Minden fegyvernemben jó esélyeink vannak az éremszerzésre

MOLNÁR CSABAMOLNÁR CSABA
Vágólapra másolva!
2008.07.14. 01:32
Tuti arany! Sőt, valószínűleg nem is egy. Általában így számolnak a szurkolók, ha az olimpiai játékok kapcsán a vívók szereplése és a nyerhető érmek száma szóba kerül. Persze kitől is várhatnák a legnagyobb sikereket a rajongók, ha nem legeredményesebb olimpiai sportágunk képviselőitől? Az bizonyosan nem a véletlen műve, hogy az ország sportolói által az ötkarikás játékok története során nyert 458 éremből 81-et s ezen belül a 157 aranyéremből 34-et vívó szerzett!
Nemcsik Zsolt Athénban csak hajszállal maradt le az aranyról
Nemcsik Zsolt Athénban csak hajszállal maradt le az aranyról
Nemcsik Zsolt Athénban csak hajszállal maradt le az aranyról
Nemcsik Zsolt Athénban csak hajszállal maradt le az aranyról

Paradox helyzet: a labdarúgók olimpiai éremtáblázatán Magyarország az első helyen áll, vívásban viszont csak a harmadikon. Dacára a 34 aranynak, a 81 éremnek. Az egyik legférfiasabbnak tartott sportágat ugyanis nemcsak nálunk űzték nagyon sikeresen, hanem Olaszországban és Franciaországban is. Mégpedig a kezdetektől, 1896-tól, mivel a vívás már Athénban ott volt a programban. Ez nagy szó, hiszen azzal, hogy az elejétől napjainkig szerepel az olimpián, csupán négy sportág büszkélkedhet!

A franciák, az olaszok és a magyarok a kezdeti időktől fogva hosszú időn át szépen megosztoztak egymás közt az elcsíphető érmeken: a vetélytársak a tőr- és a párbajtőrvívás helyezéseit osztották el egymás között, mi, magyarok pedig a kardot forgattuk utolérhetetlenül. Előfordult, hogy egy olimpia – nevezetesen az 1912-es stockholmi – nyolc főt számláló egyéni fináléjában hét(!) magyar kardozó vívott!

1908-tól 1964-ig mindössze egy olyan olimpiát rendeztek, amelynek az egyéni kardvívószámát nem magyar versenyző nyerte meg (Fuchs Jenő és Kárpáti Rudolf kétszer is felállhatott a dobogó legmagasabb fokára): persze úgy nem lehet győzni, ha az adott ország versenyzőit nem hívják meg az esedékes ötkarikás játékokra, 1920-ban így esett. Az antwerpeni játékokat az első világháborúban vesztes országok sportolói nélkül rendezték. Magyarország azon az oldalon állt…

Az olasz Nedo Nadi – aki 1912-ben már nyert egy aranyérmet, mégpedig a tőrözők között – kihasználta a mieink távollétét, és a hat kiosztható aranyéremből azt az ötöt – párbajtőr egyéniben nem indult –, amelyért megvívott, megnyerte: valamennyi csapataranyból kivette a részét (mindhármat Olaszország szerezte meg), emellett ismételt a tőrözők, majd győzött a kardozók között is!

Az 1908-tól 1960-ig terjedő időszakban, Antwerpenen kívül, csupán egyszer múltak felül bennünket az olaszok a csapatversenyben: 1924-ben, jobb találataránnyal. Ezt a korszakot szinte keretbe foglalja Gerevich Aladár, aki 1932-től 1960-ig minden olimpiáról győztesen térhetett haza – mind a hatszor az első helyen végző csapat tagja volt, sőt egyszer, 1948-ban Londonban, Gyuri fia születésnapján egyéniben is nyert –, Rómában ötvenesztendősen ért fel ismét a csúcsra, pedig előtte már megkérdőjelezték tudását. Ő azonban kihívta és végigverte a helyére állni szándékozó mezőnyt, majd győzelemhez segítette az olimpián a csapatot!

1960 óta két egyéni aranyunk van a legeredményesebb fegyvernemben, Pézsa Tibor és Szabó Bence révén. A többi szakág a következő négy olimpián szépen besegített, nyertünk aranyakat a férfi tőr kivételével mindegyik fegyvernemben, ám a kardcsapat csupán egyszer – igaz, Szöulban felejthetetlen döntőben, a szovjetekkel szemben, 4:8-ról felállva – tudott győzni!

Pekingben megint reális esély van a csapat végső sikerére, hiszen a tavalyi szentpétervári világbajnokságon Magyarország bizonyult a legjobbnak. Egyéniben pedig a legutóbbi olimpia döntőjében Nemcsik Zsolt úgy maradt alul egyetlen találattal az olasz Aldo Montanóval szemben, hogy 14:13-ra vezetett, s a győztes tust is bevitte, ám a román bíró nem merte megítélni a hisztiző olaszok ellen. Aztán Montano nyert, így Nemcsiknek maradt némi elszámolnivalója. Ráadásul felnőtt mellé egy ígéretes fiatal társaság (Decsi Tamás, Lengyel Balázs, Lontay Balázs, Szilágyi Áron), amely visszaszerezheti a hegemóniát.

Ugyanez igaz a párbajtőr-válogatottra, amely Athénban ezüstérmes lett, és ugyanabban az összeállításban – Boczkó Gábor, Imre Géza, Kulcsár Krisztián, Kovács Iván – tavaly is bronzérmet szerzett a vb-n, sőt az egyszer már bankárruhát öltő s civilként dolgozó, majd újra fegyvert fogó Kulcsár Krisztián ugyanott egyéniben aranyérmes lett.

Nem mindennapi betetőzése lenne a 37 éves Kulcsár és a 38 éves Kovács pályafutásának a legfényesebb olimpiai medália! (Ők ketten nemcsak Athénban zártak ezüsttel a nyakukban, hanem már 1992-ben Barcelonában is!) De e két fegyvernem mellett remek esélyeink vannak női tőrben – Mohamed Aidának már igazán kijárna a legfényesebb éremből világversenyen, s a csapat is Eb-t nyert tavaly – és női párbajtőrben is. Igaz, ott a csapatért nem szoríthatunk, mert „valami agyament” – idézet a négyszeres olimpiai bajnok Kulcsár Győzőtől – kitalálta, hogy mivel a női kard is a program teljes jogú tagja Athén óta, két fegyvernemben csak egyéni versenyeket rendeznek. Mondván, ne nőjön a létszám.

Pekingben ennek esett áldozatul a férfi tőr és a női párbajtőr szakág. Emiatt nem lesz ott az olimpián a címvédő Nagy Tímea, Sydney és Athén bajnoka, mert a roppant szigorú szabályokon alapuló kvalifikáció már lezárult, s e két fegyvernemben csupán ketten képviselhetnek egy országot. A ranglistán pedig Szász Emese és Mincza Nébald Ildikó megelőzi a kétszeres olimpiai bajnoknőt.

A vívóversenyeken tíz aranyat osztanak – hat egyéni, négy csapat –, a kvalifikációs versenyek alapján Magyarországot Szászon és Minczán (női párbajtőr) kívül Nagy Orsolya (női kard), a Nemcsik, Decsi, Lengyel, Lontay, Szilágyi ötösből négyen (férfi kard), a Boczkó, Imre, Kulcsár, Kovács férfi párbajtőröző kvartett, valamint Knapek Edina, Mohamed Aida, Újlaky Virginie és Varga Gabriella (női tőr) képviseli. Férfi tőrvívónk nem lesz Pekingben.

A MÚLT NAGYJAI – A JELEN SZTÁRJAI

ELEK ILONA: 1936. augusztus 5-i győzelme az első női olimpiai aranyérmet jelentette a magyar sport történetében. 1948-ban ismét első lett a tőrvívó hölgyek versenyében, 1952-ben – 45 évesen – pedig ezüstöt szerzett.
GEREVICH ALADÁR: Tíz olimpiai érmet gyűjtött a kiváló kardvívó – hét arany, egy ezüst, két bronz –, emellett nyert 19 vb- és Eb-érmet, mégpedig úgy, hogy pályafutását kettétörte a második világháború.
KÁRPÁTI RUDOLF: Négy olimpián hat aranyérmet nyert – négyet a kardcsapattal, kettőt egyéniben! A világbajnokságokon is kitett magáért: hét arany, három ezüst és két bronz a mérlege.
NAGY TÍMEA: Kétszeres egyéni olimpiai, egyszeres világ- és Európa-bajnok. A párbajtőrcsapat tagjaként vb-n ötször állt a dobogó legmagasabb fokán.
SZTANYISZLAV POZDNYAKOV: Atlanta egyéni olimpiai bajnok kardozója az orosz csapattal is a dobogó tetejére állhatott ugyanott, valamint Barcelonában (FÁK) és Sydneyben is. Emellett van tíz világbajnoki aranya.
VALENTINA VEZZALI: Az olasz tőrvívónő kétszer nyert olimpiát egyéniben és ugyanennyiszer csapatban. Statisztikai mutatói a világbajnokságokon: öt-öt egyéni és csapatarany!

NS SZAKÉRTŐ, KULCSÁR GYŐZŐ: MEGVERNI A VILÁGOT

Amennyire egyszerű dolga van az embernek a tippelésnél, ugyanannyira bonyolult is. Ugyanis aki a nagyon szigorú olimpiai kvalifikációs rendszerben kivívta az indulás jogát – ne feledjük, mindössze kétszáztizenkét vívó lehet ott az olimpián a tíz versenyszámban –, az nem lehet esélytelen. Ráadásul a vívás jellegéből fakadóan nagyon sokat számít a pillanatnyi idegállapot, a légkör, de mi, magyarok mindenképpen azért megyünk ki, hogy megverjük a világot. Persze mindenki így készül. Úgy gondolom, a roppant erős mezőny miatt – bár sok esélyesünk van – elégedettek lehetünk, ha mindenféle színű éremből hazahozunk egyet.

A SPORTÁG TÖRTÉNETE

Már Krisztus előtt 1190-ből, III. Ramszesz korából találunk olyan képeket, amelyek maszkos vívókat ábrázolnak. Mint sportág a XIV–XV. században bukkant fel a vívás, a németek és az olaszok máig vitatkoznak rajta, melyiküket is illeti a dicsőség. A XVII. században Angliában jelent meg az első tompa végű fegyver, amellyel nem kellett az első – vagy az utolsó – vérig vívni, így szélesebb körben elterjedhetett a sportág. Az olimpián legelőször is helyet kapott a vívás, férfiak számára rendeztek tőrvívó- és kardversenyeket, emellett mesterversenyre is sor került – profik számára! A párbajtőrözők 1900-ban léptek először pástra, a hölgyek első alkalommal 1924-ben vehettek fegyvert a kezükbe olimpián – tőrrel vívhattak. A női párbajtőr 1996-ban, a női kard 2004-ben került fel a műsorra. Párbajtőrben az egész test találati felület, tőrben csak a törzs, kardban a törzsön kívül a fej és a kar is. Karddal lehet vágni is, utóbbi két szakágban érvényesül a konvenció elve, azaz a támadó befejezheti a támadást, a védekező csak akkor érhet el találatot, ha előbb hárítja az attakot.

A PROGRAM

A vívóversenyek augusztus 9-én kezdődnek és 17-én érnek véget. Mindennap osztanak aranyat, 13-án kettőt is, a többi napon egyet-egyet.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik