A pályán harc, de a nézőtéren béke

A mérkőzésről tudósított: BERECZKY ATTILA, BORBOLA BENCEA mérkőzésről tudósított: BERECZKY ATTILA, BORBOLA BENCE
Vágólapra másolva!
2008.04.20. 00:54
Címkék
Magabiztos hazai győzelemmel, s ami talán ennél is fontosabb, szurkolói rendbontások nélkül zárult a kelet-magyarországi rangadó. A negyedik bajnoki címéért harcoló DVSC-TEVA 4–1re megverte a Nyíregyházát a két büntetővel és öngóllal fűszerezett mérkőzésen. A lelátókon csak verbálisan csapott össze a két tábor.

Nehéz volt elképzelni, hogy ezen a délutánon sikerül olyan témát bedobni a köztudatba, amely iránt egyformán lelkesedik a debreceni és a nyíregyházi szurkolótábor. A DVSC-TEVA– Nyíregyháza meccs 18. percében mégis sikerült az Oláh Gábor utcai stadion szpíkerének, amikor bejelentette, hogy a jégkorong- válogatott Ukrajna legyőzésével feljutott a vb A-csoportjába.

Előtte és utána viszont nagy volt a nézetkülönbség.

Megerősített fogadóbizottság állt össze a kelet-magyarországi rangadó előtt a szabolcsi tábor érkezésére, hiszen kétszázhatvan rendőr és száz biztonsági ügyködött azon, hogy a vendégek hívei atrocitás nélkül bejussanak a stadionba. Merthogy mások is vártak a szabolcsiakra, de nem a szomszédos megyék kulturális kapcsolatainak fejlesztése lett volna az összejövetel célja… Igaz, az elmúlt időszak belviszályai miatt a vártnál jóval kevesebb drukker kelt útra Nyíregyházáról. A háttérben két szurkolói csoport, a Keleti Front és a Mastiffs ellentéte áll. Az egymásra neheztelő brigádok már a Győr elleni idegenbeli meccsen is összeverekedtek, s a múlt heti Nyíregyháza–Diósgyőr mérkőzésen egymástól jól elkülönülve drukkoltak. Valószínűleg emiatt vállalták kevesebben (jó kétszázan) a debreceni túrát, s a rendfenntartók is attól tartottak, hogy újra egymásnak esnek a szabolcsiak. Szerencsére a biztonságiak jól felkészültek, hiszen a vonattal és a közúton érkező vendégszurkolók egyaránt zökkenőmentesen elfoglalhatták helyüket a stadionban.

A lelátón aztán elkezdődött a kihagyhatatlan felelgetős játék, s a verbális csatát hallgatva csak örülni tudtunk a jelentős erőkkel felvonuló rendfenntartók jelenlétének. A csapatok kivonulása pedig eszébe juttatta a sokaságnak, hogy itt voltaképpen futballmérkőzés kezdődik.

Alig túl az első félidő felén megdöbbentő volt látni a nyíregyháziak futballistáját, Dejan Vukadinovicsot. A szerb játékos (akinél a téli felkészülés során szívproblémákat állapítottak meg, ám később kiderült, hogy vírusos tüdőgyulladás miatt voltak rosszak a leletei) a 24. percben rosszullétre panaszkodva lekéredzkedett a pályáról, hordágyon vitték az öltözőbe, végül kórházba szállították. A középpályás még a pénteki edzésen ütközött egyik társával, s már ekkor voltak panaszai, ám mindenképpen játszani akart a rangadón.

Dejan Vukadinovics már az oldalvonal mellett feküdt, amikor Huszák Tamás találatával vezetést szerzett a Loki. A gólszerző édesapja, Huszák Géza az elmúlt szezonban pályaedzőként vállalt részt a Nyíregyháza NB I-be jutásából. A szakember most a Mezőkövesd szakvezetőjeként ténykedik, s valószínűleg határtalanul boldog volt, amikor fia gólját látta a televízióban. A pályán történtek jót tettek a lelátói hangulatnak is, már-már nyugalomról beszélhettünk, s a vendégtábor hangerejét még lejjebb vette Takács Zoltán fejese. Bagoly Gábor szépítésénél újult erővel zúgott fel a „Hajrá, Szpari”, ám amikor a védő saját kapuját is bevette, végképp szertefoszlottak a szabolcsi remények. A keleti presztízscsata végén a hazai hívek ünnepelhettek, míg a vendégek közül öt játékos érezte úgy, hogy a vereség ellenére illendő megköszönni a szurkolást.

A meccs végén aztán jött a rendfenntartók újabb kihívása, ám szerencsére ekkor is sikerült megakadályozni, hogy a két szurkolótábor testközelből vitassa meg nézeteit.

Ez pedig – különösen a múlt heti Nyíregyháza–Diósgyőr meccs „körítését” figyelembe véve – mindenképpen dicséretes…

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik