Szávay Ágnes a riporterekre is szakított időt az olimpia alatt

Vágólapra másolva!
2008.08.09. 12:32
Szávay Ágnes a lehető legjobb megoldást választotta ahhoz, hogy a magyar újságírók kedvébe járjon, s mégse kelljen szétapróznia magát: szombat délután sajtóértekezleten fogadta a riportereket az olimpiai faluban.
Fotó: MTI / Koszticsák Szilárd
Fotó: MTI / Koszticsák Szilárd

Hétfőn a kínai Cseng Csie, idei wimbledoni legyőzője ellen kezd, majd párosban, Arn Gréta partnereként a japán Morita Ajumi, Szugijama Aj kettős lesz az ellenfél. Egyik feladat sem könnyű, de megoldható.

„Felszálló ágban érzem magam, jókat edzem tréneremmel, Bocskay Józseffel, s ma a világranglista kilencedik helyezettjével, a lengyel Agnieszka Radwanskával is volt egy remek hangulatú edzőmeccsem. Bizakodó vagyok” – kezdte a 19 éves, soltvadkerti, de ma már papíron monacói illetőségű teniszező.

Szávay arról beszélt, hogy az olimpia különleges verseny, itt a hazájáért teniszezik az ember, míg a profi körversenyben első helyen önmagáért.

„Végignézni egy olimpiai megnyitót a Madárfészek közepéről, látni, ahogy felvonják a magyar zászlót az olimpiai faluban, megismételhetetlen élmények.”

Szávay – és ez nem az unásig hallott közhely – mindig csak az éppen szóban forgó pontra összpontosít, de arra nagyon. Mert bizony a tenisz teljesen egyedi sportág.

„Ha elkezdenék azon filozofálni, hogy ki lenne jó ellenfélnek a következő körben, nem jutnék messzire. Itt bármennyire is elhúztál, fordíthat az ellenfél – amíg nincs vége a meccsnek, addig minden tervezgetés hiábavaló.”

Szávaynak mindig is fontos volt a páros – ellentétben számos kolléganőjével –, s itt, Pekingben fokozottan ez a helyzet.

„Ismétlem, a hazámért és a páros partneremért is küzdök, ez fokozott felelősséget ró rám. Különben is: a párosbeli érem is ugyanolyan, mint az egyéniben megszerzett medália. Bár már ott tartanánk!”

Ági az olimpia után az Egyesült Államokba utazik, a 18-án kezdődő New Haven-i tornára. Az a helyszín is kellemes emlékeket ébreszt benne, hiszen tavaly jól szerepelt ott. De vajon mi lesz, ha döntőbe jut Pekingben: nem kell lemondania az amerikai szereplést?

„Nem, mert New Havenben kiemelt vagyok, és csak szerdán lépek először pályára, tehát még egy itteni döntő is simán beleférne. Technikai akadály tehát nincs, más kérdés, hogy az olimpián – amely Tier I, azaz a legmagasabb szorzójú verseny – fináléba jutni ugyanolyan nehéz, mint egy Grand Slam-versenyen.”
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik