Igen trükkösek a belga pályák

TÓTH ANITA jelenti BelgiumbólTÓTH ANITA jelenti Belgiumból
Vágólapra másolva!
2008.06.27. 23:03
Címkék

Az Ypres-rali más, mint a többi. Nemcsak azért, mert a szervezők kisvárosi búcsúhangulatot teremtettek azzal, hogy a város közepére helyezték el a szervizparkot, hanem azért is, mert hagyományosan este rajtol. Más országokban nem szokás, hogy jóformán az egész nap semmittevéssel telik, majd este hat órakor elkezdődik az élet, és az éjfélhez közeledik az idő, amikor az utolsó versenyző megérkezik a célba. Ám ez itt, Belgiumban normális, a helyi versenyzőknek a szemük se rebben az extrém időterv láttán. A többiek meg megszokják – jobb híján. Ifjabb Tóth János és Bútor Róbert sem tehetett mást. Az első kör (amely három gyorsasági szakaszból állt) felemásan sikerült a mieink számára. Ifjabb Tóth két remek részeredménnyel az abszolút kilencedik helyen (már majdnem pontszerző pozícióban) zárta a kört, Bútor azonban sajnos búcsúzott a további küzdelmektől. A harmadik szakasz céljától ötszáz méterre felborult.

„Nyolc éve nem történt ez meg velem, akkor a Semperit-ralin estem fékhiba miatt – mondta Bútor. – Most meg a célkanyarban mintha kirántották volna alólunk az utat. Nem hibáztunk, nem mentünk gyorsan, egyszerűen megszűnt a tapadás a hátulján. Az autónak szinte semmi baja, de olyan mély árokba esett, hogy nem tudtuk kiszedni.”

Bútor Róbert viszont szuperraliban folytatja.

A hétszeres magyar bajnok ifjabb Tóth ezzel szemben eddig megfelel a saját maga felállította követelményeknek – néhány napja azt mondta, ha bekerülne a top tízbe a kis világbajnokság ezen versenyén, már elégedett lenne. Nos, egyelőre ott van, ahová várta magát… A Peugeotpilóta két szakaszon is a nyolcadik helyen végzett, a harmadikon azonban túlcsúszott az egyik kanyarban, tolatnia kellett, emiatt jó néhány másodpercet elveszített, így meg kellett elégednie a 15. hellyel. A pályák azonban nemcsak neki csúsznak, az ellenfelek is hibáznak. (Az eredetileg a magyar előtt álló Mark Higgins például elektronikai gondok miatt két kilométert (!) tolta az autóját, emiatt késett, és büntetést kapott.)

„Az első kört arra szántuk, hogy felvegyük a ritmust, és ez azt hiszem, sikerült is, bár egyszer hibáztunk, túlcsúsztunk az egyik kanyarban – mondta ifjabb Tóth. – Az utak nagyon keskenyek, és rettenetesen csúsznak, de igyekszünk tartani a tempót.”

A pénteki hatból három szakasz lapzártánk után ért véget, a versenyben a korábbi vb-menő Freddy Loix vezet.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik