A Hóhér és a Walesi Sárkány nagy bunyója

THURY GÁBORTHURY GÁBOR
Vágólapra másolva!
2008.04.20. 00:54
Címkék
Hatalmas mérkőzésre van kilátás: Las Vegasban Bernard Hopkins és Joe Calzaghe összecsapása a sláger.

Ha az elvárások valóra válnak, az év mérkőzése is következhet. Las Vegasban vasárnap hajnalban az élő bokszlegenda, az amerikai Bernard Hopkins és a veretlen walesi, Joe Calzaghe mérkőzik félnehézsúlyban, a tét nem valamelyik szervezet világbajnoki öve, hanem a The Ring magazin koronája.

A 43 éves Bernard Hopkins (48–4–1, 32 K. O.) megjárta a hadak útját: középsúlyban olyan egyéniségeket győzött le, mint Oscar De La Hoya, Felix Trinidad, aztán fellépett félnehézsúlyba, hogy legyőzze Antonio Tarvert, majd tavaly egy szabadsúlyú kategóriában Winky Wrightot is felülmúlta. Négy veresége közül kettőt Jermain Taylortól szenvedett el, s még 1993ban Roy Jones is legyőzte a korábban Hóhérként, később egyszerűen csak B-Hopként emlegetett Hopkinst, aki első profi találkozóján is kikapott bizonyos Clinton Mitchelltől.

A 36 esztendős Joe Calzaghe (44–0–0, 32 K. O.) még imponálóbb mérleggel büszkélkedik: a Walesi Sárkány nagyközépsúlyban mindeddig veretlen, 21-szer védte meg világbajnoki címét, azóta, hogy a Bokszvilágszervezet (WBO) övéért 1997-ben legyőzte Chris Eubanket. A dán Mikkel Kessler ellen tavaly novemberben a WBO, a Bokszvilágtanács (WBC) és a Bokszvilágszövetség (WBA) címét egyesítette! Páratlan bunyós, megalkuvás nélkül megy előre, de bármilyen furcsa, az Egyesült Államokban először lép a ringbe. S félnehézsúlyban is. Hopkinsnak több ideje volt szokni ezt a kategóriát, a boxrec.com szerint ő félnehézsúlyban a legjobb. Mégis inkább a walesi az összecsapás esélyese.

A szorítóban két ellentétes stílus feszül egymásnak: míg a normál alapállású Hopkins védekezésből indít kontrákat, a fordított alapállású Calzaghe gyors bunyós, erőssége a pörölyszerű, hatalmas mennyiségű ütés.

Némi berzenkedésre adott okot, hogy Hopkins állítólag kijelentette, nem hagyja, hogy egy fehér bokszoló legyőzze. Majd később hozzátette: szavait elferdítették, s nem a fehéren van a hangsúly, ellenfelei tőle lehetnek rózsaszínűek vagy kékek is. Ami lényegesebb, hogy Hopkinsnak a fordított alapállású bunyósokkal szemben 12–0 a mérlege – beleértve Winky Wrightot és Antonio Tarvert is.

„A Calzaghe elleni mérkőzés után csak úgy hívnak majd, hogy a fordított alapállásúak gyilkosa” – mondta a sajtótájékoztatón cseppet sem szerényen az amerikai.

„Mindig is vágytam arra, hogy Amerikában bokszoljak egy nagy meccset olyan nagy név ellen, mint Bernard Hopkins” – eresztette el a füle mellett ellenfele „intelmeit” a walesi, aki kijelentette, kifejezetten örül annak, hogy Joe Cortez lesz a küzdelem mérkőzésvezetője, mert a rutinos bíró megtorolja, ha Hopkins öklei mellett a könyökét is használja.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik