Dupla magyar siker

BORSIK RICHÁRDBORSIK RICHÁRD
Vágólapra másolva!
2008.03.16. 23:40
Címkék
Kettős magyar siker Budapesten, Mohamed Aida nyert Varga Gabriella előtt. Görögországban Mincza-Nébald Ildikó az utolsó női párbajtőr kvalifikációs Vkversenyen aranyérmes lett, ezzel Szász Emese mellett ő a fegyvernem másik pekingi magyar részvevője.

A pekingi négyek, Mohamed Aida, Knapek Edina, Újlaky Virginie és Varga Gabriella nagy lendülettel indítottak a budapesti Eximbank női tőr Vk-versenyen: a nyolcaddöntőig meg sem álltak. A nyolc közé jutásért aztán Mohamed Aida és Knapek Edina alaposan megizzasztotta egymást, végül 10:8ra Mohamed nyert, és ezzel negyeddöntős lett. Varga Gabriella követte, Újlaky viszont nem bírta áttörni az izraeli Delila Hatuel védekezését. A négy közé jutásért Varga a kiváló olasz Giovanna Trillinivel találkozott.

„Nem szabad hagynom, hogy jöjjön” – mondta elgondolkozva Varga a mérkőzés előtt.

Előtte azonban Mohamed Aida lépett pástra Zsanna Ruzsavina ellen.

„Tudom, mi a jó ellene, csak most már meg is kéne csinálnom” – mondta az első három perc letelte után Mohamed, amikor még csak 1:1 volt az állás. Edzője, Solti Antal azt dünnyögte: „Pengét kéne fogni…”

Azaz az ellenfél támadását kivédeni, és visszaszúrni. És lám, Mohamed két ilyen tussal nyitott, a megszerzett előnyt már nem is adta ki a kezéből.

Egy magyar érem már biztos volt, és nemsokára a másikat is elkönyvelhettük. Varga és Trillini kiegyenlített küzdelmet vívott egymással – eleinte. Aztán az olasz elvesztette a fonalat, amiben persze nagy része volt a magyar lánynak is.

A négy között Varga a japán Szugavara Csiekónak sem adott esélyt, amint Mohamed Aida sem a kétszeres egyéni olimpiai bajnok Valentina Vezzalinak.

A két sikernek két vonzata volt. Egyrészt, az hogy hazai közönség előtt Mohamed Varga Gabriellával vívott az aranyért – végül előbbi győzött. Másrészt, hogy Varga finalista lett, eldöntötte azt is, hogy Mohamed és Knapek mellett ő, és nem Újlaky lesz a harmadik egyéni induló Pekingben.

„Örülök, nemcsak a hazai Vksikernek, hanem annak is, hogy az erőltetett versenyprogram ellenére mentálisan friss voltam. Ez döntő volt, mert több ellenfelemen éreztem a fásultságot. Most jön egy kis pihenő, majd belekezdünk a közvetlen olimpiai felkészülésbe” – nyilatkozta Mohamed.

Női kardcsapatunk nem szerepelt ilyen fergetegesen az olaszországi Lamezia Termében rendezett Vk-versenyen: Nagy Orsolyáék a tizedik helyen zártak.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik