Vébé tenyérnyi helyen

BORSIK RICHÁRDBORSIK RICHÁRD
2008.04.09. 00:16
Címkék
Ami baj volt hétfőn a BKVsztrájkba fulladó Budapesten, az a csúcsot jelenti majd késő tavasszal a Puskás Ferenc Stadion szomszédságában. Az MVM öttusa-világbajnokság védjegye a zsúfoltság lesz. Jó értelemben.

Az „50 nap a vb rajtjáig” szlogen nel megrendezett sajtótájékoztatón bejelentették: az úszás „költözik” – a lovaspálya tőszomszédságába, a Puskás Ferenc Stadion szoborparkjába.

Az eredetileg kijelölt Nemzeti Sportcsarnok uszodájának átalakítási költségei nem hoztak volna minőségi javulást. E felismeréssel párhuzamosan Császári Attilának, a Magyar Öttusaszövetség elnökének és Pécsi Gábornak, a szervezőbizottság elnökének egy régi gondolat ütött újra szöget a fejébe.

„Már a kezdetekkor gondoltunk arra, hogy mobil medencében legyen az úszás, de a rettenetes bérleti díjak miatt ezt hamar elvetettük – mondta Pécsi Gábor. – A megoldás a hazai kivitelezés lett. A Vízvarázs Kft. három hét alatt építi fel a szabványos, 25 méteres medencét, amelynek elemei többségét a vébé után értékesítik, így az egész nem kerül többe, mint az eredeti helyszín át- és visszaépítése.”

A mobil medencének köszönhetően május végén a résztvevők és a nézők százméteres sugarú körön belül találják magukat és a világbajnokságot. A SYMA Sport- és Rendezvényközpontban a lövészetet hatszázan figyelhetik a helyszínen, a kivetítőkön azonnal megjelennek az egyes versenyzők eredményei, illetve találatai. A vívást kétezer férőhelyes lelátók előtt rendezik, a nézők itt is a szinte pillanatonként frissített vívó- és összetett eredményt láthatják, az internetes tv-közvetítésből átvett vívójelenetekkel színesítve. A lovaglásra és a futásra az összesen kilencezer nézőt befogadó lelátórendszerrel körülvett szoborparkban kerül sor, amelynek gyepét naponta frissített homokréteggel védik. A sátoristállókban elszállásolt lóállomány nagy része az öttusaistállóból kerül ki, kiegészítve a székesfehérvári Alba Volán Bericap négylábúival. Hogy a megfelelő létszámot és színvonalat garantálni tudják, a szervezők hirdetés útján kerestek ugrólovakat, a felajánlott állatok közül a napokban választják ki a vb-szereplésre alkalmasakat.

Eddig 34 ország 180 öttusázója nevezett az olimpiai kvalifikáció záró viadalára, a létszám várhatóan nyolc-tíz ország versenyzőivel bővül. A sajtótájékoztatón bejelentették, hogy a világbajnokság fővédnöke Sólyom László köztársasági elnök lesz.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik