Xavi Hernández a századikra, a Sahtar ünneprontásra készül

Vágólapra másolva!
2008.10.01. 17:15
Minden valószínűség szerint kőkemény meccsel ünnepelheti Xavi Hernández, a Barcelona kiválósága a századik nemzetközi kupamérkőzését: a katalán óriásklub Ukrajnába, a Sahtar Doneckhez látogat. Mindkét csapat megnyerte a szezonbeli első Bajnokok Ligája-mérkőzését, és természetesen mindkettő a győzelemre hajt szerda este 20.45-től – egy olyan stadionban, ahol a Barcelonának eddig nem sok sikerélmény jutott. A C-csoport másik találkozóján a Sporting esélyesként fogadja az FC Baselt.
Századszor nemzetközi kupában: Xavi nagyon szép jubileumra készülhet
fotó: Imago (archív)
Századszor nemzetközi kupában: Xavi nagyon szép jubileumra készülhet
Századszor nemzetközi kupában: Xavi nagyon szép jubileumra készülhet
fotó: Imago (archív)
Századszor nemzetközi kupában: Xavi nagyon szép jubileumra készülhet

A C-CSOPORT ÁLLÁSA

1. Barcelona 1 1 0 0 3–1 +2 3
2. Sahtar 1 1 0 0 2–1 +1 3
3. Basel 1 0 0 1 1–2 –1 0
4. Sporting 1 0 0 1 1–3 –2 0
Az egyedülálló lista: 83 Bajnokok Ligája-, 13 UEFA-kupa-, 1 Szuperkupa- és 2 klubvilágbajnoki mérkőzés – ebből áll össze Xavi Hernández „majdnem százasa”. A 100. nemzetközi kupamérkőzésére készülő Barca-középpályás a katalán klub játékosai közül elsőként éri el ezt az álomhatárt, mégpedig a Sahtar Doneck elleni BL-meccsen.

Mint látható, az Euro2008 legjobb játékosa számottevő tapasztalatokra támaszkodhat, amikor azt mondja, hogy a Bajnokok Ligája semmihez nem hasonlítható terep.

„Hiszek abban, hogy egyszer összejön az ismétlés a BL-ben, jóllehet tudom, nem lesz könnyű, mert ennél nagyobb kihívást jelentő futballtorna nincs – fogalmazott a centenáriuma révén a középpontba kerülő játékmester. – Minden futballista részt akar venni benne, ebből következően nagyon erős a mezőny, s a legkisebb hiba is megbosszulja magát. Aki itt érvényesülni akar, annak nemcsak testben, hanem lélekben is kikezdhetetlennek kell lennie.”

Test és lélek próbáját szerda este a Sahtar jelenti: az ukrán klub a 2004–05-ös Bajnokok Ligájában egyszer már le tudta győzni a bányászvárosban a Barcelonát. A katalánok a másik, korábbi (1978–79-es) látogatásukon sem tudtak nyerni, így a Sahtar otthona ott van azon 19 stadion között, ahol a Barca már legalább kétszer járt európai kupamérkőzésen, de még nem tudott diadalmaskodni.

„A mai meccs olyan lesz, mint egy nagy fesztivál. A bajnokikon nyújtott teljesítményünkért erősen kritizálnak bennünket a szurkolók, de a Bajnokok Ligája teljesen más lesz. Újra és újra megnéztük a Barcelona elleni 2–0-t, csak hogy a játékosok rájöjjenek: a legnagyobb klubok is verhetők” – mondta Mircea Lucescu, a Sahtar román trénere.

A Barcelonából a bokasérülése után már ismét teljes terheléssel edző Alekszandr Hleb hiányzik, míg a Sahtarban visszatérhet Razvan Rat, viszont kérdéses Olekszandr Kucser játéka – a szélsőhátvédet Iscsenko vagy Jezerszkij helyettesítheti.

CSAK A GYŐZELEM

Mind a Sporting CP, mind az FC Basel vereséggel kezdett a BL-ben, és a lisszaboni összecsapáson ezek után csak a győzelem elfogadható a csapatok számára. Paulo Bento, a portugálok edzője a kvartett második helyét vette célba.

„Nagyon nehéz a csoportunk, hiszen a Barcelona kiemelkedik belőle, a másik három csapat pedig hasonló tudású. Feltétlenül győznünk kell, de vereség esetén sem bukunk el végleg. Célunk a második hely és a továbbjutás. Az előző szezonban az UEFA-kupában 5–0-s összesítéssel vertük ki a svájciakat, ám ez most semmit nem számít” – mondta.

„A Sportingnak mindenképpen nagyon kell hajtania a győzelemért, de ahhoz, hogy bármi esélyünk legyen a továbbjutásra, ma muszáj pontokat szereznünk. Okos és bátor játékra lesz szüksége a csapatomnak, és nagyon jól kell koncentrálnunk a helyzeteinknél, mert nem lesz sok belőlük” – mondta a a Baselnél a tizedik szezonját töltő Christian Gross, a vendégek trénere.

BAJNOKOK LIGÁJA

C-CSOPORT, 2. FORDULÓ
SAHTAR DONECK (ukrán)–BARCELONA (spanyol)
Doneck, 20.45 V.: Webb (angol)
A VÁRHATÓ KEZDŐCSAPATOK
Sahtar: Pjatov – Srna, Kucser, Csihrinszkij, Sevcsuk – Fernandinho, Hübschmann, Ilsinho, Jádson – Brandao, Adriano Luiz
Barcelona: Victor Valdés – Daniel Alves, Piqué, Márquez, Puyol – Xaví, S. Keita, Iniesta – Messi, Eto’o, Henry

SPORTING CP (portugál)–FC BASEL (svájci)
Lisszabon, 20.45 V.: Rizzoli (olasz)
A VÁRHATÓ KEZDŐCSAPATOK
Sporting: Rui Patricio – Abel, Tonel, Anderson Polga, Grimi – Joao Moutinho, Miguel Veloso, Rochemback, Romagnoli – Hélder Postiga, Yannick Djaló
FC Basel: Costanzo – Zanni, Abraham, Ferati, Safari – Huggel, Carlitos, Gelabert, Stocker, Chipperfield – Streller

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik