Fabio Capello lett a kispad esélyese

SZ. NAGY TAMÁSSZ. NAGY TAMÁS
Vágólapra másolva!
2007.12.12. 00:05
Címkék
Tisztul a kép – már ami a leendő angol szövetségi kapitány személyét illeti: a portugál José Mourinho „lemondó nyilatkozata” után Fabio Capello tűnik befutónak. A tekintélyes eredménylistát magáénak tudó olasz szakember a hírek szerint kedden már találkozott is az angol szövetség elöljáróival, a hivatalos bejelentésre azonban csütörtökig vagy péntekig várni kell.

„Hosszú és alapos gondolkodás után úgy döntöttem, nem szállok versenybe az angol válogatott szövetségi kapitányi posztjáért, annak ellenére, hogy fantasztikus lehetőség lenne irányítani a csapatot.” Néhány udvariassági formula mellett ezt üzente Angliába a Chelsea korábbi portugál menedzsere, José Mourinho közleményében, egyértelművé téve, hogy nem költözik Londonba.

Kicsit hasonlít a helyzet a tavaly nyárira, amikor Sven-Göran Eriksson világbajnokság utáni menesztését követően az utódnak kiszemelt brazil Luiz Felipe Scolari nemet mondott az angliai lehetőségre. Persze nem kell félteni az angol szövetség (FA) elöljáróit, hiszen nagyszerű szakemberek neve szerepel a „várólistán”, és nagy valószínűséggel két olasz edző, Fabio Capello és Marcello Lippi közül választanak (a jelek szerint a német Jürgen Klinsmann kiesett a pikszisből).

Közülük előbbi esélyeit taksálják a legnagyobbra az angol lapok, a Real Madridtól a nyáron távozó szakember annak ellenére tűnik tuti befutónak, hogy csak alapszinten beszél angolul. Az FA két legfontosabb feltételének azonban megfelel, hiszen világszerte ismert személyiség, és nagyszerű eredményeket tudhat maga mögött, a Milannal megszerzett Bajnokok Ligája- és európai Szuperkupa-győzelem mellett összesen hét olasz (ebből kettőt a bundabotrány miatt később elvettek) és két spanyol bajnoki cím jelzi munkája hatékonyságát. Az is igaz viszont, hogy a 61 esztendős Fabio Capello eddig kizárólag klubcsapatokkal dolgozott, ebben a tekintetben az olasz válogatottal 2006-ban világbajnoki címet szerző Marcello Lippi előnyben van vele szemben, de úgy tűnik, ez a tényező a végső döntésnél nem sokat számít majd.

A La Gazzetta dello Sport értesülései szerint Fabio Capello kedden Londonban már tárgyalt is az FA képviselőivel, erről a találkozóról azonban nem szivárgott ki semmilyen információ. Viszont úgy hírlik, hogy az olasz mestert szakkommentátorként alkalmazó televíziós társaság, a RAI már keresi az utódját, mert biztos benne, hogy Londonba költözik, és sokan már azt is tudni vélik, hogy kapitányi kinevezése esetén az 1996 és 2003 között a Chelsea-ben futballozó korábbi válogatott támadó, Gianfranco Zola lenne a segítője, s két fiatal angol szakember, Alan Shearer és Stuart Pearce is helyet kapna a szakmai stábban.

Az angol szövetség a 2010-es világbajnokság selejtezőinek végéig kötne szerződést Fabio Capellóval, aki az angol válogatott történetének második külföldi kapitánya lenne, és évente 5.5 millió fontot (1.9 milliárd forint) kapna kézhez. És ami számára talán a legfontosabb, hogy a szigetországi szurkolók is bíznak benne, a Guardian című napilap internetes oldalán szavazók 71 százaléka tartja őt megfelelő jelöltnek a szövetségi kapitányi posztra.

Azaz tulajdonképpen minden összeállt, nagy valószínűséggel Fabio Capello lesz a sikertelen Eb-selejtezősorozat után menesztett Steve McClaren utódja, a hivatalos bejelentésre azonban csak csütörtökön vagy pénteken kerülhet sor.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik