Kíváncsi rájuk a világ

MONCZ ATTILA és CZAGÁNY BALÁZS (fotó) jelenti HoffenheimbőlMONCZ ATTILA és CZAGÁNY BALÁZS (fotó) jelenti Hoffenheimből
Vágólapra másolva!
2008.12.14. 02:31
Címkék
A Németországban nagy becsben tartott őszi bajnoki cím (csak minden harmadik „félidényes” első bukja el az idény végén a salátástálat) lesz a tétje a Hoffenheim–Schalke találkozónak, az utolsó 2008-as Bundesliga-mérkőzésnek. Talán Lőw Zsolttal a hazaiak kezdőcsapatában vagy keretében.

„A klub szilárd lábakon áll” – je lentette ki a Hoffenheim éves közgyűlésén Dietmar Hopp, az egyesület mecénása. Írhatnánk tulajdonost, szponzort vagy éppen mindenhatót is, de talán tényleg ez fejezi ki a legjobban az SAP egyik alapítójának, illetve a Bundesliga újoncának a viszonyát.

„Nagyon rendes elnökünk van, nem szól bele semmibe – mondta róla Lőw Zsolt, a vasárnap a Schalke ellen őszi bajnoki címre pályázó gárda magyar légiósa. – Hazai mérkőzéseink után be szokott jönni az öltözőnkbe, gratulál nekünk, esetleg meghív bennünket erre-arra, de semmi több. Tudja, hogy a többi nem az ő dolga. Edzőnk, Ralf Rangnick is kikötötte a szerződése aláírásakor, hogy szabad kezet kér. Kért és kapott, most meg itt tartunk.”

A „Hol?” megválaszolásához elég ránézni a tabellára, illetve egy edzés utáni helyzetképet adni „az egyetlen hoffenheimi benzinkút” (Lőw fogalmazott így) melletti klubház előtt uralkodó állapotokról. „A harmadosztályban a helyi lapokon kívül a kutya sem volt kíváncsi ránk” – így Lőw, mi pedig nézegetjük, hogyan próbál egy-egy interjút csenni az RTL vagy a Bild a semmiből jött favorit játékosaitól. Mert ma már „csak úgy” leszólítani senkit sem ildomos, még a legnagyobb német televízió, illetve napilap munkatársainak sem. Szigorú rend uralkodik a világtól mindössze egy – gyakran nyitott – kapuval elválasztott hoffenheimi portán belül.

„Valamit tenni kellett, mert néhány társam nem bírta a rohamot. Főleg Vedónak lett sok” – árulta el a magyar légiós. Vedo, azaz Vedad Ibisevic a pénteki és a szombati edzés után is menekülőre fogta, hiába jöttek horvát újságírók is (egykor honfitársak voltak a nagy Jugoszláviában, és a bosnyák csatár, illetve a média munkatársainak nyelve ma is hasonlít), az edzés és a zuhanyzás után bepattant az Audi Q7-esébe, s irány haza. Már csak azért is, mert kihasználhatta, hogy a korábbiakkal ellentétben a Hoffenheim most csak vasárnap délelőtt vonul „mini edzőtáborba”, nem pedig egy nappal a találkozó előtt.

„Megértem őt, mindenki rá kíváncsi, és Gerd Müllerről faggatja – mondta Lőw, miközben búcsúzóul pacsizott egyet a 16 bajnokin 18 gólig jutó csatárral. – Ma már tanácsadója van. Aki hosszabb interjút akar, annak a klubbal kell egyeztetnie az időpontról. Vagy jönnek a magyaros megoldások és a parkolóbeli beszélgetések, rejtve, kamerák nélkül.” Aligha árulunk el nagy titkot, hogy a módszer hatékonyságáról magunk is meggyőződhettünk…

Előtte azonban vár még egy bajnoki Ibisevicre, s ha a Schalke ellen tovább javítja a mutatóját, nem csupán a jó esélyét őrzi meg Gerd Müller negyvengólos idénycsúcsának megdöntésére, hanem feltehetően őszi elsőséghez is segíti a döntetlennel már célba érő csapatát. Ő biztosan ott lesz a mannheimi Benz-stadionban, Lőwnél viszont még ott a kérdőjel. Árulkodó lehet, hogy lemondta a részvételét a mannheimi bokszgálán (lapzártánk után Vladimir Klicsko és Hasim Rahman akaszkodott össze a változatosság kedvéért ugyancsak Hopp érdekeltségi körébe tartozó SAP Arenában), pedig a supervisor Kovács István örömmel látta volna vendégül.

„Én a Hoffenheim profija vagyok, és szeretnék a lehető legjobb állapotban lenni a meccs napján” – jelentette ki a védő.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik