Megégve is megy Pekingbe

HAVASRÉTI BÉLA, SIMON JÓZSEFHAVASRÉTI BÉLA, SIMON JÓZSEF
Vágólapra másolva!
2008.07.30. 00:47
Címkék
Konyhai balesetet, közepes és könnyebb égési sérüléseket szenvedett otthonában Görbicz Anita, akinek a lábfejére főzés közben forró olaj locscsant. Dr. Balogh Péter, a válogatott orvosa szerint a Győri Audi átlövője elutazhat Pekingbe, de azt még nem tudta megmondani, mikor léphet pályára.

Futótűzként terjedt a rossz hír kedd délelőtt: Görbicz Anita hétfő este balesetet szenvedett lakása konyhájában, s veszélybe került olimpiai szereplése.

Hogy mi is történt pontosan, s a balesetnek milyen következményei lehetnek?

Erről a játékost, valamint dr. Balogh Pétert, a győri megyei kórház baleseti sebészetének vezetőjét, a női válogatott orvosát kérdeztük. Az előzményekről annyit, a Pekingre készülő válogatott tagjai a múlt heti észak-európai túra után kétnapos pihenőt kaptak csomagolásra, hivatalos és családi ügyeik intézésére. Az alkalmat kihasználva Görbicz Anita, a válogatott irányítója otthonában készülődött. Hétfő este főzött, sütött, amikor a baleset érte.

„A legfontosabbal kezdem, most még kórházban vagyok, de sokkal jobban érzem magam – mondta Görbicz Anita.

– Az történt, hogy a konyhában egy serpenyőben olajat forrósítottam, szerettem volna sütni benne, de egy rossz mozdulat következtében a serpenyő megbillent, és a forró olaj a jobb lábfejemre ömlött. Egy kevés a kezemre is fröccsent, de ez elhanyagolható. Este tíz óra volt, s azonnal kórházba vittek. Akkor nagyon megijedtem, de reggelre sokat javult az állapotom, már nem láttam olyan csúnyának a lábfejemen és az ujjaim között keletkezett sebeket. Különleges kötést kaptam a lábamra, s Balogh doktor szerint két-három nap múlva derül ki pontosan, mennyi ideig tart a felépülésem. Most persze semmit sem csinálhatok, pihennem és várnom kell. A jövő héten Pekingben viszont már szeretnék edzeni. A többi az augusztus kilencedikei rajtig kiderül. Mi mást mondhatnék? Bizakodom, és mindent megteszek a mielőbbi gyógyulásomért.”

Dr. Balogh Péter nem volt borúlátó, amikor Görbicz állapotáról és olimpiai szereplésének esélyeiről kérdeztük.

„A jobb lábfején, a lábujjain és a lábujjai között, aránylag kis, talán féltenyérnyi területen szenvedett másod- és harmadfokú égési sérülést, az állapota most jó, nincs gyulladása – tájékoztatott az orvos, akit

kellemetlenül érintett, hogy az utolsó pillanatban kikerült az olimpiára utazó magyar küldöttségből. – A fröccsenő olaj a lábát több helyen is érte, de ezek nem okoztak gondot. A lábfejére úgynevezett zselatinos kötést kapott, és hétfő estétől állandó kezelés alatt áll kórházunkban. Jelenlegi állapotából kiindulva még nem lehet biztosat mondani felépülése idejéről, azt csak egy-két nap múlva látjuk pontosan, mekkora bőrfelület hal el, s az enyhébben sérült részek miként regenerálódnak. Az olimpiára persze kiutazhat, az ezzel járó megpróbáltatásokat gond nélkül elviseli, de a játéka már más kérdés. Elképzelhető, hogy különleges kötéssel a lábán megpróbálkozhat az edzéssel, de ma még kockázatos megjósolni, mikor lehet újra meccsre kész. Talán az olimpia második felére, ha a szervezete jól reagál a kezelésekre s jó a regenerációs készsége. Annyi biztos, hogy Anita fantasztikus akaraterejű, és itt, a kórházban mi is mindent megteszünk a lehető leggyorsabb gyógyulásáért.”

Az orvos hozzáfűzte, hogy a hasonló (úgynevezett felületes és mély) sérülések gyógyulási ideje hetekben mérhető. Görbicz égéseinek többsége másod-, kisebb része harmadfokú, s ezek gyógyítása különleges ápolást igényel. Az égés kiterjedése nem nagy, a testfelület egy százalékát sem éri el, ám azért is kellemetlen, mert a sportolás szempontjából (zoknit, cipőt kell húznia) kényes helyen van, s szakszerű ellátására akár kéthárom héten át folyamatosan szükség lehet – szombatig itthon, aztán Pekingben.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik