A harmadik olimpián már éremesélyes a magyar női válogatott

SZŰCS ANDRÁSSZŰCS ANDRÁS
Vágólapra másolva!
2008.07.14. 01:32
Éremesélyes a magyar válogatott, de a nyolc résztvevőből további hat nemzetről is ugyanez mondható el – a kivétel Kína –, azaz Godova Gábor csapatának egyáltalán nem lesz könnyű dolga Pekingben.
Az Eb-n összejött az érem, reméljük Pekingben is össze fog
Az Eb-n összejött az érem, reméljük Pekingben is össze fog

A hölgyeknél sosem lehet tudni – ez aranyszabály. Ami az egyik nap csodásan megy, az a másikon sehogyan sem, a harmadikon pedig újra, mint a karikacsapás. E kiszámíthatatlanság igaz a női vízilabdában is: nincs a föld kerekén egyetlen csapat sem, amely képes lenne ugyanazon a szinten teljesíteni mondjuk egy héten át.

Nem kivétel ezalól a magyar válogatott sem. Rövid és hosszú távon egyaránt hullámzó teljesítmény jellemzi produkcióját, hál’ istennek momentán éppen felfelé tartanak, amit a részvétel kiharcolása is igazol. A kvóta megszerzése már önmagában is érték, hiszen a játékokra kijutni majdhogynem nehezebb, mint ott villogni.

Példa erre a 2000-es esztendő, amikor először került az olimpia programjába a női vízilabda, mi viszont nem lehettünk ott, mert a selejtezőn elbukott a csapat. Az meg egyáltalán nem jelentett vigaszt, hogy a nagy rivális olasz alakulat is elhullott, méghozzá otthon, hiszen Palermo volt a selejtezőtorna helyszíne.

Pedig a megelőző évtizedben lányaink egy ideig parádésan szerepeltek: nyertek Európa- és világbajnokságot, és nagyhatalmi státusunk bizonyítására begyűjtöttek néhány más színű érmet is. 1991-ben Európa-, 1994-ben világbajnok lett a csapat, aztán Tóth Gyula lett a szövetségi kapitány, akivel később a lányok megcélozták Sydneyt. Ám már 1995 sem úgy sikeredett, mint szerették volna, csak vb-ezüstérmes lett a válogatott, az előző nagy generáció fele kikopott, viszont szárnyalni kezdett Stieber Mercedes és még néhány nagy tehetségű fiatal – például Tóth Noémi, a mester lánya, akiről később még esik szó –, ám a következő néhány év világversenyei magyar érem nélkül zárultak.

Nem volt tehát különösebb meglepetés lemaradásunk az olimpiáról, csak fájdalmas. Enyhítő körülmény, hogy az Egyesült Államoktól kaptunk ki a selejtezők mindent eldöntő utolsó mérkőzésén, márpedig az olimpia fináléjában Ausztrália is csak vérrel-verítékkel tudta legyűrni őket. A női szakág ötkarikás debütálása stílusos csattanóval zárult: Ausztrália volt az élharcosa az olimpiai elismertség kiküzdésének, és hazai medencében meg is nyerte az első kiírást.

Természetesen nem maradhatott ki a magyar szál sem: Görgényi István volt a győztes hadvezér. A viszonylagos kudarcok éveiben azért az utánpótlás-gondozás jó kezekben volt, rendre döntőztünk a korosztályos világversenyeken, így aztán amikor Faragó Tamás átvette a válogatottat, volt honnan merítenie az átalakításhoz.

Ami aztán olyan jól sikerült, hogy még az is összejött, ami a világverő fiúknak sem: a Margitszigeten lett Európa-bajnok a csapat 2001-ben – nyargalt is a tréner a partról a lelátó tetejére, elkerülendő a fürdetést. Ebben egyébként jócskán volt része ez idő tájt, hiszen néhány hónaposak voltak hármas ikrei – mindezt megtoldotta egy vb-ezüsttel.

Athénig már nem értek minket hasonló örömök – leszámítva egy pompás Világkupa-győzelmet –, de a játékokon legalább ott volt a csapat. A csoportkörből tovább is lépett, ám a negyeddöntőben elvérzett az olaszok ellen, akik között ott tempózott az időközben országot váltó Tóth Noémi, akinek fényesen bejött a csere: olimpiai bajnok lett, igaz, függőleges csíkozású zászló alatt, ami azért nem ugyanaz…

A hullámvölgyet aztán menetrendszerűen követte a hullámhegy: 2005-ben világbajnok lett a magyar válogatott, méghozzá Montrealban, ahol Faragó mester játékosként volt olimpiai bajnok. „Tonó” és a lányok jó ideig egy húron pendültek, de ehhez kellett közvetítő is: Petrovics Mátyás az egyik, ha nem a legfontosabb láncszem lett a gépezetben, amely azonban lassacskán kezdett nyikorogni.

Stieber mellett hiába lett világklasszis többek között Drávucz Rita, Primász Ágnes, Sipos Edit, Sós Ildikó vagy a Valkay testvérek, érett a kapitányváltás. Faragó az év szövetségi kapitánya címmel távozott, s jött a helyére Szilágyi Péter, aki addig Új-Zélandon tett csodákat. Ő azonban saját hazájában nem lehetett próféta: valahogy nem passzoltak az elképzeléseik, így bő egy év után jöhetett a most futó olimpiai ciklus harmadik edzője, Godova Gábor, aki gatyába – szoknyába – rázta a csapatot, és kivezette az olimpiára.

Szűk, de sűrű az élmezőny, gyakorlatilag csak a házigazda Kína ellen kalkulálható biztonsággal a győzelem. A már emlegetett Ausztrália, Hollandia és Görögország a csoportellenfél. Innen tovább lehet jutni, hiszen csak az utolsó esik ki, a csoportgyőztes viszont rögtön elődöntős lesz, míg a második-harmadik helyezettek keresztbe játszanak a középdöntőben. A csoport élén kellene végeznünk, különben az Egyesült Államok, Valkay Erzsébet személyében már a második magyar hölgyet mély vízbe dobó Olaszország vagy Oroszország állja majd utunkat az elődöntő felé…

Nyerjük hát meg a csoportot, az érmet, az aranyat…

A MÚLT NAGYJAI A JELEN SZTÁRJAI

FRANCESCA CONTI: A 327-szeres olasz válogatott talán a történelem legjobb kapusa. Tizenkétszeres olasz bajnok, hatszoros kupagyőztes, olimpiai, Európa- és kétszeres világbajnok. Civilben az olasz férfiválogatott Bogdan Rath párja.
GIUSI MALATO: Nyolcvankét kilójával ő a valaha volt legerősebb női játékos (171 centiméter magas). Contihoz hasonlóan címhalmozó, olimpiai, Európa- és kétszeres világbajnok. Manapság uszodaigazgató, új edzésmódszerek kitalálója. Az egyik legjobb mezőnyjátékos hivatásos nővér, de inkább arról híres, hogy 1992-ben, 19 évesen már a felnőttválogatott tagja volt. 1998-tól pedig már csapatkapitány, így 2000-ben az ő vezetésével lett olimpiai bajnok az ausztrál válogatott.
STIEBER MERCEDES: Általános vélemény, hogy ő az edző a vízben: a magyar csapat 33 éves irányítója gondolatban mindenkinél előrébb jár a medencében. Már 1989-ben válogatott volt, azóta kirobbanthatatlan, ráadásul kétszeres világ- és Európa-bajnok.
TANIA DI MARIO: Csak 15 évesen lett úszóból vízilabdázó, de megérte, azóta már olimpiai bajnok. A 2004-es játékok amúgy is megmaradnak a 29 éves olasz emlékezetében, a gólkirály és a legértékesebb játékos is ő lett, az esztendőt pedig állami kitüntetéssel zárta.
BRENDA VILLA: 162 centijével a mezőny egyik legalacsonyabb tagja a 28 éves amerikai, ám az egyik legjobb: első profi idényében 69 gólt ért el. Bátyját követve lett vízilabdázó, 2003-ban világbajnok, 2004-ben Világliga-győztes lett.

NS SZAKÉRTŐ, FARAGÓ TAMÁS: ÉREMESÉLYESEK

Én a legjobb négybe várom a lányokat, sőt a dobogóra. A kínaiakon kívül gyakorlatilag minden csapat éremesélyes, Ausztrália és az Egyesült Államok azonban kiemelkedik, és Hollandia is elsajátította már azt a férfias, test test elleni játékra alapozó stílust, amellyel ma eredményt lehet elérni. A cikluson belüli edzőváltások bizonyosan nem tettek jót a válogatottnak, de mára a kapitány és a játékosok mind megtalálták a csapaton belüli helyüket, és olyan harmónia uralkodik a kereten belül, mint amikor világbajnokok lettünk. Csak az okozhat gondot, hogy a megszokott két-háromszáz nézővel szemben ezúttal ezrek lesznek a lelátón. Ha a játékosok saját magukról kialakított képe és a valóság összhangban lesz a játékok idején, éremesélyesek leszünk, főleg, ha a riválisok zónáznak majd ellenünk.

A SPORTÁG TÖRTÉNETE

Elég hosszú út vezetett a XIX. század vége felé Anglia és Skócia mocsaras vidékein marcona férfiak által vívott rögbiszerű gyürkőzésektől addig, míg 2000-ben olimpiai sportág lett a női vízilabda, immáron kulturált körülmények között, medencében játszva. A póló teljes evolúciós folyamatába tartozik, hogy a férfi és női feltételrendszer különbözik itt-ott, a hölgyek például rövidebb pályán, illetve kisebb és könnyebb labdával játszanak. A hölgyek sok-sok évtizeddel a férfiak után kezdtek el játszani, a legelső női magyar bajnokság például 1983-ban kezdődött, az első Eb-t 1985-ben, az első vb-t pedig egy évvel később rendezték meg – előbbin ezüstérmesek, utóbbin ötödikek lettünk. Az Ausztrália vezette lobbi 1997-ben kiharcolta, hogy a szakág is versenyezhessen Sydneyben. A küzdelem nem volt hiábavaló, a legelső olimpiai aranyat ugyanis a házigazdák válogatottja szerezte meg – magyar szövetségi kapitány, Görgényi István vezetésével.

A PROGRAM

A női vízilabda-mérkőzések augusztus 11-én kezdődnek. A két négyes csoport győztesei az elődöntőbe kerülnek, míg a csoportmásodikok és -harmadikok keresztbe játsznak a négy közé jutásért. E negyeddöntőket 17-én vívják, 19-én kerül sor az elődöntőkre, 21-e pedig a döntő és a bronzmeccs játéknapja.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik