Furcsán jelzik a találatokat

BORSIK RICHÁRDBORSIK RICHÁRD
Vágólapra másolva!
2008.04.26. 01:42
Címkék

A sportlövők Világkupa-ver sennyel tartottak főpróbát a pekingi lőtéren, végiglőtték az olimpiai versenyprogramot. A létesítmény fantasztikus – bár a hatalmas méretek és a könyörtelenül jó minőség katonai jövőt sejtet az ötkarikás játékok után –, de a résztvevők szembesültek néhány furcsasággal.

„Óriási a lőtér, minden versenyszámot kényelmesen megrendezhetnek, tágasak a lelátók is. A legfejlettebb technikát alkalmazták mindenhol, de az olimpiai lőterek esetében ez természetes – mondta Igaly Diána, Athén skeetlövő bajnoka, aki egy lényeges különbségről azért beszámolt. – Az athéni előolimpiára az ottani lőtér még nem volt teljesen kész, Pekingben már csak füvesíteni kell.”

Igaly a Pekinggel kapcsolatban eddig leggyakrabban elhangzott észrevétellel folytatta: a kínaiak angoltudása egyelőre majdnem a nullával egyenlő. A külföldi olimpiai versenybírák száma pedig éppen egyenlő lesz a nullával, ugyanis a házigazdák kiharcolták, hogy csak kínaiak őrködjenek a szabályok felett. Ráadásul olyan, újfajta korongra kell majd célozni augusztusban, amelyet nem is kell feltétlenül szétlőni ahhoz, hogy a kínai bírák találatot ítéljenek...

„Athénban a korongok alján volt egy színes port tartalmazó rész, találat esetén jól látható füst szállt fel. A kínaiak a találatjelző anyag tartályát áttették a korong tetejére, azonban az azt fedő lapocska repülés közben le tud válni, mint az a tesztversenyen kiderült. Ilyenkor ugyanúgy felszállhat a színes füstpamacs, mintha a lövés elérte volna a korongot. Sok panasz volt emiatt a Világkupa-versenyen, hiszen a bíró úgy is megadhatta a találatot, hogy a céltárgy valójában érintetlen maradt. Remélem, a házigazdák augusztusra megszüntetik ezt a problémát.”

A pekingi szmog a város határában lévő, enyhén szeles lőtéren nem érezhető – csak az éles szemű lövészek érzékelik a nem teljesen tiszta légteret. Ami persze minden olimpikonnak majdnem ugyanolyan lesz – a hazai pálya előnyét kihasználó kínaiak már fél éve ott készülnek.

Ami a pekingi Vk-versenyt illeti: Igaly Diána még nem volt csúcsformában, ehhez képest elégedett volt a teljesítményével – de leginkább azzal, hogy keménynek, harcosnak érezte magát.

A pekingi olimpia azonban még odébb van, ellentétben a szombati olimpiai eskütétellel, amelyen a hölgyek nevében Igaly Diána (a férfiakéban pedig a vízilabdázó Biros Péter) olvassa fel a szöveget. A főszereplő egészséges lámpalázzal várta a szombatot.

„Szokatlan a feladat, de szeretnék a lehető legjobban megfelelni. Szombaton már korán elmegyek a Vígszínházba, mert bár a szöveg előttem lesz, szeretném az eskütétel előtt néhányszor végigolvasni.”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik