Önmagát buktatta meg

Rónai Gábor, Zombori AndrásRónai Gábor, Zombori András
Vágólapra másolva!
2007.09.23. 23:29
Címkék
Lengyel Ferenc nem tudott megfelelni a hetekkel korábban saját maga által meghatározott elvárásnak (négy meccsen kilenc pont, amiből végül csak hét lett), így az edzővel szerződést bontott a paksi vezetőség. A távozó tréner helyére minden bizonnyal a legutóbb a Ferencvárosnál dolgozó Gellei Imre érkezik.

Lengyel Ferenc már nem a Paks vezetőedzője.

Mint ismert, a szakember csapatával öt vereséggel kezdett a bajnokságban, ezt követően vállalta, hogy a soron következő két fordulóban, a Nyíregyháza és a Tatabánya ellen a Paksi FC hat pontot szerez (ez sikerült), majd a REAC és a Sopron ellen újabb hármat.

A szakvezető a saját magának szabott ultimátumot nem tudta teljesíteni, hiszen a REAC elleni vereség után Sopronban csak döntetlent játszott az együttes. A tréner a soproni pontosztozkodás után kijelentette: „Tartom magam ahhoz, amiben a vezetőkkel megegyeztünk, a megállapodásunkon csak ők tudnak változtatni.”

Változtatás azonban nem volt, a vezetőség vasárnap délelőtt meghozta a döntést: a folytatást új tréner irányításával képzeli el. Az új vezetőedzőt kedden nevezik meg, és noha hallani lehet a Pécsről távozó Kis Károly nevét is, a szakmai munka irányítója minden bizonnyal a legutóbb a Ferencvárost dirigáló Gellei Imre lesz.

A harmadosztályban kezdte a munkáját

Lengyel Ferenc paksi munkáját illetően nem árt tudni: az első évben a harmadik vonalból egy osztállyal feljebb juttatta a csapatát, a második esztendőben tizenhárom pontelőnnyel nyerte az NB II-t, majd újoncként úgy maradt bent az élvonalban (11. lett), hogy egyszer sem állt kieső helyen. A 2007–2008-as bajnoki évadnak nagy várakozással indultak neki a paksiak, hiszen magyar szinten remek futballistákat szerződtettek, például Tököli Attilát, Éger Lászlót és Márkus Tibort. A keret megerősítése ellenére az együttes öt vereséggel kezdte az őszi idényt, majd három futballista, Fehér Attila, Balaskó Iván és Zováth János az edző határozata alapján átkerült a tartalékokhoz (aztán a csapattársak kérésére vissza az első keretbe), és bár az elmúlt hetekben kétségtelenül stabilabb, eredményesebb lett a PFC, az elöljárók végül az edzőváltásra szavaztak.

A száműzött játékosokat hiba volt visszavenni

Lengyel Ferenc erről vasárnap délelőtt, a szakosztálymenedzser Haraszti Zsolt telefonhívásából értesült.

„A vállalásomban nem csak hat, illetve kilenc pont megszerzése, és az őszi idény végére az első tízbe jutás szerepelt – mondta vasárnap délután Lengyel Ferenc. – Három játékos ugyanis kikerült a keretből, változott a prémiumrendszer, azaz, fehéren-feketén kiderült, mennyi pluszpénz lesz, ha jönnek az eredmények, és mennyi büntetést kell fizetni, ha elmaradnak. A »csomag« megmutatta a kiutat, hiszen kétszer győztünk, és ekkor a játékosok kérték, kerüljön vissza a keretbe a korábban kizárt három futballista. Engedtem a kérésnek, azonban azóta nem sikerült meccset nyernünk.”

Jelézésértékű, amit a szakember mond… Mindenesetre a szombati, soproni fellépést Lengyel Ferenc már úgy várta, hogy tudta, ha elmarad a győzelem, a vezetők másnap megköszönhetik a munkáját. Annyit azért fontosnak tart megjegyezni, hogy a sikerek idején is nyilatkozta: amikor jönnek az eredmények, abban negyven százalék az edző szerepe, harminc a játékosoké és ugyanennyi a vezetőké. A sikertelenségnél ugyanez a helyzet, vagyis negyven százalékot magára vállal a mostani szereplésből.

„Három dologban egészen biztosan hibáztam – folytatta a paksiak volt trénere. – A nyáron elmondtam, szükséges a játékoskeret átalakítása. Ha lehet, hozzunk minőségi labdarúgókat, és szűkítsük a keretet. Ez utóbbi nem következett be, sok volt az elégedetlenkedő, és ez visszaütött. Ugyancsak elhibázott lépés volt, hogy játékrendszert váltottunk. Két védekező belső középpályás helyett csak egy volt az első öt meccsen a pályán, részben ennek tudható be az akkori eredménytelenség. Harmadsorban pedig, noha ideális körülmények között készülhettünk Tatán és Pakson, ragaszkodnom kellett volna egy külföldi edzőtáborhoz, és hogy erős ellenfelekkel játszunk felkészülési meccseket. Történt, ami történt, egyet azért meg kell jegyeznem: az a több mint három év, amelyet a Paksnál eltölthettem, visszaadta a magyar futballba vetett hitemet. Remek játékosokkal, hozzáértő és korrekt vezetőkkel dolgozhattam, úgyhogy a Paksi FC mindig is fontos része lesz az életemnek.”

A tárgyalás már zajlik, a döntésre várni kell

Kíváncsiak voltunk arra, hogy a Lengyel Ferenc utódjának tippelt Gellei Imre mi tud a paksi helyzetről és az esetleges szerepvállalásáról – és diplomatikusan fogalmazott.

„Valóban megkerestek a paksi vezetők, és folyamatosan tárgyalunk az esetleges szerződéskötésről, ám addig, amíg nincs minden kérdés lezárva Lengyel Ferenc távozásával kapcsolatban, nem tudok konkrétumról beszámolni” – mondta lapunknak Gellei Imre.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik