Pekingért küzd a csapat

BERECZKY ATTILA jelenti BergenbőlBERECZKY ATTILA jelenti Bergenből
Vágólapra másolva!
2008.01.16. 23:24
Címkék
Furcsa Európa-bajnokság kezdődik ma Norvégiában, hiszen az érmek elosztásán kívül a tét a közvetlen pekingi részvételt jelentő hely, továbbá két belépő a május végi ötkarikás kvalifikációs tornára. Ráadásul a selejtezőt érő pozíciókért olyan csapatok versengenek két külön ágon, amelyek valószínűleg nem is találkoznak a kontinensbajnokságon.

Az edzők általában nem ilyen sorsolásról álmodnak, hiszen a magyar válogatott a legutóbbi két világbajnokság győztesével találkozik az Eb első két mecscsén. A mai rajton „ráhangolásként” a 2005-ös vb-aranyérmes spanyol válogatott lesz az ellenfél, majd a pénteki pihenőnap után következhet a tavalyi vbgyőztes Németország. S az esetleges bravúr sem jelent biztos középdöntőbe jutást, vasárnap még le kell győznünk Fehéroroszországot is.

Németország a legutóbbi vb győzteseként már ott van Pekingben, s ötkarikás részvételt ér majd a norvégiai Eb-arany is. Már jogot szerzett a selejtezőn való részvételre a vb 2–7. helyezettje, azaz Lengyelország, Dánia, Franciaország, Horvátország, Oroszország és Spanyolország. Ha ezen hat csapat valamelyike megnyeri az Eb-t, vagy Németország mögött második lesz, akkor a vb-8. Izland is biztosan olimpiai selejtezős (a mieink egy éve a 9. helyen zártak).

Európának további két helye van a három, egyenként négy résztvevős selejtezőcsoportban, erre pályázik (Izlanddal együtt) kilenc csapat: Szlovénia, Csehország, Norvégia, Montenegró, Magyarország, Fehéroroszország, Izland, Szlovákia és Svédország. Csoportonként három-három csapat jut tovább, ezért feltételezhetjük, hogy a vb első hét helyezettje bekerül a középdöntőbe, így marad majd öt válogatott – reményeink szerint köztük a magyar –, amely a két helyért küzd. Mivel nagy az esélye, hogy Izland is kvalifikációs résztvevő lesz, négyre szűkülhet a selejtezőért hadakozók mezőnye. Ebből a kvartettből – tippünk szerint Norvégia, Szlovénia (esetleg Csehország), Svédország és Magyarország – kell legalább a második legjobb helyen végezni. Nehezíti a dolgot, hogy a norvég és a szlovén válogatott a másik ágon játszik, velük csak az elődöntőben – bár már ott tartanánk! – vagy a helyosztókon találkozhatnak a mieink. Az is valószínűsíthető, hogy a norvégok ott lesznek a végjátékban, a házigazda nélkül ugyanis nem egyszerű az Eb utolsó két napján megtölteni a 11 500 néző befogadására alkalmas lillehammeri Hakons Hallt. Ebben az esetben a többi középdöntős, de nem kvalifikációs résztvevőnél kell jobbnak lennünk. A svédekkel egyszerű a helyzet, hiszen velük találkozunk a középdöntőben. A másik ágról érkező csapatot (Szlovénia, esetleg Csehország) viszont „virtuálisan” kell megelőznünk. Ha ugyanis az AB-ágon szereplő riválisunk a középdöntő I. csoportjának utolsó, hatodik helyén végez, akkor számunkra a II. csoport (CD-ág) ötödik helye is elég lehet az olimpiai selejtezős részvételhez, ha mögöttünk Svédország a hatodik. Még az is előfordulhat, hogy a középdöntőbeli csoportelsőség sem feltétlenül elég a kvalifikációs szerepléshez. (Ha mondjuk a négy közé csak olyan csapatok jutnak, amelyeknek még nincs kvalifikációs helyük.) Az Eb-n az éremcsatákon kívül csak az ötödik helyért rendeznek helyosztót, kivéve ha két, a kvalifikációs tornán szereplésért csatázó csapat végez a két középdöntőcsoport azonos helyén.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik