Haile Gebrselassie ki akarja hagyni a maratont az olimpián

Vágólapra másolva!
2008.01.22. 21:09
Kétséges Haile Gebrselassie indulása a maratoni futás versenyszámban a pekingi olimpián. A 34 éves etióp világcsúcstartó a kínai főváros légszennyezettségére és éghajlatára panaszkodik, és pollenallergiája miatt inkább a 10 000 méteren indulna.
Haile Gebrselassie csak tízezer méteren indulna Pekingben
Haile Gebrselassie csak tízezer méteren indulna Pekingben
Haile Gebrselassie csak tízezer méteren indulna Pekingben
Haile Gebrselassie csak tízezer méteren indulna Pekingben

Szeptemberben 2:04:26-os időeredményével világcsúcsot futott a berlini maratonon Haile Gebrselassie, de az etióp világklasszis várhatóan nem indul el ebben a számban a pekingi olimpián.

A 34 éves versenyző a kínai főváros légszennyezettségére panaszkodik, és ebben van is valami, hiszen az körülbelül ötször magasabb, mint amennyit biztonságosnak vélnek.

Gebrselassie-nak egyébként komoly pollenallergiája is van, és emiatt tavaly áprilisban már a London Maratont is ki kellett hagynia. Az etióp klasszisnak még nincs olimpiai aranyérme maratoni futásban, a tízezer métert ellenben Atlantában és Sydneyben is megnyerte, és Pekingben is inkább csak ezen a távon indulna.

Etiópiában nagyon várnak újra egy maratoni győzelmet, miután Abebe Bikila 1960-ban mezítláb, négy évvel később pedig cipőben futva nyerte meg a több mint 42 kilométeres távot. Gebrselassie úgy véli, hogy lehet még neki maratoni olimpiai aranyérme, hiszen úgy tervezi, Londonban esélye lehet a győzelemre négy év múlva.

Jos Hermens, Gebrselassie menedzsere is megerősítette, hogy ez egy rendkívül veszélyes maraton, és nem éri meg úgy győzni, hogy azt esetleg a futó egészsége bánja.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik