Anglia: német kapitány?

SZ. NAGY TAMÁSSZ. NAGY TAMÁS
Vágólapra másolva!
2007.11.23. 23:30
Címkék
Miközben az európai futballnemzetek figyelme újra a hazai bajnokság, valamint a vb-selejtezők vasárnapi sorsolása felé irányul, Angliában továbbra is az Eb-kvalifikációs kudarcukon elmélkednek. Amíg a szövetség a kirúgott kapitány, Steve McClaren utódját keresi, David Beckham és Steven Gerrard eltérően magyarázza a Premier League-et elárasztó légiósok szerepét.

Az Eb-selejtezősorozatban elbukó válogatott által slamasztikában hagyott angol szövetségi vezetők nem sietnek a csütörtökön leváltott szövetségi kapitány, Steve McClaren utódjának megtalálásával. Nincs is könnyű helyzetben a testület, hiszen a lehetséges kapitányok közül többen is jelezték, nem szeretnének leülni az utóbbi időben igencsak kényelmetlenné váló kispadra. Többek között a két legesélyesebbnek tartott szakember is visszakozott: az északír Martin O’Neill kategorikus nemet mondott a megkeresésre, a BBC pedig úgy tudja, hogy a portugál José Mourinho sem kíván élni a lehetőséggel. És akkor még szót sem ejtettünk a walesi Mark Hughesról, aki pénteken hosszabbított a Blackburnnel, valamint az olasz Marcello Lippiről, aki azt mondta, „...nem hiszem, hogy én leszek a kapitány, mert eddig mindig elutasítottam az angol ajánlatokat”. A Daily Express című lap szerint Jürgen Klinsmannt viszont érdekelné a poszt, a korábbi német csatárklasszis állítólag az egykori kiváló angol támadóval, Alan Shearerrel együtt irányítaná a válogatottat. Ezzel a választással tulajdonképpen két legyet ütnének egy csapásra, hiszen a szurkolók jó része külföldi kapitányt szeretne, mások viszont mindenképpen hazai szakembert akarnak.

A kemény feladatnak megfelelő angol szakvezetőt azonban meglehetősen nehéz találni, az említett hat tréner közül is mindössze Alan Shearer tartozik ebbe a kategóriába. Az viszont nem csoda, hogy a hazai edzők nem tudnak lépést tartani a világ élvonalával, hiszen a Premier League-ben is kisebbségben vannak; jelenleg hét angolt találunk a húsz menedzser között (az 1992–1993as idényben még csak egy külföldi szakembert foglalkoztattak az élvonalbeli klubok). Angol szakember legutóbb 15 éve, 1992-ben nyert csapat á v a l bajnoki címet a ligában, míg 1998 óta kizárólag külföldi ül a „nagy négyes” (Arsenal, Chelsea, Liverpool, Manchester United) kispadján.

Apropó, külföldiek. A szigetországban már évek óta tartja magát az a feltevés, hogy a Premier Leaguebe beáramló rengeteg légiós miatt teljesít gyengén az angol válogatott. Többek között ezt vallja a „háromoroszlánosok” csapatkapitánya, Steven Gerrard is. David Beckham azonban nem osztja ezt a véleményt, szerinte az „idegenek” inváziója csak színesebbé tette Európa legtehetősebb bajnokságát. „Bizonyára több oka volt a sikertelenségnek, de nem lehet a külföldi játékosokra kenni az egészet – mondta David Beckham. – Szerintem az idegenlégiósok különlegessé tették a Premiershipet és az egész országot. Tekintsünk csak vissza 1974-re vagy 1978-ra, azon a két világbajnokságon sem voltunk ott, pedig akkor az angol játékosok aránya még kilencven százalék volt az élvonalban.” Ebben a kérdésben ki Steven Gerrard, ki David Beckham mellé áll. Látva a Sunday Times felmérését, amely szerint az angol élvonalban a legmagasabb a külföldi labdarúgók aránya (55%), mi az előbbi pártját fognánk.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik