Valceai magyarok és győri románok harca

HAVASRÉTI BÉLA, SIMON JÓZSEFHAVASRÉTI BÉLA, SIMON JÓZSEF
Vágólapra másolva!
2009.02.19. 22:55
Címkék
Óriási harc lesz, hiszen régi ismerősök, mondhatni, ősi ellenfelek csapnak össze. A Győr szombati, valceai BLtalálkozójáról van szó, amelyben válogatottak sokasága küzd majd mindkét oldalon. A győrieknél románok, a valceaiaknál magyarok lehetnek a kulcsszereplők.

Hatalmas lépést tehet a Győri Audi az elődöntőbe jutás felé, ha a női BL-középdöntőben szombaton nyer a román Valcea otthonában. Ez rettentően nehéz lesz, hiszen szinte a légiósokkal (köztük Borbás Ritával és Szűcs Gabriellával) megerősített román válogatottal kell felvennie a versenyt. A hazai csapat nem titkolja: végső célja a BL megnyerése, és erre van is esélye. De nem több, mint a magyar válogatott gerincét adó Győrnek.

A román bajnok nem ismeretlen a győrieknek, a két együttes már a 2003–2004-es évadban összecsapott az EHF-kupa-nyolcaddöntőben, s az ETO kettős győzelemmel jutott tovább.

Az előző évadban a BL-középdöntőben találkoztak, Győrben az Audi nyert (30–27), az ETO számára tét nélküli visszavágón a Valcea (32–27). Az akkor Gheorghe Tadici edző dirigálta együttes csak a harmadik helyet tudta megszerezni, vagyis lemaradt a BL-elődöntőről, míg a Győr továbbjutott.

Az idei BL-sorozatban az alapcsoportból győztesként lépett a középdöntőbe a Valcea, s itt az első mérkőzésén Podgoricában – nagy meglepetésre – 23–22-re kikapott. Ez a vereség a csapat edzője, a horvát Ivica Rimanic állásába került (a hivatalos indoklás szerint ő mondta fel a hároméves szerződést). Helyére Radu Voina, az Eb-5. román női válogatott szövetségi kapitánya került. Bemutatkozása sikeres volt: csapata otthon 36–30-ra legyőzte a szlovén Ljubljanát.

A Valceában szereplő magyaroktól megtudtuk, hogy már meggyógyult, s edz a védőspecialista Valeria Bese (keresztszalagműtét), ám szombaton még aligha lép pályára. Sérülése és betegsége miatt biztosan hiányozni fog Adriana Olteanu és Tereza Paslaru.

A Győrben a főszereplők közé tartozhatnak a román lányok, Simona Spiridon és Gabriela Rotis-Nagy (Aurelia Bradeanu kisbabát vár, ezért nem játszhat).

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik