Szoros eredmény a cél

HAVASRÉTI BÉLA, SIMON JÓZSEFHAVASRÉTI BÉLA, SIMON JÓZSEF
Vágólapra másolva!
2008.04.20. 00:54
Címkék
Hatalmas feladat áll a Győri Audi ETO KC előtt: a sérült Görbicz Anita nélkül kell megvívnia a BL-elődöntő első mérkőzését Csehovban a több orosz világbajnokkal felálló Zvenyigorod ellen. A Győr szeretne csodát tenni, vagyis nyerni, de legalább döntetlenközeli eredményt elérni. Hasonló a célja a másik ágon a Hypónak, amely Togliattiban kezd.

A női BL-ben az öreg kontinens 12 országának bajnokcsapata, kiegészülve a selejtezők során legjobbnak bizonyuló négy ezüstérmessel, tizenhatos mezőnyt alkotott. Ezt négycsapatos csoportokra osztották, s október 27-én megkezdődhetett a BL 2007–2008-as küzdelemsorozata, amelyben hazánkat a Győr és a Ferencváros képviselte. A továbbjutó nyolc együttes (köztük a Győr) most első ízben középdöntőbe került, s két csoportban küzdött az elődöntőért. Az európai női erőviszonyok jelentős átalakulását tükrözi, hogy sem dán, sem délszláv együttes nem jutott a négybe. A Győri Audi és az újra szárnyaló Hypo mellé két orosz csapat, a sportágba két éve berobbanó Zvezda Zvenyigorod (EHF-kupa-győztes) és a patinás Lada Togliatti (tavaly BL-döntős) került.

A Magyar Kupát az előző hét végén sorozatban negyedszer elnyerő Audi ETO KC-re roppant nehéz feladat hárul: Csehovban a világbajnok orosz válogatott gerincét adó Zvenyigorod lesz az ellenfele, ráadásul nélkülözni kénytelen egyik vezéregyéniségét, a bokasérüléssel bajlódó Görbicz Anitát. Nélküle nehéz lesz a nagyon áhított döntetlenközeli eredményt elérni, pedig különben szerény esélye marad Konkoly Csaba együttesének a továbbjutás kiharcolására az április 27-i visszavágón.

A győriek persze fogadkoztak, s csodára készültek a héten.

A határtalan küzdésre és a szerencsére szükségük is lesz, mert a Franciaországban megrendezett legutóbbi világbajnokságon a zvenyigorodi játékosok főszerepet játszottak a címét megvédő orosz válogatottban. Szakmai munkájukat Jevgenyij Trefilov irányítja, aki egyben szövetségi kapitány is. A vb-n december 13án Párizsban lejátszott, egygólos orosz győzelemmel záruló Oroszország–Magyarország (36–35) mérkőzésen nyolc zvenyigorodi játékos szerepelt: a jobbátlövő Jekatyerina Andrjusina, az irányító Irina Poltorackaja, a beállós Natalja Sipilova, a balszélső Polina Vjahirjeva, a balátlövő Jelena Poljenova és Anna Karejeva, a balszélső Jelena Dmitrijeva és a beállós Okszana Romenszkaja. Igaz, ezen a mérkőzésen a győriek közül is öten pályára léptek: Pálinger Katalin, Görbicz Anita, Vérten Orsolya, Tomori Zsuzsanna és Hornyák Ágnes. Rajtuk kívül Herr Orsolya a kispadról figyelhette társai küzdelmét az oroszokkal.

Nagy kérdés, hogy Görbicz hiányát vasárnap – és várhatóan a visszavágón is – pszichésen miként viseli el a győri csapat, illetve miként befolyásolja a játékát, taktikáját az irányító távolléte.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik