Vándormadárra „lőnek”

SZ. NAGY TAMÁSSZ. NAGY TAMÁS
Vágólapra másolva!
2008.01.02. 23:26
Címkék
Duplán örülhetnek a Chelsea szurkolói 2008 első napjaiban: a csapat győzelemmel kezdte az új esztendőt, ráadásul úgy tűnik, hogy a hosszú sérülése után decemberben visszatérő Michael Ballack remek formában van, a Fulham ellen ugyanis újra betalált. Ennek ellenére a londoni kékek nem ülnek babérjaikon, és mindent megtesznek az Afrika-kupára utazó futballisták pótlása érdekében.

Bár a Chelsea huszonegy forduló után a harmadik helyen áll a Premier League-ben, és hátránya hat pont az éllovas Arsenal, valamint négy a második Manchester United mögött, a klub szurkolói optimistán várhatják a bajnoki folytatást. Csapatuk ugyanis három győzelemmel és egy döntetlennel – de micsoda döntetlennel, 4–4 az Aston Villa ellen – zárta a négy „ünnepi” fordulót, ráadásul ragyogó formában tért viszsza április óta húzódó bokasérüléséből a korábban sokak által már leírt Michael Ballack. A világbajnoki bronzérmes német középpályás harmadik mérkőzésén másodszor volt eredményes, és a Fulham ellen idegenben 2–1-re megnyert meccsen a mezőny egyik legjobbjának bizonyult, azaz méltó volt a sok sérült miatt megörökölt csapatkapitányi karszalagra.

De ne révedjünk el a közelmúlt történésein, tekintsünk előre is egy kicsit – mégpedig időben és „térben” egyaránt.

A londoni kékek ugyanis a The Times értesülései szerint kiváló képességű játékossal bővíthetik csatársorukat, néhány napon belül szerződtethetik a Bolton 43-szoros francia válogatott csatárát, Nicolas Anelkát. A fiatalként kezelhetetlen, de mára lehiggadt csatárért 15 millió eurót (3.8 milliárd forint) sem sajnálna Roman Abramovics tulajdonos, aki a hírek szerint egyébként a Tottenhamtől elkívánkozó bolgárra, Dimitar Berbatovra is szemet vetett. A támadóalakzat megerősítése azért lenne különösen fontos az együttesnél, mert a január 20-án kezdődő (és február 10-ig tartó) Afrikai Nemzetek Kupájára két elefántcsontparti csatára, Didier Drogba és Salomon Kalou is hivatalos (igaz, utóbbi játékos sérülése miatt nem valószínű, hogy pályára léphet a ghánai tornán), és a két futballistát mindenképpen pótolni kell erre az időszakra.

És hogy miért éppen Anelka? Mert minden további nélkül szerepelhet a Bajnokok Ligájában, és mert az ősszel már 10 gólnál tart a Premier Leagueben, amellyel a tottenhames Robbie Keane-nel holtversenyben a harmadik helyen áll a mesterlövészek listáján – a 13 gólos Cristiano Ronaldo (Man. United) és a 12 gólos Emmanuel Adebayor (Arsenal) előzi meg őket.

A Chelsea korábban már megkörnyékezte a franciát, ő azonban nem volt elégedett a felajánlott fizetéssel, és elutasította a két és fél éves szerződést. Most azonban a Chelsea kényszerhelyzetben van, azaz a csatár erős alkupozícióból tárgyalhat, és ha végül Londonba költözik, már nyolcadik – ebből ötödik angol – profi csapatának mezét öltheti magára.

Persze az angol lapok átigazolási híreiből tudni lehet azt is, hogy nem a Chelsea az egyetlen csapat, amely érdeklődik a támadó iránt, korábban már a Manchester United is tapogatózott, de Sir Alex Ferguson menedzser kizárólag kölcsönbe vitte volna, ami érthetően nem felelt meg a futballistának.

A Chelsea-hez viszont – a francia sportnapilap, a L’Équipe információi szerint – szívesen menne, és nagy meglepetés lenne, ha Roman Abramovics fukarsága miatt futna zátonyra a nagy üzlet.

Ebben az esetben alighanem mindkét fél rosszul járna.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik