoportban szerepeltek.

A labdás bemutatójára Pigniczki 33.350, míg Wiesner 32.050 pontot kapott, ez akkor a negyedik és hatodik helyet jelentette – a karikás gyakorlatot Pigniczki esetében 33.650, Wiesnernél 32.000 ponttal jutalmazták a bírók, ami negyedik és kilencedik pozíciót ért. Egy-egy óvást követően Wiesner egy tizeddel többet kapott a labdás, míg Pigniczki két tizeddel többet a karikás bemutatójára az eredetinél.

A maradék csoportok lebonyolítását követően Pigniczki Fanni labdával összesítésben a nyolcadik helyen zárt, és szerenkénti döntőbe jutott, míg karikával mindössze 5 század ponttal lemaradva kilencedikként végzett, így jelen helyzetben lemarad a fináléról, de annak első számú tartalékja. Wiesner Hanna labdával 14., karikával 19. lett.

A döntőbe az első nyolc helyezett versenyző kerül be, országonként legfeljebb két sportolóval. A szerenkénti döntőket vasárnap rendezik.

„Mindkét gyakorlatomban volt egy-két hiba, viszont a labdával alapvetően elégedett vagyok, míg a karikás gyakorlatomban annak örülök, hogy az elején ejtett pontatlanságomat követően vissza tudtam jönni. Összességében azt mondanám, kezdésnek nem volt rossz – mondta a Nemzeti Sportnak a karikával tavaly világbajnoki bronzérmet szerző Pigniczki Fanni, aki hét év után másodszor versenyez hazai rendezésű kontinenstornán. – 2017-ben még csak versenyzőként voltam felnőtt, az életkort tekintve nem (akkor 17 éves volt – a szerk.), azt sem tudtam, hol vagyok, nem fogtam fel az Európa-bajnokság jelentőségét, persze örültem, hogy szerepelhetek. Azóta nagyon sok idő eltelt, számos téren fejlődtem én is, gondolkodásban sokat fejlődtem, és erre a versenyre már tudatosan készültem – ez mindenképp más, mint az elsőnél.”

Wiesner Hanna 2017-ben még csak szurkolóként volt jelen, ő most éli át az első versenyzés tapasztalatait kontinensviadalon, hazai környezetben. 

„Óriási élmény a versenyzés, nem is gondoltam volna, hogy így érzem majd magam, hogy ennyi energiát adnak majd a szurkolók, örülök, hogy itt vannak és sokakat érdekel a verseny. A labdagyakorlatommal elégedett vagyok, maradt benne néhány pont, de most így jött ki a lépés. A karikában volt egy kis hiba, de ebből is próbáltam a legtöbbet kihozni, hogy ne lássák a bírók, utána pedig igyekeztem a lehető legjobban visszatérni a gyakorlatba, és fókuszálni.”

Egyéni összetettben Pigniczki Fanni 67.000 ponttal a hetedik, Wiesner Hanna 64.050 ponttal a 14. helyen áll. A csapatversenyben Magyarország hatodik 131.050-nel.

A labda selejtezőjéből az ötszörös világ- és négyszeres Európa-bajnok olasz Sofia Raffaeli, a karikáéból az egyszeres vb- és ötszörös Eb-aranyérmes bolgár Borjana Kalejn jutott tovább az első helyen.

RITMIKUS GIMNASZTIKA EURÓPA-BAJNOKSÁG
SELEJTEZŐ
Karika: 1. Kalejn (bolgár) 36.550 pont, … 9. Pigniczki Fanni 33.650, … 19. Wiesner Hanna 32.000. 
Labda: 1. Raffaeli (olasz) 34.950 pont, … 8. Pigniczki Fanni 33.350, ... 14. Wiesner Hanna 32.050

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik