Szabó Zita képviseli hazánkat az egyre népszerűbb sportágban

BORSIK RICHÁRDBORSIK RICHÁRD
Vágólapra másolva!
2008.07.10. 23:16
Az olimpiai család egyik legifjabb tagja sok tekintetben máris számos nagy múltú testvére fölé nőtt. Harminc éve a félkegyelműek túlélőversenyének indult, ma pedig a néhány perces rohanástól a többnapos gyötrelemig minden válfaját tömegek űzik. A triatlon Pekingben is az egyik legnagyobb látványosság lesz – egy magyar szereplővel.
Nem lenne meglepetés, ha Pekingben is Vanessa Fernandes érne célba elsőként
Nem lenne meglepetés, ha Pekingben is Vanessa Fernandes érne célba elsőként
Fotó: Action Images
Nem lenne meglepetés, ha Pekingben is Vanessa Fernandes érne célba elsőként
Nem lenne meglepetés, ha Pekingben is Vanessa Fernandes érne célba elsőként
Nem lenne meglepetés, ha Pekingben is Vanessa Fernandes érne célba elsőként
Fotó: Action Images
Nem lenne meglepetés, ha Pekingben is Vanessa Fernandes érne célba elsőként

Legendával indult, és mára visszavonhatatlanul legendás sportággá lett. 1974-ben San Diegóban még furcsa érzésekkel szemlélték a járókelők azt a néhány tucat, hibbantnak tetsző figurát, akik azzal töltötték napjukat, hogy kifulladásig úsztak, aztán azon nyomban vizesen kirontottak a partra, kerékpárra ültek, majd a tekeréstől elmerevedett lábbal lekászálódtak, hogy futással teljesen kizsigereljék szervezetüket.

Valami azért lehetett a dologban, mert 1978-ban a Hawaii-szigeteken a mendemonda szerint néhány nagyszájú tengerész addig dicsekedett mindent kibíró fizikumával, míg kitalálták az első Ironman-viadalt. Ez volt a „triatlonrobbanás” kanóca, amelynek nem kellett sokáig égnie, mert a tengerentúli gyötrelmes látványosságra, a tűrőképességük határán meg néha azon túl is harcoló vasemberekre, a négykézláb célba érkezésekre, az ájulásokra lecsapó amerikai média néhány év alatt jótékony ragályként elterjesztette az egész világon.

A vasfüggönyön átlibbenve hat évvel az első Ironman-verseny után hozzánk is megérkezett a sportág, a magyarok nyitó viadala a szombathelyi Vasi Vasember volt, s mivel idehaza is rájöttek, hogy a triatlon nem élet-halál harc, hanem az egyik legnemesebb tömegsport, néhány esztendő alatt országos triatlonláz tört ki.

Ezzel párhuzamosan el kezdődött az osztódás, az Ironmantáv kisebb-nagyobb részét elhagyva kialakultak a sprint-, a rövid- és a középtávú szakágak, de a szenvedésből sosem elég, így megjelentek az ultratriatlon-versenyek is.

Mi most hagyjuk az Ironmantörténelmet, melyben Kropkó Péter írt „magyar fejezetet”, koncentráljunk a rövid távú, az 1500 méteres úszásból, 40 kilométeres kerékpározásból és 10 kilométeres futásból álló válfajra, amelyet a sportág 1989-ben megalakuló nemzetközi szövetsége leendő olimpiai versenyszámnak szemelt ki.

1995-ben megszületett a látványosságot és a taktika szerepét nagyban növelő, a kerékpáros bolyozást megengedő szabály, amelyet a hosszabb távokon azóta is tiltanak.

Az olimpiai műfajban igazi magyar fellegvár is született: Tiszaújváros. A húszezres település 1990-ben rendezett először triatlonversenyt, 1997 óta évente utánozhatatlan hangulatú Világkupa-viadaloknak ad otthont, kétszer csapat-világbajnokságot is rendezett, az idén pedig tizedik születésnapjához érkezik a tiszaújvárosi Triatlon Nagyhét.

A sportág egyik nagyhatalmának, Ausztráliának jutott a megtisztelő feladat, hogy 2000-ben bemutassa a triatlont az olimpián. Aki a helyszínen vagy a televízióban látta, ahogy a mezőny a sydneyi Operaház előtt beleveti magát az öböl vizébe, egyhamar nem felejti el a látványt. A házigazdák egy, de leginkább két aranyéremre számítottak. A hölgyeknél a svájci Brigitte McMahon két másodperccel lehajrázta a nagy esélyes Michellie Jonest, a férfiaknál pedig még a dobogó közelébe sem jutott hazai versenyző. A magyar bemutatkozástól olimpiai pontokat reméltünk – nem jött össze.

A mindmáig legeredményesebb magyar triatlonista, Molnár Erika 1997-ben két Világkupaversenyt is nyert, 1999-ben pedig az olimpia helyszínén lett Vk-harmadik, így elvileg esélye volt a jó helyezésre. Azonban egy hónapokig elhúzódó vírusos fertőzés miatt az olimpián csak 23. lett, négy pozícióval Edöcsény Nóra mögött, Góg Anikó a 39. helyen zárt.

A férfiaknál Kuttor Csaba reményei tovább éltek, hiszen a kerékpározás alatt az ötödik helyen is felbukkant. aztán jött egy csoportos bukás, amelyben egy japán versenyző felborította a magyart. Kuttor feltápászkodott, és végül a 30. helyen ért célba.

Négy évvel később Athénban az ausztrálok még nagyobbat csalódtak, hiszen volt versenyzőjük, Kate Allen már osztrák színekben versenyezve győzte le ügyeletes sztárjukat, Loretta Harropot. Molnár Erika 38. lett, Kuttor Csabát pedig tüszős mandulagyulladás megfosztotta az indulástól.

Pekingben a férfiaknál várható nagyobb küzdelem, bár ha a spanyol Javier Gomez csúcsformában érkezik Kínába, ő lesz a legnagyobb esélyes. A hölgyeknél egyszerűbb a helyzet: ha a portugál Vanessa Fernandessel nem történik valami fatális, szinte előre oda lehet neki adni az aranyat.

A magyarok közül egyedül Szabó Zita kvalifikálta magát, a harmadik olimpiájáért hajtó Kuttor Csaba és Walkó Andrea pedig közel volt ugyan a pekingi repülőjegyet érő pozícióhoz, mégis lemaradt az idei olimpiáról.

A magyar világsikerekre alighanem várnunk kell legalább a 2010-es budapesti világbajnokságig – ennek ellenére az ötkarikás versenyen egy magyarnak kulcsszerepe lesz. Márkus Gergely Athénban a triatlonverseny technikai igazgatója volt, Pekingben pedig a Nemzetközi Triatlonszövetség képviselőjeként felügyeli a rendezést.

A MÚLT NAGYJAI - A JELEN SZTÁRJAI

MARK ALLEN: Az amerikai legenda a sportág közeli hőskorában, 1989-ben megnyerte az első világbajnokságot, s abban az évben az Ironman világbajnokságot is, amelyben azóta már ötször győzött.
SIMON LESSING: Mire a triatlon bemutatkozott az olimpián, a britek klasszisa túljutott pályafutása csúcsán. 1992ben győzött a hunstville-i világbajnokságon, majd 1995-ben Cancúnban, 1996-ban Clevelandben és 1998-ban Lausanneban is első lett.
MICHELLIE JONES: Az ausztrálok hősnője olimpiai távon nem tudott felérni a csúcsra. 1991-es és 2003 között nyert két világbajnokságot, kétszer lett második, négyszer harmadik. A 2000-es olimpiai ezüstérem nagy csalódás volt számára, amelyet a 2006-os hawaii Ironman-vb címmel feledtetett.
JAVIER GOMEZ: A fiatal spanyol 2006-ban robbant be a világ élvonalába, a világversenyek fő kérdése azóta az: ki tudja őt legyőzni? 2006 szeptembere óta nyert nyolc Vk-versenyt, ám másfél hete, a lisszaboni Eb-n csúnyán megégette magát a hetedik hellyel.
SIMON WHITFIELD: Az első férfi olimpiai bajnok, a múlt nagyjaihoz is tartozhatna, de még nagyon is aktív, viszont sydneyi sikere előtt nem nyert nagy versenyt. Nyolc évvel idősebben viszont villog a kanadai, aki az utóbbi hónapokban három Vk-elsőséget is begyűjtött.
VANESSA FERNANDES: A hölgy mostanában a labdarúgók szinte egyedüli vetélytársa Portugáliában a népszerűségi listán. 2006-ban második lett a világbajnokságon, azóta viszont csak vb- és Eb-aranyakat gyűjt, s a Világkupa-versenyeken is szinte legyőzhetetlen.

NS SZAKÉRTŐ, KUTTOR CSABA: SZŰK LESZ AZ ÉLMEZŐNY

Kevés az igazi aranyesélyes, a nehéz kerékpárospálya miatt a futógépek helyett az lesz előnyben, aki jobban bírja a gyűrődést. A hölgyeknél szerintem a portugál Vanessa Fernandes győz az ausztrál Emma Snowsill előtt. A férfiaknál sűrűbb az élmezőny, de ha a spanyol Javier Gomez nem tréfálja meg magát vagy a vetélytársai őt, nehéz lesz elkapni. A Gomez-vadászok között lehet az ausztrál Brad Kahlefeldt, a múlt héten Európabajnokságot nyerő francia Frédéric Belaubre és az idén jó formában lévő 2000-es olimpiai bajnok, a kanadai Simon Whitfield. Mi a részvételért küzdünk, Szabó Zita szinte már kvótás, nekem ehhez nagyon jól kell mennem a vancouveri világbajnokságon.

A SPORTÁG TÖRTÉNETE

Az „anyasportág”, az Ironman első hivatalos versenyét 1978-ban rendezték meg Hawaii szigetén, de triatlonviadalon, azaz úszásból, kerékpározásból és futásból álló versenyen először 1974ben San Diegóban álltak rajthoz versenyzők. Az Ironman (3.8 km úszás, 180 km kerékpározás, maratoni futás) mellett hamarosan kialakultak a különféle versenyszámok és távok, köztük a rövid, azaz olimpiai táv (1.5 km úszás, 40 km kerékpározás, 10 km futás). A sportág 2000-ben Sydneyben mutatkozott be az olimpián. Az első magyar triatlonos olimpikonok közül Edöcsény Nóra 19., a sportág első és idáig egyetlen Világkupa-futamgyőztese, Molnár Erika 23., Góg Anikó pedig 39. lett, Kuttor Csaba kerékpárral bukott , és a 30. helyen ért célba. 2004-ben Athénban az ausztrálból osztrákká lett Kate Allen és az új-zélandi Hamish Carter győzött, Molnár Erika 38. lett, Kuttor Csaba lázas betegsége miatt nem tudott rajthoz állni.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik