Fantasztikus játékkal csoportelső a most a franciák ellen gálázó oranje

Vágólapra másolva!
2008.06.13. 22:41
A világbajnok után a világbajnoki ezüstérmesen is átgázolt a hihetetlen formában focizó holland válogatott, miután Bernben 4–1-re győzött Franciaország ellen. Az oranje Kuyt góljával szerzett vezetést, a második félidőben van Persie duplázta meg az előnyt, majd egy percen belül Henry szépítésére Robben bombagóllal válaszolt. A hármas sípszó előtt Sneijder szomorította tovább Coupet-t, így a holland csapat második háromgólos győzelmével csoportelső! Az olaszok és a franciák sorsa a hollandok kezében van, ha az oranje kikap a románoktól, mindketten utazhatnak haza. Megállíthatatlan Van Basten csapata?
Hárman örülnek a harmadiknak: az Oranje csodálatos játékkal szerezte meg a csoportelsőséget
Fotó: Reuters
Hárman örülnek a harmadiknak: az Oranje csodálatos játékkal szerezte meg a csoportelsőséget
Hárman örülnek a harmadiknak: az Oranje csodálatos játékkal szerezte meg a csoportelsőséget
Fotó: Reuters
Hárman örülnek a harmadiknak: az Oranje csodálatos játékkal szerezte meg a csoportelsőséget

KÉPGALÉRIA

KATT A KÉPRE
KATT A KÉPRE
Hollandia azzal a tudattal léphetett pályára, hogy győzelme esetén két meccs után már biztosan továbbjut. Talán ez hajtotta őket, talán más, mindenesetre remekül kezdték a találkozót.

Olyannyira, hogy a 10. percben már a vezetést is megszerezték. Dirk Kuyt kapott jó indítást a jobb oldalon, de ekkor William Gallas még bravúrral tisztázni tudott. Hiába, mert a szögletet követően már nem kegyelmezett Kuyt, az elmélázó Florent Malouda mellől a hálóba fejelt. 1–0.

Ott folytatta tehát a narancs mezes válogatott, ahol az olaszok ellen abbahagyta, a gól után viszont visszavettek a tempóból és a franciák átvették a kezdeményezést.

A holland védősort többször is megkeverték Ribéryék, így Edwin van der Sar számára következtek eseménydús percek. Nos, a holland kapust nem kellett félteni, valamennyi francia helyzetnél a helyén volt a szíve, és ami még fontosabb, a végtagjai.

Előbb Sidney Govou lövését rúgta ki reflexszel, majd Ribéry lapos próbálkozását hárította.

Így – bár többször beszorultak – a hollandok előnnyel vonulhattak pihenőre.

A második félidő sem hozott változást a játék menetében, hacsak nem annyit, hogy a franciák még nagyobb helyzeteket dolgoztak és hagytak ki, és még a játékvezető sem volt velük egy fontos pillanatban.

Rögtön a 48. percben egy kapu előtti kavarodás után Govou lövését blokkolta kézzel André Ooijer, de a büntető elmaradt.

Ezt követően Malouda könnyen jóvátehette volna a gól előtti hibáját, mert csodálatos mozdulattal ollózott a leshatáron innen kilépő Thierry Henry elé, aki viszont nemcsak a kimozduló Van der Sar, hanem a kapu fölött is átemelt. Hatalmas helyzet volt.

Az egyenlítés tehát elmaradt, jött helyette egy újabb holland gól. Az 59. percben Van Nistelrooy szép csele után a szünetben beállt Arjen Robben futott el a bal szélen és hajszálpontos beadása után Van Persie – aki Kuyt helyére állt be – lőtt kapásból, és bár Grégory Coupet még belekapott, a labda a gólvonalon túlra csorgott. 2–0.

A franciák viszont nem adták fel, és sikerült végre mattolniuk Van der Sart. Sagnol futott el a jobb oldalon a 71. percben, és élesen középre lőtt labdáját Henry leheletfinom mozdulattal terelte a hosszú sarokba. 2–1.

Hogy ne kapjanak a gallok vérszemet, arról Robben gondoskodott. Alig egy perccel a szépítő gól után a Real Madrid szélsője kapott labdát a bal oldalon, és Lilian Thuram mellett a rövid felsőbe bombázott. Coupet még a kezét sem tudta felemelni. 3–1.

Nem úgy a 83. percben. Ekkor Van Nistelrooy fejelte át a francia kapuson a labdát, aki viszont visszafutva az utolsó pillanatban szögletre tudta ütni azt.

A slusszpoént Wesley Sneijder sütötte el. A 24. születésnapját négy napja ünneplő középpályás 18 méterről fordulás után tüzelt a léc alá. 4–1.

Több fordulatot nem hozott az összecsapás, így az „oranje” két mérkőzés után csoportelsőként továbbjutott, sőt, innentől az ő kezükben is van a francia és az olasz csapat sorsa, hisz ha egészen véletlenül kikapnak a számukra tétnélküli meccsen a románoktól, akkor a legutóbbi világbajnokság két döntőse bármit játszhat egymással, kiesik.

KATT A KÉPRE A TUDÓSÍTÁSHOZ!
KATT A KÉPRE A TUDÓSÍTÁSHOZ!


HOLLANDIA–FRANCIAORSZÁG 4–1 (1–0)

HOLLANDIA–FRANCIAORSZÁG 4–1
Helyszín: Bern
Nézőszám: 32 000
Játékvezető: Herbert Fandel
Asszisztensek: Carsten Kadach, Volker Wezel

HOLLANDIA FRANCIAORSZÁG
Van der Sar Coupet
Boulahrouz Sagnol
Ooijer Gallas
Mathijsen Thuram
Van Bronckhorst Evra
Kuyt Govou
De Jong Toulalan
Engelaar Makelele
Van der Vaart Malouda
Sneijder Ribéry
Van Nistelrooy Henry
Szövetségi kapitány: Marco van Basten Szövetségi kapitány: Raymond Domenech

Gólszerző: Dirk Kuyt (10'), Robin van Persie (59'), Arjen Robben (72'), Wesley Sneijder (93'), ill. Thierry Henry (71')
Csere: Orlando Engelaar h. Arjen Robben (46'), Dirk Kuyt h. Robin van Persie (55'), Rafael van der Vaart h. Wilfred Bouma (78'), ill. Florent Malouda h. Bafétimbi Gomis (60'), Sidney Govou h. Nicolas Anelka (75')
Sárga lap: Claude Makelele (32'), André Ooijer (52'), Jérémy Toulalan (82')
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik