Világbajnokokat szomorítana Svájcban a román válogatott

Vágólapra másolva!
2008.05.23. 17:43
Ha a román labdarúgás vezetői közül bárkinek is fel kellett volna vésnie három ellenfelet, akikkel nem szeretnének egy csoportba kerülni az Eb-n, akkor könnyen lehet, hogy Olaszország, Franciaország és Hollandia szerepelt volna a listán… A sárga mezeseknek a sorsolással nem volt szerencséjük, a pályán azonban lehet: Victor Piturca gárdáján gyakorlatilag nem lesz nyomás, így akár meglepetést is okozhat.
Esélytelenek, de elszántak: a mogosoaiai edzőtáborban készülő románok megismételnék a 2000-es bravúrt
Fotó: Reuters
Esélytelenek, de elszántak: a mogosoaiai edzőtáborban készülő románok megismételnék a 2000-es bravúrt
Esélytelenek, de elszántak: a mogosoaiai edzőtáborban készülő románok megismételnék a 2000-es bravúrt
Fotó: Reuters
Esélytelenek, de elszántak: a mogosoaiai edzőtáborban készülő románok megismételnék a 2000-es bravúrt

Románia „nyolc szűk esztendőnek” vet véget az osztrák-svájci közös rendezésű Európa-bajnokságon: szomszédaink ugyanis 2000 óta először jutottak ki világeseményre. Ha már ott vannak, tovább is lépnének a csoportból: ez viszont a bombaerős C jelű kvartettől igen nehéz feladatnak ígérkezik.

A HIÁNYZÓ

Ovidiu Petre, a Steaua technikás középpályása térdsérülése miatt hagyja ki a kontinenstornát. Piturca szerint Radoi, Contra, sőt esetleg Christian Chivu is helyettesítheti.
„Több esélyünk van, mint amennyit az ellenfeleink szurkolói gondolnának. Lehet, hogy nekünk nincs annyi világsztárunk, mint az olaszoknak, franciáknak vagy akár a hollandoknak, de ha van egy kis szerencsénk, továbbléphetünk” – latolgatta a románok sanszait a szélsőhátvéd Razvan Rat.

A Sahtar játékosának szavaira a védő Gabriel Tamas is rákontrázott:

„Túl nagy a felhajtás a nagyok körül. Túl sokan várják tőlük a végső sikert, és ez hatalmas nyomást helyez rájuk” – mondta.

Tény: nyomásról a románok esetében szó sincs, hiszen nem sokan várják őket a legjobb nyolc közé. Persze ugyanez volt a helyzet a 2000-es Eb-n is, aztán végül csak a németek és az angolok utaztak haza a csoportmeccsek után, a románok meg továbbjutottak a portugálok mellett.

AZ ERŐSSÉG

Bár nem hemzseg a világsztároktól a csapat, a csatárduó rendkívül erős: Adrian Mutu és Ciprian Marica összesen tízszer találtak a selejtezőkön az ellenfelek hálójába.
„Kíméletlen volt velünk a sorsolás, de ez nem zavar. Nagy a kihívás, és épp ez adhat pluszt a csapatnak” – nyilatkozta a szövetségi kapitány Victor Piturca, aki kivezette a 2000-es kontinenstornára a csapatot, igaz, ott már nem ő ült a kispadon.

„Szerintem előny, hogy mi vagyunk az esélytelenek a csoportban. Az ellenfeleink elkövethetik azt a hibát, hogy alábecsülik a képességeinket. Nincs veszítenivalónk, de megnyerhetünk mindent – ez ideális állapot”.

Hogy a románok óvatosan optimisták, az mondhatni kötelező. De nem csak ők gondolják úgy, hogy meglephetik az ellenfeleket: a román futballt jól ismerő Walter Zenga is figyelmeztette a nagycsapatokat.

„Ha lebecsülik a románokat, bajba kerülhetnek. Victor Piturca nagyon erős csapatot kovácsolt össze, nem csak Chivura és Mutura kell figyelni. Nehéz csoportból kerültek ki, és a selejtezők folyamán fokozatosan javultak” – mondta a Catania edzője.

A ROMÁN KERET

KAPUSOK:
Bogdan Lobont (Dinamo Bucuresti), Danut Coman (Rapid Bucuresti), Marius Popa (Politehnica Timisoara)
VÉDŐK:
Cosmin Contra (Getafe), Gabriel Tamas (AJ Auxerre), Cristian Sapunaru (Rapid Bucuresti), Dorin Goian, Sorin Ghionea (mindkettő Steaua Bucuresti), Cosmin Moti (Dinamo Bucuresti), Stefan Radu (Lazio), Razvan Rat (Sahtyor Donyeck)
KÖZÉPPÁLYÁSOK:
Florentin Petre (CSZKA Szófia), Paul Codrea (Siena), Mirel Radoi, Ovidiu Petre, Nicolae Dica, Banel Nicolita (mind Steaua Bucuresti), Adrian Cristea (Dinamo Bucuresti), Razvan Cocis (Lokomotiv Moszkva), Cristian Chivu (Internazionale)
TÁMADÓK:
Adrian Mutu (Fiorentina), Ciprian Marica (VfB Stuttgart), Daniel Niculae (AJ Auxerre), Florin Bratu (Dinamo Bucuresti), Ciprian Deac (CFR Cluj), Marius Niculae (Inverness)

A ROMÁN VÁLOGATOTT PROGRAMJA

05.31. Montenegró (barátságos)
06.09. Franciaország (Euro 2008)
06.13. Olaszország (Euro 2008)
06.17. Hollandia (Euro 2008)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik