Továbbléptek a nagyok

SZ. NAGY TAMÁSSZ. NAGY TAMÁS
Vágólapra másolva!
2007.12.14. 00:20
Címkék
Szerdán nyolc mérkőzéssel lezárult a 2007–2008-as Bajnokok Ligája csoportköre, és bár menet közben jó néhány váratlan eredmény született, a nyolcaddöntőbe jutó együttesek listáját áttekintve igazán nagy meglepetésről nem tudunk beszámolni. Az elitcsapatok kivétel nélkül készülhetnek a folytatásra, míg a keleti régió legjobbjai sorra „elhullottak” a hosszú harc alatt.

Szerdán az E-, az F-, a G- és a H csoport két-két mérkőzésével lezárult a 2007–2008-as Bajnokok Ligája csoportköre, és az utolsó játéknapon elkelt a két kiadó nyolcaddöntős hely is: a francia Olympique Lyon remek hajrájával izgalmas ki-ki meccsen ütötte ki – a lassan a futballban örök vesztes nemzetnek számító – Skócia egyik ékkövét, a Rangerst, míg a török Fenerbahce az orosz CSZKA Moszkva legyőzésével lépett a legjobb tizenhat közé.

Kilencvenhat mérkőzés, 267 gól: dióhéjban így összegezhető a szeptember közepe óta tartó sorozat. Európa, sőt – nyugodtan mondhatjuk – a világ legjobb futballistáinak fantasztikus mozdulatait, a mérkőzések feszültségét, az öröm és a dráma pillanatait azonban nem lehet szavakkal leírni, azt látni kell.

Nézik is rengetegen szerte a világon, a telt házas stadionokon kívül emberek milliói kísérik figyelemmel a találkozókat a televíziókészülékeken keresztül, és a Bajnokok Ligája az elmúlt évek során „pénztermelő automatává” vált.

De maradjunk az őszi csoportkör összegzésénél. Ami a nyolcaddöntőbe jutó csapatokat illeti, igazán nagy meglepetésről nem tudunk beszámolni. Az elitcsapatok kivétel nélkül készülhetnek a tavaszi folytatásra, közöttük voltak olyanok, amelyek végig magabiztosan meneteltek – esetleg a végén engedtek ki egy kicsit –, de akadtak olyanok is, amelyeknek kanyargós volt az útjuk. Utóbbi kategóriába tartozik az angol Liverpool, amely csak a második helyen jutott tovább az A-csoportból, de a Besiktas elleni 8–0-s győzelmével beírta magát a sporttörténelembe; ez volt ugyanis a legnagyobb különbségű siker a sorozat fennállása óta. Rafa Benítez együttese lőtte a legtöbb gólt a csoportkörben (18), ennél többet (20) legutóbb az 1998–1999-es kiírásban az angol rivális, a Manchester United produkált a Bayern München, Barcelona, Bröndby hármas ellenében. És ha már az eredményességnél tartunk, jegyezzük meg azt is, hogy a legutóbbi öt idényt tekintve a gólátlag most volt a legmagasabb, az őszi 2.78-as mutató kimondottan jónak mondható.

Az elmúlt néhány évben folyamatosan prognosztizált keleti áttörésre viszont ismét várni kell, az orosz CSZKA Moszkva, a román Steaua Bucuresti és a cseh Slavia Praha mellett a két, légiósokkal felturbózott ukrán együttes, a Sahtar Doneck és a Dinamo Kijev is búcsúzott, a szezonban már a negyedik edzőjével dolgozó fővárosiak ráadásul beállítottak egy kétes értékű rekordot is. A Dinamo kapta a legtöbb gólt a csoportkörben (19), és ezzel csatlakozott a Ferencvároshoz, amely az 1995–1996-os idényben szintén ennyit szedett be a Real Madrid, Ajax, Grasshoppers triótól. Igaz, Novák Dezső együttese a megszerzett öt pontra büszke lehet, ám az ukránok a nullára aligha…

Görögország és Törökország viszont az Európa-bajnoki selejtezők után a Bajnokok Ligájában is bizonyított, a két nemzetnek klubszinten is van masszív, a kontinens élvonalába tartozó csapata. Az Olympiakosz a Ccsoportban két sokkal magasabban jegyzett együttest, az olasz Laziót és a német Werder Brement előzte meg a versenyfutásban, míg az isztambuli Fenerbahce a holland PSV előtt masírozott be a nyolcaddöntőbe. Előbbi azt jelenti, hogy a legutóbbi évadhoz hasonlóan ismét csak egy német gárda lesz az egyenes kieséses szakaszban (a Schalke), utóbbi pedig azt, hogy a 2001–2002-es szezon után először fordul elő, hogy nincs németalföldi együttes a tavaszi küzdelmekben.

De ezen bánkódjanak a németek és a hollandok, mi pedig szusszanjunk egy kicsit a téli holt időszakban, mert februártól újra műsoron lesz a futballcirkusz – immár ki-ki mérkőzésekkel.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik