Huszonnégy év után ismét döntőben a spanyol kosárválogatott

Vágólapra másolva!
2008.08.22. 16:20
Címkék
A világbajnok spanyol válogatott került be elsőként a férfi kosárlabdatorna döntőjébe, miután nagyon kiegyenlített mérkőzésen 91–86-ra legyőzte a litván nemzeti csapatot. A Pau Gasol és Rudy Fernández vezette spanyolok jobban bírták a kiélezett végjátékot a sok labdát eladó baltiaknál, és végül öt ponttal nyerték meg a meccset, amelyen egyik csapat sem vezetett egyszer sem nyolcnál több ponttal. Az 1984 óta először a döntőbe jutó spanyolok ellenfele a fináléban az Egyesült Államok vagy az olimpiai címvédő Argentína lesz.
A kép csalóka: a spanyol válogatott nem került a padlóra
Fotó: Reuters
A kép csalóka: a spanyol válogatott nem került a padlóra
A kép csalóka: a spanyol válogatott nem került a padlóra
Fotó: Reuters
A kép csalóka: a spanyol válogatott nem került a padlóra

Utoljára tétmeccsen a 2006-os világbajnokság negyeddöntőjében csapott össze Spanyolország és Litvánia: akkor a „vörösök" simán takarították félre az útból a baltiakat, majd megnyerték a tornát. Most sima mérkőzésről szó sem volt: rendkívül kiegyenlített, izgalmas mérkőzésen 91–86-ra győzött a világbajnoki címvédő.

Az első elődöntőt a fehér mezes spanyolok kezdték jobban, köszönhetően elsősorban Pau Gasol palánk alatti dominanciának. A világbajnoki címvédő így sem tudott öt pontnál jobban ellépni, még úgy sem, hogy a litvánok feltűnően rosszul dobtak kintről.

A baltiak aztán a második negyedben megtalálták a ritmust a triplavonalon kívülről: 30–25 után szép sorban Jasaitis és K. Lavrinovic is beszórt két-két triplát, így 37–34-re fordított a balti csapat. Ez egyben figyelmeztető jelként is szolgált: a litván triplazápor ugyanis a világ szinte összes csapatát képes megállítani…

A szünetre már a zöld-sárgák vonulhattak minimális előnnyel, a hatalmas küzdelem pedig a harmadik játékrészben is folytatódott. Kiegyenlített támadójátékuknak köszönhetően a spanyolok szinte összes játékosa betalált, de a „vörösök" feltűnően képtelenek voltak tartani a hármasokat sorban szóró Jasaitist és a halálpontosan dobó Javtokast.

A litvánokat elsősorban kulcsembereik faultproblémái aggaszthatták, Ksistof Lavrinovic például nagyon hamar összeszedte a negyedik személyi hibáját. Az aggodalom csak erősödhetett, miután a stílszerűen triplával búcsúzó Lavrinovicot „kipontozta" Rudy Fernández, a spanyolok pedig öt perccel a vége előtt néggyel mentek.

A világbajnok a következő segítséget a sportszerűtlen hibát elkövető, Pau Gasolt elgázoló Kleizától kapta, meg is lépett hat ponttal, ami ezen a meccsen komoly különbségnek számított.

A spanyolok Rudy Fernández remeklésének (és a litván labdaeladásoknak) köszönhetően tartották a különbséget a hajrában, így a legvégén már hiába jöttek a triplák, a jobb utolsó negyedet produkáló világbajnok öt ponttal győzött, és készülhet 1984 után második olimpiai döntőjére.

Akkor simán kikaptak a döntőben a Jordan és Ewing vezette amerikaiaktól – most is az a legvalószínűbb, hogy a Team USA vár rájuk az aranymeccsen.

FÉRFI KOSÁRLABDA

ELŐDÖNTŐ
Spanyolország–Litvánia 91–86 (21–19, 19–23, 22–24, 29–20)
Ld.: P. Gasol 19, R. Fernández 18/6, Reyes 13, ill. Jasaitis 19/15, Jasikevicius 19/6, Javtokas 15
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik