Elsült a horvát „Rakéta”

VOLESZÁK GÁBORVOLESZÁK GÁBOR
Vágólapra másolva!
2007.09.16. 00:12
Ivan Rakitic, a Schalke 19 éves, feltörekvő horvát tehetsége fittyet hány a halálos fenyegetésekre, és hidegen hagyja, ha a sajtó mázsás terhet rak a vállára. Az 1–1-es döntetlennel végződő Bayern München elleni rangadón annyira felszabadultan futballozott, mintha a grundon lenne, és 22 méterről leadott, sistergős lövése még a nagy öreg Oliver Kahnon is kifogott.

Ivan Rakitic mindössze 19 esztendős, mégis megkapta nyáron a tízes számú mezt, amikor a Schalke átigazolta a svájci Baseltől. Azt mondták, képtelen lesz elviselni a terhet, hogy a török Galatasarayba távozó brazil irányító, Lincoln örökébe kell lépnie – de rácáfolt a kétkedőkre.

Ma már az sem szólhat egyetlen rossz szót sem, aki a júliusi Ligakupa-mérkőzéseken még úgy szidta a fiatal játékost, mint a bokrot. Tény, hogy a szőke labdarúgó nehezen illeszkedett be új csapatába, Mirko Slomka vezetőedző pedig megfenyegette, hogy akkor is szemrebbenés nélkül a kispadra ülteti, ha a vezetők csóválják a fejüket, hogy a négymillió eurót (egymilliárd forintot) érő játékosnak a pályán lenne a helye.

Ivan Rakitic a Bayern elleni rangadón letette a névjegyét, remekül játszott, nemcsak jól mozgatta társait, hanem fantasztikus gólt is szerzett. Öröme mégsem lehet teljes, hiszen később ziccert hibázott, így közvetve az ő lelkén (is) szárad a pontosztozkodás.

De legalább Gelsenkirchenben elmondhatják, a Hamburg után a Schalkénak is sikerült megálljt parancsolnia a bajoroknak. Emellett a fiatal horvát büszkén válaszolhat igennel a lapokban feltett kérdésre: beindul-e „Rakéta-Rakitic” a Bayern ellen?

Bizony beindult, és már beceneve is van a fiatalembernek! Meg gondja. Nem is kevés. Júniusban ugyanis döntési helyzetbe került a horvát-svájci kettős állampolgárságú játékos, választania kellett, melyik válogatottban kíván szerepelni a jövőben. Ivan Rakitic a horvát mellett döntött, és szeptember 8-án be is mutatkozott az Észtország elleni Európa-bajnoki selejtezőn, majd négy nap múlva Andorrában megszerezte első gólját is a délszláv nemzeti együttesben.

Öröme azonban nem lehetett teljes, sőt sikersztori helyett sokkoló történetről kell beszámolnunk.

A játékos Svájcban élő szüleit ugyanis telefonon többször megfenyegették – vélhetően sértett svájci drukkerek, akik úgy vélték, hogy a középpályás kikosarazta válogatottjukat. Ráadásul egyik nap levelet hozott a postás az édesapának, amelyben fiáról egy újságból kivágott fotó volt, amelyre valaki fekete keresztet mázolt, és aláírta: „Ivan, halott vagy!”

Szülei a lehető legtapintatosabban közölték vele a hírt, igaz, azóta ők is a fiukhoz költöztek Gelsenkirchenbe. A fiatal játékos pedig élete során először szembesült azzal a kellemetlen érzéssel, hogy sokan vannak, akik nem szívelik.

Szombati bombája után nagy a gyanúnk, az „ellenségek” tábora csak gyarapodott – jó néhány bajor szurkolóval.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik