Döntött az UEFA: szabályos volt Ruud van Nistelrooy gólja

Vágólapra másolva!
2008.06.10. 12:00
Maguk az UEFA illetékesei is elég tanácstalanul vakargatták a fejüket a C-csoport holland–olasz találkozója után, mikor az első gólról kérdezték őket. Van Nistelrooy találata a szakértőket is megosztotta – les volt-e, avagy tökéletes játékvezetői döntés született –, az európai szövetség pedig szerda délelőttre ígért hivatalos álláspontot az ügyben. A játékvezetők szinte egyöntetűen azt mondják: korrekt döntést hozott Peter Fröjdfelt, és ezt reggeli sajtótájékoztatóján végül hivatalosan is megerősítette az UEFA.
Les! Les? Nem les! Az UEFA álláspontja szerint szabályos volt a gól
Fotó: Reuters
Les! Les? Nem les! Az UEFA álláspontja szerint szabályos volt a gól
Les! Les? Nem les! Az UEFA álláspontja szerint szabályos volt a gól
Fotó: Reuters
Les! Les? Nem les! Az UEFA álláspontja szerint szabályos volt a gól

„Száz százalékig helyes döntést hozott az asszisztens, az UEFA szabályainak megfelelően döntött. Igaz, én először lesnek láttam az esetet, a visszajátszás azonban megmutatta, hogy Panucci kivül fekszik, így szabályossá téve Van Nistelrooy pozícióját” – nyilatkozta Cesare Grussoni, az Olasz Játékvezetői Bizottság elnöke.

„A szabály azért született meg így, hogy egy védő ne tudja azzal lesre állítani ellenfelét, hogy kivonja magát szándékosan a játékból az alapvonalon kívül. Nem tudom, itt ez történt-e. Mindenesetre az olasz válogatott nem ezért vesztette el a meccset” – tette hozzá.

IDEGESÍTŐ KIVETÍTŐ

Az Olasz Labdarúgó Szövetség (FIGC) képviselőjeként a kontinenstornán tartózkodó Demetrio Albertini arról beszélt, hogy mennyire felidegesítette az olasz válogatottat Van Nistelrooy góljának ismétlése az óriáskivetítőkön.

„Rettentően felhúzta a játékosokat az ismétlés. Feszültséget keltett a játéktéren, befolyásolhatta a játékvezetőt is. Luca Toni azért kapott sárgát, mert a kivetítő felé mutogatott, miközben reklamált.”
Az olasz szakemberrel megegyező az angol bírók főnökének, Keith Hackettnek és az osztrák játékvezetői testület első emberének, Gerhard Kaplnak a véleménye is, aki elmondta még, hogy ő az Eb játékvezetőinek regensdorfi bázisán nézte végig a mérkőzést, és ott Fröjdfeldt döntése „semmilyen vitát nem váltott ki”.

Kapl idézte az idevágó szabályt, amely tartalmát tekintve úgy szól, hogy nem állhat lesen a támadó csapat futballistája, ha a védekező együttes két utolsó embere közül az egyik elhagyta a játékteret.

A végső szót az UEFA mondta ki reggeli sajtótájékoztatóján.

„Sokan nem értik, miért volt szabályos az a bizonyos gól, rengeteg televíziós kommentátor állította, hogy les volt. Nos, nincs igazuk. A kapuson kívül még egy olasz játékos is a gólszerző előtt tartózkodott, és bár kiesett a pályáról, a szabály értelmében ő is „beszámított” – mondta David Taylor, a szövetség főtitkára.

Az már megint más kérdés, hogy a szabály (a FIFA szabálykönyvének 11. paragrafusa) mennyire felel meg a játék szellemének.

„Mikor volt valaha is a lesszabály értelmezése köszönő viszonyban a józan ésszel?” – kérdezte labdarúgó-rovata vezető cikkében a londoni Times.

Ezt a kérdést alighanem sokan feltették maguknak hétfő este – de a szabályokon ez mit sem változtat…
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik