Az utolsó mérkőzés után

BABJÁK BENCEBABJÁK BENCE
Vágólapra másolva!
2009.02.09. 23:19
Címkék
Alighanem a szombati, Újpest elleni találkozó volt a dunaújvárosi csapat utolsó fellépése, hiszen a szponzorát vesztő klub már nem áll ki sem az utolsó Ligakupa-meccsére, sem a bajnokikra. A 2000-es bajnok tehát a megszűnés határára került.

Egy birodalom végnapjai – így lehetne jellemezni a Dunaújvárosi FC helyzetét. A piros-fehérek 2000-ben bajnoki címet ünnepelhettek, és évekig meghatározó szerepet töltöttek be a magyar első osztályban. A klub később kiesett az NB I-ből, most pedig minden jel arra utal, hogy a tavasszal már nem vesz részt a másodosztály küzdelmeiben sem.

Mint már írtunk róla, a labdarúgócsapat működtetését biztosító, Héger József vezette gazdasági társaság decemberben bejelentette, hogy a továbbiakban nem támogatja az újvárosi futballt, miután a városi önkormányzat bérleti díjat kér a létesítmények használatáért. A tulajdonosi kör néhány dunaújvárosi játékossal együtt Győrbe tette át a székhelyét (a szintén másodosztályú DAC csapatát szponzorálja). A decemberi fizetéseket még átutalták a klub játékosainak és vezetőinek, azonban jelezték: 2009-ben már nem folyósítják a béreket. Ez pedig előrevetítette, ami mára bizonyossá vált,:Dunaújvárosban megszűnik a felnőttlabdarúgás.

A szombaton rendezett, Újpest elleni Ligakupa-mérkőzésen (1–5) Andriska Gábor ült az edzői kispadon. A korábban Nagy Tibor mellett pályaedzőként dolgozó tréner (akit a volt tulajdonosi kör kért fel vezetőedzőnek erre az időszakra) teljesen kilátástalannak minősítette a helyzetet.

„Jelenleg pályánk sincs, ahol fogadhatnánk ellenfeleinket” – mondta Andriska Gábor. – A játékosok egyik fele Győrben készül, a többiek különböző csapatoknál edzenek. Őket a szerződésük még a klubhoz köti, így az Újpest elleni mérkőzésre még kiállt a csapat, a szerdai, Pécs elleni Ligakupa-találkozóra azonban már nem.”

A másodosztályból három ki nem állás esetén zárnák ki a klubot, ezután a futballisták szabadon igazolhatók. A klub utolsó mentőöve az önkormányzati támogatás lenne, erre azonban a város mindeddig nem vállalkozott.

„Egyelőre egyetlen esetleges megmentő sem jelentkezett, sem szponzor, sem az önkormányzat nem keresett meg bennünket. Ebben a helyzetben a játékosokat és a csapatért dolgozó embereket sajnálom a legjobban. Ennek a történetnek ők a szenvedő alanyai, teljesen kiszolgáltatottak már december óta” – folytatta Andriska Gábor.

Dunaújvárosban már csodára lenne szükség ahhoz, hogy a csapat ne jusson a – valamikor az élvonalban vitézkedő, mára azonban megszűnt – Stadler FC és a Gázszer sorsára.

Mindenesetre most úgy tűnik, hogy a piros-fehér klub labdarúgóévkönyveiben az Újpest elleni Ligakupa-mérkőzés lesz az utolsó feljegyzés.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik