Mindenki a fedélzetre!

DONÁT TAMÁS, SIMON JÓZSEF, VITOS GYÖRGYDONÁT TAMÁS, SIMON JÓZSEF, VITOS GYÖRGY
Vágólapra másolva!
2007.05.23. 16:35
Címkék
A bajnoki aranyéremért küzdő MKB Veszprém és Pick-Szeged szerdán a Tisza-parton negyedszer találkozik a finálé párharcában, amely az egyik fél harmadik sikeréig tart. Összesítésben 2–1-re vezet a Szeged, és nagyon szeretne ünnepelni. A csatában talán újra szerepelhet a sérült Ratko Djurkovics és Kiril Lazarov.

,,Szerdán vége” – nyújtott barát ságosan kezet Puljezevics Nenad az MKB Veszprém edzőjének, Csoknyai Istvánnak a harmadik meccs lefújása után az öltözőfolyosón. A még mindig méltán népszerű Csoki csak ennyit válaszolt: ,,Ez azért még nem biztos, Puki.” Persze jött a fogadási ajánlat. ,,Egy sör” – mondta Puljezevics. Erre is kezet adtak egymásnak.

A rendkívüli izgalmakkal kecsegtető bajnoki döntő párharca szerdán Szegeden a negyedik összecsapással folytatódik. Ebben az évadban az alapszakasz első találkozóján Zdravko Zovko játékosai örülhettek, mert otthon 35–23-ra nyertek a sérült Danijel Andjelkovics és Milorad Krivokapics nélkül felálló Pick ellen. A sérülések a veszprémieket sem kerülték el, így az alapszakasz tavaszi „visszavágóján” a Szeged diadalmaskodott 29–24re. A sikert újabb két győzelem követte: másfél hete a bajnoki döntő első, veszprémi mérkőzésén hetesekkel diadalmaskodott (31–30) a Szeged a sérült Kiril Lazarov (izomszakadás) és Ivan Lapcsevics (bokaműtét) nélkül felálló MKB ellen, majd a második találkozón, otthon ismét Mezei Richárdék örültek (25–22). Vagyis összesítésben egy győzelemre álltak a végső sikertől a Tisza-partiak. Az MKB fergeteges játékkal szépített vasárnap Veszprémben (39–26), de a szegediek szempontjából nem változott a helyzet: egy nyert meccs választja el őket az aranytól. Ezt a győzelmet pedig ,,kötelező” lesz kiharcolniuk szerdán – mondják híveik.

Nem is vitás, jelen állás szerint a Pick az esélyesebb a bajnoki elsőség megszerzésére, hiszen lépéselőnyben van. Karnyújtásnyira áll a nagy álom megvalósulásától, a trónfosztástól. (Csak emlékeztetőül: legutóbb 1996-ban állhattak a győzelmi dobogó tetején a PickSzeged játékosai, akiknek akkor Skaliczki László, a jelenlegi szövetségi kapitány volt az edzőjük). A finálé eddigi összecsapásain – nem meglepő! – főszerep jutott az átlövőknek (Marko Vujin, Pérez Carlos, Milorad Krivokapics, Ilyés Ferenc, Bajusz Sándor), aztán a világklasszis szerb kapusoknak (Dejan Perics, Puljezevics Nenad), akiknek a pillanatnyi formája, adott esetben gyengébb egyéni teljesítménye jelentősen befolyásolta a párharc alakulását.

Szerdán a közelmúltban sérülést szenvedő két klasszis, Ratko Djurkovics (Szeged) és Kiril Lazarov (Veszprém) viszszatérése jelenthet sokat. Djurkovics vádlijában a finálé első összecsapásán szakadt el az izom, és a Pick a védőspecialista nélkül szerezte meg a bravúros győzelmet Veszprémben. A második, szegedi találkozón szóba sem jöhetett a szereplése, sőt a harmadik találkozó előtt is csupán a bemelegítésben vett részt.

,,Még fáj a vádlim, nem tudom vállalni a játékot” – mondta Djurkovics Veszprémben. A meccs után viszont már bizakodó volt, s azt hangoztatta, talán szerdára felépül annyira, hogy segíthessen a csapatnak. A védekezésben szinte pótolhatatlan montenegrói beállóst kemény fából faragták, ezért elképzelhető, hogy sérült lábbal is beáll társai közé. Már a puszta jelenléte megnyugtatná a szegedieket, akik persze féltik őt, hiszen az orvosok szerint valójában hetekig eltart a gyógyulása. Hasonló cipőben jár (sántikál) a macedón Lazarov is, aki a finálé párharcának kezdete előtt egy nappal edzésen szenvedett izomszakadást. ,,Valójában csak beszakadt az izom, aminek a gyógyulási ideje rövidebb, mint a teljes szakadásé” – reménykedett Lazarov, akinek a góljai nélkül sem a BL-ben, sem a bajnokságban, sem az MK-ban nem remekelhetett volna az MKB. A nyáron Zágrábba igazoló klasszis balkezest a legutóbbi, veszprémi találkozón már pályára küldte Zdravko Zovko edző, de csak heteseket lövetett vele. Szerdai szereplése akkor is szenzáció lenne, ha csak rövid ideig játszhatna. Orvosai szerint ugyan reális a rásérülés veszélye, ám pályafutását nem, csupán a felépülés időtartamát befolyásolná, ha tovább szakadna az izom.

Fontos kérdés lesz szerdán, hogy a korábban hullámvölgybe kerülő MKB össze tudja-e szedni magát annyira az elsöprő hazai diadal lélekerősítő hatására, hogy Szegeden nyerjen. A sorozat legutóbbi találkozóján mindenesetre úgy tűnt, kiheverte a hazai pályán elszenvedett vereség okozta sokkot, és képes a megújulásra.

Csakhogy azt a meccset Veszprémben játszották… A negyedik meccs pedig Szegeden lesz, ahol egyértelmű esélyes a Pick. ,,A közönség lesz a nyolcadik játékosunk, ami végső sikerhez segíthet bennünket” – hangoztatta Lele Ambrus, a szegediek ügyvezető elnöke, aki hozzáfűzte, hogy a Veszprém nyilván ugyanúgy akarja a győzelmet, ezért az év meccse vár a két gárdára.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik