Olyan lesz, mint a BL fináléja

V. G.V. G.
Vágólapra másolva!
2007.02.21. 01:25
Címkék
A fut­bal­línyencek igen jó né­ven vet­ték, hogy a Bar­ce­lo­na már a Baj­no­kok Li­gá­ja nyol­cad­dön­tőjében ös­­sze­ke­rült az an­gol Li­ver­pool együt­te­sé­vel. Az el­múlt két év BL-győztesének szer­dai ta­lál­ko­zó­ja iga­zi cse­me­ge, és bár so­kan szí­ve­sen lát­nák a má­ju­si fi­ná­lé­ban mind­két csa­pa­tot, az egyik bú­csú­ra kény­sze­rül.
Címvédő lé­té­re ne­héz­ke­sen ju­tott el a spa­nyol Bar­ce­lo­na a Baj­no­kok Li­gá­ja nyol­cad­dön­tőjéig. Frank Rijkaard ta­nít­vá­nya­i­nak a cso­port­mérkőzések utol­só kö­ré­ig ag­gód­ni­uk kel­lett to­vább­lé­pé­sük mi­att. A Werder Bre­men el­le­ni, az utol­só for­du­ló­ban ha­zai pá­lyán ját­szott, úgy­mond ki-ki mec­­csen (ame­lyen a né­me­tek­nek már a dön­tet­len ele­gendő lett vol­na a Barca ki­go­lyó­zá­sá­hoz) Ronald­in­ho szem­te­len sza­bad­rú­gás­gól­ja (ami­kor a fel­ug­ró bré­mai sor­fal tag­ja­i­nak lá­ba alatt lőtte a ka­pu­ba a lab­dát) je­lez­te, mi­ért is van he­lyük a ka­ta­lá­nok­nak Eu­ró­pa leg­jobb ti­zen­hat csa­pa­ta kö­zött. Más kér­dés per­sze, mi lett vol­na, ha nem a Werder, ha­nem a má­sik né­met BL-csapat (a ret­te­ne­te­sen tel­jesítő Ham­bur­got e he­lyütt ne ve­gyük szá­mí­tás­ba), a Bay­ern ját­szik a to­vább­ju­tá­sért a spa­nyo­lok­kal. A Kick­er fősz­er­kesz­tő-he­lyettese, Klaus Smen­tek sze­rint „…a ba­jo­rok sok­kal cél­tu­da­to­sab­ban, ha­tá­ro­zot­tab­ban küz­döt­tek vol­na az egy pon­tért, és valószínű­leg ki is ej­tet­ték vol­na a Bar­ce­lo­nát”.

Er­re ké­szül most a Li­ver­pool is, az­zal a tu­dat­tal, hogy a fen­ti­ek­kel el­len­tét­ben két mérkő­zé­sen kell jobb­nak bi­zo­nyul­nia a Bar­ce­lo­ná­nál. Rafa Benítez, az an­go­lok edző­je a sor­so­lás után elé­ge­det­ten nyug­táz­ta: „Min­den rend­ben lesz, meg tud­juk őket ver­ni.”

A szak­em­ber op­ti­miz­mu­sa nem egysz­erűen kincs­tá­ri, hi­szen úgy adó­dott, a Li­ver­pool­nak ide­gen­ben, a Nou Camp­ban kell először ját­sza­nia, a vis­­sza­vá­gón pe­dig sa­ját kö­zön­sé­ge előtt, az Anfield Road­on bi­zo­nyít­hat. A szi­get­or­szá­gi­ak cél­ja te­hát: va­la­hogy ki­húz­ni ka­pott gól nél­kül a szer­dai ta­lál­ko­zót, két hét múl­va pe­dig Ang­li­á­ban be­da­rál­ni a Bar­­ca oly­kor da­do­gó „művé­szeit”.

Tud­ja ezt Gian­lu­ca Zam­brot­ta, a Bar­ce­lo­na olasz védő­je is, aki per­sze első­sor­ban azért küzd, hogy csa­pa­ta ha­zai pá­lyán még vé­­let­le­nül se kap­jon gólt. A töb­bit rá­bíz­za Ronald­in­hóékra.

Szavazás

Melyik csapat nyeri a Bajnokok Ligáját?

„Na­gyon fon­tos len­ne, hogy nyer­jünk – mond­ta Gian­lu­ca Zam­b­rot­ta. – Ha egy nul­lá­ra győzni tud­nánk, már elé­ge­dett len­nék. A Li­ver­pool azon csa­pa­tok kö­zé tar­to­zik, ame­lyek el­len na­gyon ne­héz fut­bal­loz­ni, rá­adá­sul sa­ját pá­lyá­ján re­me­kül tel­je­sít. Ezért is len­ne jó, ha az első mérkőzésen, a Nou Camp­ban di­a­dal­mas­kod­ni tud­nánk.”

Az an­go­lok nem vé­de­kez­ni utaz­nak Spa­nyo­lor­szág­ba, ha­nem nyer­­ni, és ap­ró győzelem­mel is nyu­god­tan vár­hat­nák a vis­­sza­vá­gót – leg­alább­is el­kép­ze­lé­sük sze­rint.

A tel­jes igaz­ság­hoz tar­to­zik ugyan­is, hogy a Bar­ce­lo­na a BL ver­seny­ki­írá­sá­ban ha­zai pá­lyán im­már ti­zen­há­rom mérkőzés óta nem ta­lált legyőzőre. A szám bal­sze­ren­csés mi­vol­tá­ban bíz­hat­nak az an­go­lok, no meg per­sze ab­ban, hogy a spa­nyol Rafa Benítez hon­fi­tár­sai – a ka­pus José Manuel Reina, to­váb­bá Xabi Alon­so és Luis Gar­cía – se­gít­sé­gé­vel meg­sza­kít­ják a ha­za­i­ak re­mek so­ro­za­tát, és meg­le­pe­tést sze­rez­nek.

Rafa Benítez nyugodt lehet

A leg­utób­bi tíz spa­nyol­or­szá­gi mér­kőzésén a Li­ver­pool há­rom dön­tet­len mel­lett öt­ször nyer­­ni tu­dott, és csu­pán két­szer szen­ve­dett ve­re­sé­get. A csa­­pat spa­nyol vezetőedző­je, Ra­fa Benítez ko­ráb­ban a Va­len­cia együt­te­sé­nél edzős­kö­dött, és még so­ha­sem ka­pott ki Bar­ce­lo­ná­ban – ez min­den bi­zon­­nyal nö­ve­li a 46 éves mes­ter és an­gol csa­pa­ta ön­bi­zal­mát.

A Bar­ce­lo­na hí­vei is szí­ve­sen hi­vat­koz­hat­nak a sta­tisz­ti­kák­ra: csa­pa­tuk az an­gol együt­te­sek el­len bá­mu­la­tos ha­zai mér­le­get tud fel­mu­tat­ni. A leg­utób­bi hu­szon­két mérkőzésen ti­zen­há­rom­szor győztek, nyolc­szor dön­tet­lent ját­szot­tak, és csu­pán egy­szer hagy­ták el vesz­te­sen a pá­lyát.

A két csa­pat leg­utób­bi ös­­sze­csa­pá­sát 2002. már­ci­us 13-án ren­dez­ték, a BL-csoportmér­kő­zés gól nél­kü­li dön­tet­len­re vég­ződött. A gár­dák ak­ko­ri kez­dőc­sap­atában hét já­té­kost ta­lál­ha­tunk, aki ma is tag­ja együt­tesé­nek: Car­les Puyol és Thi­a­go Motta a ka­ta­lá­nok­nál, míg Jerzy Dudek, Jamie Car­ragher, Sami Hyyp­iä, Steven Ger­rard, John Arne Riise a ven­dé­gek­nél.

A NAGYOBB MÉRETHEZ KATTINTSON A KÉPRE!
A NAGYOBB MÉRETHEZ KATTINTSON A KÉPRE!
A NAGYOBB MÉRETHEZ KATTINTSON A KÉPRE!
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik