Negyven éve nem kapott ekkora verést tétmeccsen a francia csapat

Vágólapra másolva!
2008.06.13. 23:46
A squadra azzurra után a francia válogatott drukkerei is fejcsóválva lapozhatták a történelemkönyv szégyenletes bejegyzéseit: a „kékek” utoljára négy évtizede kaptak ki ennyire csúnyán – a ’68-as Eb-re való kijutásért Jugoszlávia 5–1-re verte őket. A holland válogatott csoportelső, a franciák és az olaszok meg fogcsikorgatva küzdhetnek egymással, és imádkozhatnak a számukra megfelelő eredményért a holland–románon. A mezőny legjobbjának választott Wesley Sneijder szerint a negyeddöntő még csak a kezdet.
Narancs eufória: a holland válogatott fantasztikusan játszik eddig az Eb-n, és már a negyeddöntőben van
Fotó: Reuters
Narancs eufória: a holland válogatott fantasztikusan játszik eddig az Eb-n, és már a negyeddöntőben van
Narancs eufória: a holland válogatott fantasztikusan játszik eddig az Eb-n, és már a negyeddöntőben van
Fotó: Reuters
Narancs eufória: a holland válogatott fantasztikusan játszik eddig az Eb-n, és már a negyeddöntőben van

Újabb háromgólos holland siker, ismét parádés játékkal: Marco Van Basten csapata az utolsó csoportmérkőzést már kényelmesen hátradőlhetve várhatja, miután 4–1-es, franciák elleni győzelmével biztosította csoportelsőségét.

Az oranje gyakorlatilag ellenfelet választhat magának az utolsó fordulóban: amennyiben kikapnak a románoktól, kiejtik az olasz és a francia válogatottat. A vb-ezüstérmes táborában mindenki a balszerencséről beszél, a narancsmezesek pedig joggal tekintenek magabiztosan a negyeddöntő elé.

TOVÁBBJUTÁS, GYŐZELEM NÉLKÜL?

Amennyiben a román válogatott is kikap Hollandiától, az olasz–francia derbin pedig döntetlen születik, akkor egy csapat győzelem nélkül léphet tovább csoportjából – erre az Európa-bajnokságok történetében még nem volt példa!
„Még az olaszok elleni teljesítményünket is megfejeltük, négy gólt sikerült lőnünk. Nem gyenge eredmény. A csapat rendkívül erős, kitűnőek az egyéni teljesítmények, várjuk a negyeddöntőt” – nyilatkozta a holland „megmondóember”, az UEFA szakemberei által a mezőny legjobbjának választott Wesley Sneijder.

„Jól kaptuk el a rajtot. Nagyon jól jött, hogy egy rögzített szituációból sikerült rögtön az elején betalálnunk. A gólunknak köszönhetően a francia csapat kinyílt, és így több helyünk volt az ellentámadásokra. Ennek ellenére komoly nyomás alá tudtak helyezni minket a félidő végén” – értékelte az első játékrészt Marco Van Basten.

DICSŐSÉGES ÖTVENES

Robin van Persie találata volt az oranje 50. gólja az Európa-bajnokságok történetében – ezzel a holland válogatott minden idők leggólerősebb Eb-csapata
„A második félidőben rátettünk egy lapáttal, jobban játszottunk. Gyors akciókat vezettünk és ki tudtuk használni a lehetőségeinket” – tette hozzá.

Az orrukat lógató franciák úgy érzik, a 4–1-es vereségnél többet érdemeltek – legalábbis ezt mondta mind a szövetségi kapitány Raymond Domenech, mind a szép gólt szerző Thierry Henry.

WENGER: HOLLANDIA A TRÓNKÖVETELŐ!

„A holland válogatott hétszer talált be két meccsen, és ezzel az Eb nagy esélyesévé nőtte ki magát. A francia válogatottból hiányzik valami: a hatékonyág, a gyilkos ösztön. Nem a képességekkel van a baj, de a magabiztosság és a meggyőződés is hiányzik a játékukból” – nyilatkozta Arséne Wenger a mérkőzés után.
„Megpróbáltunk nyerni, de nagyon balszerencsések voltunk. Az ellenfelünk fantasztikus színvonalon játszott, de úgy érzem, megvoltak az esélyeink. Nem sikerült élni velük. Nagyon fájó vereség ez, hiszen mindig is a védelmünk volt az erősségünk. Amíg mi hibáztunk sorsdöntő szituációkban, addig riválisunk nem” – így Domenech.

A szakvezető szavaihoz csatlakozott Henry is.

„A hollandok ugyanolyan kitűnően kontráztak, mint Olaszország ellen. Úgy érzem, egyáltalán nem játszottunk rosszul. Mikor a szépítő gólom után lendületbe jöttünk volna, már meg is kaptuk a harmadikat, innen pedig a hollandok már nem engedték ki a kezükből a győzelmet” – mondta.

A holland tábor eufóriáját legjobban Johan Cruyff foglalta össze, aki pedig részese volt csodálatos karrierje során néhány nagy sikernek…

„Ez egészen egyszerűen nem normális. Hét gól két meccsen, ilyen ellenfelek ellen. Amit a csoportmérkőzéseken a csapat mutatott, az egész fantasztikus”.

Hogy a show folytatódik-e Románia ellen is?

Az olaszok és a franciák már csak ebben bízhatnak.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik