Testvérek rangadója

V. G.V. G.
Vágólapra másolva!
2007.03.03. 01:17
Címkék
Nemcsak a csapatok, hanem a menedzserek tekintetében is különlegesnek ígérkezik a szombati Hertha–Bayern derbi: az egyik kispadon Dieter Hoeness, a másikon pedig testvére, Uli Hoeness foglal majd helyet. A két vezetőnek a héten volt teendője bőven, de a mérkőzésen már csak egy dolog számít – az eredmény.

Uli Hoeness és Dieter Hoeness – testvérek. Mindketten futballvezetők, ám messze sodorta őket egymástól az élet. Az 55 éves Uli (valójában Ulrich) Hoeness 1979 óta a Bayern München menedzsere, míg az egy évvel és két nappal fiatalabb öccse, Dieter a Hertha BSC-nél dolgozik tíz éve – hasonló munkakörben.

Játékosként támadók voltak, de Uli a szélen szerepelt, Dieter pedig tipikus középcsatárt játszott. Vezetési módszerük is különbözik: Dieter, aki a pályán nem ismert félelmet, a háttérben marad, bátyja, Uli viszont szinte állandóan konfliktusokba keveredik.

Bár kettejük között a lehető legjobb a viszony, együtteseik találkozásakor akarva-akaratlanul is szembe kerülnek egymással. Ilyenkor ugyanis nem a testvéri kapcsolat a legfontosabb, a gárdák érdekei kerülnek előtérbe.

Dieter Hoeness a Hertha sikertelensége miatt idegeskedik. A szerdai, Stuttgart elleni 2–0-s vereség után (amely egyben a kupakiesést jelentette) a menedzser nagyot nyelt, és mielőtt még üvöltözésbe kezdett volna, rendkívüli megbeszélést hívott össze, amelyen Falko Götz vezetőedző mellett a Hertha meghatározó játékosai vettek részt.

„Már az év elején éreztem, hogy valami megakadt a csapatnál: képtelenek voltunk közösségként működni a pályán –

mondta Dieter Hoeness. – Fontosnak tartottam, hogy a csalódás utáni tapasztalatokat még a Bayern elleni meccs előtt megbeszéljük. Sajnálom, hogy a gárda nem látta be, jó esélye van először elhódítani a Német Kupát. Azt hiszem, jókor jön a Bayern elleni találkozó. Egy kiemelkedő mérkőzés kiemelkedő teljesítményt követel a csapattól, és csak örülhetünk, hogy három napon belül adódik lehetőség a javításra.”

Bár Uli Hoeness sem dicsekedhet a Bayern eredményeivel (Ottmar Hitzfeld visszatérése óta öt tétmérkőzésen három vereséget és két győzelmet könyveltek el a bajorok), neki kellemesebb gondjai vannak. A téma újból az edzőkérdés: a német Sport Bild című lap információi szerint ha a Bayern nyer a Hertha ellen, majd a BL-ben kiharcolja a továbbjutást a Real Madriddal szemben, akkor a vezetőség új szerződést kínál Ottmar Hitzfeldnek – aki, korábbi nyilatkozatai ellenére, való színűleg el is fogadja azt. Ha így történne, elégedetten dőlhetne hátra Franz Beckenbauer, hiszen elérte, amit akart. Ottmar Hitzfeldről úgy tartják, a megújulni képes szakemberek közé tartozik, már most több edzéselemet felhasznál azok közül, amelyeket Jürgen Klinsmann alkalmazott a német válogatottnál

– sikerrel. Szombaton azonban a hét eseményei háttérbe szorulnak, csak a csapatok eredményessége számít majd: Dieternek a Hertha, Ulinak a Bayern sikere. Érdekes párharc lesz – nem csupán a pályán, hanem a kispadok mellett is…

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik