BL-győztest vertek meg

HAVASRÉTI BÉLA, SIMON JÓZSEFHAVASRÉTI BÉLA, SIMON JÓZSEF
Vágólapra másolva!
2008.11.17. 00:52
Címkék
Rengeteg szabálytalansággal széttördelt, nagy taktikai csatát nyert meg a Győr a BL-címvédő Zvezda Zvenyigorod ellen, s ezzel csoportjában jelentősen javított továbbjutási esélyén.

Sorsdöntő csatára készült a Győr vasárnap, hiszen a BL-győztes Zvenyigorod elleni győzelem jelentősen befolyásolja az A-csoport alakulását. Az Ikasttól egy hete itthon elszenvedett vereség után Aurelia Bradeanu, a győriek balátlövője bejelentette, áldott állapotban van, ezért ideiglenesen befejezi a sportolást. A helyére Tomori Zsuzsanna került, valamint készenlétben állt Gabriela Rotis-Nagy, akinek egy év kihagyás után (a vállát műtötték) ez lett volna az első BL-mérkőzése.

Az oroszoknál sérülés miatt hiányzott Natalja Sipilova, a világ egyik legjobb beállósa és a jobbátlövő Jekatyerina Andrjusina. A legnagyobb veszteséget mégis Jevgenyij Trefilov mester hiánya miatt szenvedte el a Zvezda: a világbajnok válogatott szövetségi kapitánya újra kórházba került. A csapat orvosa szerint néhány napon belül kiengedik, úgyhogy a decemberi Európabajnokságra már a legendás edző készíti fel Oroszországot.

A BL-címvédő ellen kissé megilletődötten kezdett az ETO, amely az utóbbi évadban az elődöntőben alulmaradt a Zvenyigoroddal szemben. A félidő közepére aztán belelendültek Görbicz Anitáék, és Trefilov helyettese, Vitalij Krohin időt kért. A kíméletlen orosz védekezés miatt sorozatban lőhette a büntetőket a Győr – a válasz rendre Jelena Poljenovától érkezett, de egyre ritkábban talált be a hatalmas termetű átlövő (11–7). Hazai pályán nyugodtan, okosan kézilabdázhatott az ETO, amely kihagyott ugyan egy-két ziccert, ám a labdát többnyire visszakapta. Az orosz kispad a bírókkal és a zsűrivel vitázott, közben az edző szabálytalanul cserélt, és a sok emberhátrány megzavarta a Zvezdát (16–8). A vendégcsapat teljesítménye (a Győr szerencséjére) csak nyomaiban emlékeztetett arra, amit a tavasszal láttunk tőle, s hibáit a Győr rutinosan kihasználta.

A mozgékony hazai védőfalban gyötrelem volt Irina Baranovszkaja élete, pedig társai gyakran próbálták őt helyzetbe hozni. Amikor ez nem sikerült, Irina Poltorackaja és Poljenova próbálkozott – többnyire sikerrel. A különbség azonban nem csökkent.

Visszafogottabban játszott ezután a sok ziccert kihagyó hazai együttes, hiszen 26–18 után már győztesnek érezhette magát, ám a Zvezda – bár a hajrában igyekezett csökkenteni a különbséget – már nem tudott felzárkózni. Pálinger Katalin fájós bokával is újra fantasztikusan védett, igaz, Inna Szuszlinát sem okolhatták társai a vereségért.

A Győr január 3-án Ikastban folytatja a BL-csatározásokat.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik