Aranyak és meglepetések

R. D.R. D.
Vágólapra másolva!
2007.05.18. 23:45
Címkék
A szegedi Mol Világkupa első napján az időjárás játszotta a főszerepet. A magyar versenyzők eddig három arany-, hat ezüst- és három bronzérmet nyertek.

A viharos erejű, hideg szél irreálissá tette a verseny első napját. Délelőtt a magyarok még sikeresen harcoltak az elemekkel, de a női kajak egyesek délben rajtoló első középfutamában Benedek Dalma már képtelen volt alkalmazkodni a szokatlan viszonyokhoz. A törékeny testalkatú lány nagyon küzdött, nagyon akart, de nem találta a megfelelő ritmust, végül négy tizeddel lemaradt a még továbbjutást jelentő harmadik helyen célba érő kanadai Jillian D’Alesio mögött. Optimális körülmények között persze százból százszor „agyonverné” az észak-amerikait és az élen végző két ausztrált is, de ezzel az ítéletidővel nem tudott mit kezdeni…

„Borzasztó ez a szél, a víz pedig olyan, mint a hullámfürdőben, a Gellértben – magyarázta Fábiánné Rozsnyói Katalin, Benedek Dalma edzője. – Szegény Dalmát megviselte a kiesése. Rengeteget dolgozott, és szorgalmas volt az elmúlt hónapokban, de talán még nem elég technikás ahhoz, hogy megküzdjön az ehhez hasonló hullámokkal.”

Angyal Zoltán szövetségi kapitány is Benedek búcsúját tartotta a legkellemetlenebb meglepetésének. „Nagyon sajnálom, de mondtam neki, hogy ne mentse fel magát, ne fogja kizárólag az időjárásra az eredményt – vélekedett a szakember. – Ilyen idő volt Sydneyben,

Athénban és Poznanban is, Dalma szerencsés, hogy tavaly minden világversenyen ragyogó napsütés és szélcsend volt. Ez egy ilyen sportág, tudni kell mindenféle időjáráshoz alkalmazkodni.”

A délutáni program kezdete előtt néhány perccel leszakadt az ég a Maty-ér felett, a versenyzőknek a szél és a hideg után a könyörtelenül ömlő esőt is el kellett viselniük. Ezzel kapcsolatban Patyi Melindának volt egy érdekes észrevétele: „Az esőnek is van előnye: mérséklődik a szél, nem hullámzik annyira a víz.”

Fájó vereséggel kezdődött: a német női kajak négyes mindkét magyar egységet legyőzte az ötszáz méteres döntőben. Az első ezres fináléban a kenus Vajda Attila káprázatos hajrával nyert a német Andreas Dittmer ellen. Benkő Zoltán is kiválóan finiselt, ezüst jutott neki, a Kozmann György, Kolonics György kenu párosnak szintúgy. Óriási meglepetésre Kovács Katalin is lemaradt az aranyról: sokáig vezetett, de méterekkel a cél előtt a tavalyi szegedi vb hetedik helyezettje, az amerikai Carrie Johnson megelőzte.

A Kammerer Zoltán, Kucsera Gábor kajak páros a nap legmagabiztosabb győzelmét produkálta, a legnagyobb meglepetés kategóriában pedig a női kajak kettesek döntőjében óriásit hajrázó és ezüstöt nyerő Szabó Gabriella, Kozák Danusia duó vitte el a pálmát. A férfi kajak négyesek versenyében ezüstnek és bronznak örülhettek a magyarok. A magyar válogatott győzelemmel zárta a napot, a Paksy Tímea, Laknerné Fazekas Krisztina, Keresztesi Alexandra, Benedek Dalma összetételű négyes ezer méteren elképesztő fölénynyel győzött, megszerezve a női szakág első aranyát.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik