Egy hátvéddel kevesebb

LIPCSEI ÁRPÁD és MEGGYESI BÁLINT jelenti Tel-AvivbólLIPCSEI ÁRPÁD és MEGGYESI BÁLINT jelenti Tel-Avivból
Vágólapra másolva!
2009.02.09. 23:19
Címkék
Tizennyolc labdarúgónak vezényelt edzést hétfő este a tel-avivi Ramat Gan Stadion edzőpályáján Erwin Koeman, a magyar válogatott szövetségi kapitánya. A szerdán Izrael ellen mérkőző csapat keretéből Vaskó Tamás hiányzott: a védőt klubja, az olasz második ligás Avellino nem engedte el. A Magyar Labdarúgó-szövetség panasszal élt, hivatalos levélben fordult a FIFA-hoz.

A képi megformálásra érzékenyebbek kedvéért bibliai hasonlattal élnénk: a politika az áldozati bárány szerepére kárhoztatta a magyar válogatottat. Izrael kedden miniszterelnököt választ, s a megkérdezettek szerint a szerdai tel-avivi barátságos mérkőzésnél keresve sem találhattak volna jobb alkalmat a voksolás végeredménye miatt boldog, esetleg csalódott (futballrajongó) állampolgárok fiesztájához, vagy megvigasztalásához. A tíz sékelért (ötszáz forint) árult belépők legalábbis megfelelő alapot teremtenek az ünnephez – de a telt házhoz (húszezer néző) mindenképpen.

Az utca embere mindamellett nehezen tudja elképzelni – már aki értesült a mérkőzésről… –, hogy a magyar válogatott képes lenne elrontani az örömöt, ami nagyjából két okra vezethető vissza: Izrael az utóbbi négy és fél évben mindössze kétszer szenvedett vereséget hazai pályán, 2006-ban a horvátok, két évvel korábban pedig a spanyolok fektették két vállra a vb-selejtezőcsoportjában a második helyen álló együttest.

A másik érv egy kérdésből adódik: hányadik az aktuális nFIFA-rangsorban Izrael, illetve Magyarország?

Ez utóbbi adatra hivatkozott tel-avivi érkezésekor a reptéren az izraeli médiának adott rövid interjújában Erwin Koeman is: a vendéglátót már csak azért is illik tisztelni, mert a tizenkilencedik az említett listán, míg Magyarország a negyvenhetedik.

Mellesleg nem a szövetségi kapitány volt az első, aki a magyar delegáció tagjaként a Szentföldre lépett: a szakembert Szekeres Tamás technikai igazgató kerek huszonnégy órával előzte meg. A Zürichből érkező hollandus megtapasztalhatta, mit jelent a biztonság fogalma Izraelben: miközben ő vakutűzben állt, addig egy biztonsági őr kéztesztnek vetette alá, sőt a kék inges fiatalember utána a reptér előterében álló Jichák Rabin-szobor üreges belsejét is ellenőrizte, amely mellett a kapitányra váró technikai igazgató, Szekeres Tamás állt.

Szekeres Tamás arca azonban nem ezért volt feszült, sokkal inkább a Budapestről érkező, a szövetségi vezérkart (élén Kisteleki István elnökkel), a stábot és hat játékost (Halmosi Péter, Horváth Gábor, Köteles László, Rudolf Gergely, Szélesi Zoltán, Tímár Krisztián) szállító gép landolása előtt egy órával lebonyolított telefonbeszélgetés miatt.

„A FIFA szabályai szerint a klubok negyvennyolc órával a mérkőzés előtt kötelesek elengedni a játékost a válogatotthoz, ám ennek az Avellino, úgy fest, nem akar eleget tenni – mondta Szekeres Tamás. – Vaskó Tamás csapatának sportigazgatója kijelentette: a védő hétfő este pályára lép a Cittadella elleni bajnoki összecsapáson, és csak kedd reggel utazik. Egyszer engedtünk az Avellino kérésének, legutóbb, az Észak-Írország elleni találkozón a kapitány eltekintett a meghívásától, pedig az is hivatalos nFIFA-játéknap volt. A szabályokat lefektették, mi tartjuk magunkat hozzájuk, de mástól is elvárjuk. Nem hagyjuk annyiban, a nemzetközi szövetséghez fordulunk az üggyel, ami azt jelenti, hogy az Avellinóra büntetés vár.”

A szintén a magyar fővárosból érkező szövetségi edzőre, Pisont Istvánra pedig kis túlzással a földi paradicsom. A Beitar Jeruzsálem és a Hapoel Tel-Aviv korábbi középpályását már a terminálban „letámadták” a televíziós stábok, s az újságírók egészen a csapatbuszig „szorították” az Izrael-szerte szeretettel emlegetett exválogatott labdarúgót, aki héberül válaszolt a kérdésekre. Az első hullám elültével telefont ragadott, majd néhány másodperc után a szövetségi kapitány kezébe nyomta a készüléket. A vonal túlsó végéről Eli Ohana, Erwin Koeman korábbi mecheleni csapattársa jelentkezett be. A röpke diskurzus némi mosolyt csalt a Vaskó-ügyről picivel korábban értesülő eindhoveni arcára, amely az este hétkor a Ramat Gan Stadion edzőpályáján kezdődő gyakorlás előtt sem tetszett igazán kisimultnak.

Pedig a kapitány addigra döntött: az adott körülmények között eltekint Vaskó Tamás foglalkoztatásától. Hétfő este a tel-avivi Hilton Szállóban megszületett a levél is, amely hamarosan a nFIFA-nál landol.

Csekély vigasz, Erwin Koemanon pedig nem segít, a tréner ugyanis éppen a védelem összeállítását illetően van gondban: az Albánia elleni, március 28-i vb-selejtezőt eltiltás miatt Juhász Rolandnak és Bodnár Lászlónak is ki kell hagynia.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik