Imre Géza aranya

BORSIK RICHÁRDBORSIK RICHÁRD
Vágólapra másolva!
2008.03.30. 00:09
Címkék
Imre Géza 1992-ben versenyzett először Heidenheimben. Azóta minden évben pástra lépett ott, de győznie most sikerült először. A csapatban pekingi kvótás vívó ezzel javította pozícióját az egyéni indulásért zajló magyar háziversenyben.

A világranglista harmadik helyén álló pekingi kvótás férfi párbajtőrcsapat Heidenheimben induló két tagja, Kovács Iván és Imre Géza leghamarabb az elődöntőben találkozhatott volna egymással. Kovács azonban a korai fordulókban aratott szoros győzelmei után a nyolcaddöntőben egy tussal (9:8) alulmaradt az olasz Stefano Carozzóval szemben, és végül 13. lett.

Imre Géza könnyedén vívta be magát a nyolcaddöntőbe, amelyet szintén biztosan nyert meg.

„Az első három asszóm hasonló forgatókönyv szerint zajlott. Elhúztam, párbajtőrben pedig viszonylag nehéz hátrányból fordítani, ellenem most nem sikerült. A negyeddöntőben Fabian Kauterrel vívtam, a tehetséges, feltörekvő svájcit alaposan felpörgette, hogy korábban erős ellenfelet győzött le. Ám sikerült elbizonytalanítanom, ő is hátrányba került, amit nem tudott ledolgozni – tekintett vissza Imre Géza a verseny könnyebbik felére. Az elődöntőben már akadtak gondjai. Az orosz Makszim Hvoroszt duzzadt az önbizalomtól, Imrének nem sikerült fölékerekednie – a hajráig. Abban vezetést szerzett, majd egy csuklószúrással befejezte az asszót.

„Döntőbeli ellenfelem, az olasz Francesco Martinelli ellen eddig inkább csak edzésen vívtam, de sohasem tudtam legyőzni. Alacsony és rettentő gyors, ennek köszönhetően a versenyen először én kerültem hátrányba. Fej fej mellett haladtunk a végjáték felé, de a hajrában átvettem a vezetést, és egy együttes találattal enyém lett az első hely. Tizenhat éve minden itteni Vk-versenyen elindultam, érmeket már szereztem, de nyerni most sikerült először. Ha jól emlékszem, utoljára Kolczonay Ernő győzött Heidenheimben valamikor a nyolcvanas évek elején”

Imre Géza mindezt a doppingszoba előterében ücsörögve mondta el, minden második szava után egy korty víz következett. Eközben az ezüstérmes Martinelli odabent próbált „eredményt” produkálni.

„Az utolsó asszóm után hat órán belül kell mintát szolgáltatnom. Ez nem mindig könnyű az izzasztó verseny után, de azért menni fog előbb-utóbb. Közben izgulok, hogy a kézilabdás lányok mire jutnak Romániával az olimpiai selejtezőben. A válogatottat a helyszínen segíti feleségem, Kökény Bea. Ha a papírforma alapján megszerzik a kvótát, akkor rövid pihenőidőm után egyszerre leszünk Tatán. Talán a gyerekek is edzőtáborba vonulnak velünk, vagy családi segítséget veszünk igénybe” – tervezgetett Imre, aki a Vkelsőséggel javította esélyét arra, hogy a biztos egyéni induló Boczkó Gáborén kívül fennmaradó két hely egyikét megszerezze. Vetélytársai a tavalyi egyéni világbajnok Kulcsár Krisztián és a 2006-os Európabajnok Kovács Iván.

A szintén már pekingi résztvevő női tőrcsapat két tagja, Knapek Edina és Újlaky Virginie Marseille-ben versenyzett. Knapek az első fordulóban búcsúzott, Újlaky a nyolcaddöntőig jutott el.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik