Vajda Attila: „Köszönöm Kolonics Györgynek!”

Vágólapra másolva!
2008.08.22. 12:44
Fantasztikus versenyzéssel szerzett olimpiai bajnoki címet a férfi kenu egyesek 1000 méteres versenyszámában Vajda Attila, a szegedi kenus athéni bronzérméhez képest két helyet lépett előre.
Vajda Attila az első magyar aranyérmes Pekingben
Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd
Vajda Attila az első magyar aranyérmes Pekingben
Vajda Attila az első magyar aranyérmes Pekingben
Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd
Vajda Attila az első magyar aranyérmes Pekingben

KOVÁCS KATI CSALÓDOTT

A női kajak négyesnek sajnos nem sikerült a legfényesebb medália, az aranyérem megszerzése. Kovács Katalin, az ezüstérmes egység vezérevezőse rettenetesen csalódott volt a futam után.

„Sajnos, nem tudtuk megcsinálni azt, amire képesek vagyunk. Nem azért vagyok szomorú, mert kikaptunk a németektől, hanem azért, mert nem tudtuk kiadni magunkból azt, ami bennünk van” – mondta az Athénban Janics Natasával párosban olimpiai bajnok klasszis.

Ez az oka annak, hogy a másik három lány, Janics Natasa, Kozák Danuta, Szabó Gabriella a futam után közvetlenül nem is nyilatkozott, mondván, semmi mást nem tudnának hozzátenni Kovács szavaihoz.

Kovácsnak nincs egyébként oka a szomorúságra, hiszen az ezüst is szépen csillog, és ő holnap még két számban is javíthat: egyesben és Janics Natasával párosban.
Vajda Attila egyébként az első magyar olimpiai bajnok ebben a számban a negyven éve Mexikóvárosban győztes Tatai Tibor óta.

Alighogy lement a futam, Vajda kiszállt a hajójából, és immár a parton megcsókolta a trikójára tűzött gyászszalagot, majd elérzékenyülve fordult a magyar újságírók felé.

„Köszönöm egy embernek, köszönöm Kolonics Györgynek! Koló végig velem volt, az utolsó ötven méteren azonban már az ő segítségére sem volt szükségem. Fantasztikus érzés az első magyar olimpiai bajnoknak lenni Pekingben!”

„Őszintén szólva arra számítottam, hogy én leszek az első magyar aranyérmes a sportágunkban, de hogy az egész küldöttségben… Az volt a taktikám, mint az előfutamban: a második ötszázat nagyon megnyomni. Alig tudtam visszafogni magam az elején, vigyáznom kellett, hogy maradjon erőm a végére is. Maradt… Szerintem három aranyérem még benne van a kajak-kenu válogatottban, s bízom benne, hogy a vízipólósok is megnyerik” – összegzett röviden az újdonsült olimpiai bajnok.

A spanyol David Cal végzett Vajda Attila mögött a második helyen ebben az embert próbáló számban. Az 500 méteres szám nagy esélyese meghajolt a magyar kenus kiváló teljesítménye előtt.

„Mindent megtettem a győzelemért, de a végén a magyar versenyző gyorsabb volt, mint én, jobban bírta a hajrát, így nem tehettem semmit” – olvasható a Marca internetes oldalán.

A spanyol sportnapilap honlapjának szerkesztői is elismerik Vajda Attila nagyszerű sikerét, a Marca címoldalán az „Attila elvette az aranyat David Caltól” felirat áll.

„Lelkileg egy kicsit össze vagyok törve, mivel megvolt a lehetőségem, hogy az első helyen végezzek. Keményen harcoltam, és ezüstérmet szereztem, ami szép eredmény, de sokkal jobb lenne, ha az aranyat vehettem volna át” – vallotta be a spanyol.

Szombaton a kenu egyesek 500 méteres számában újra összecsap a két versenyző. A finálé egyik nagy esélyese Cal, aki bízik benne, hogy ezüstje után egy aranyat is bezsebelhet. A spanyol versenyző leginkább az orosz Makszim Opaljevtől tart, de nem írja le az 1000 méter specialistáját, Vajda Attilát sem.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik