Lesgól után jött a győztes gól

VOLESZÁK GÁBORVOLESZÁK GÁBOR
Vágólapra másolva!
2006.11.26. 01:20
Címkék
Ami az egyiknek öröm, a másiknak bánat: idénybeli első hazai győzelmét aratta a Hannover a Szabics Imrét soraiban tudó Mainz ellen. Huszti Szabolcs együttese lépéselőnybe került a kiesés elkerüléséért folyó harcban, míg a mainziak a tabella utolsó helyén ragadtak.
Vahid Hasemjan már emeli a kezét, hiszen a hálóban a Hannover gyôztes gólja
Vahid Hasemjan már emeli a kezét, hiszen a hálóban a Hannover gyôztes gólja
Reuters
Vahid Hasemjan már emeli a kezét, hiszen a hálóban a Hannover gyôztes gólja
Vahid Hasemjan már emeli a kezét, hiszen a hálóban a Hannover gyôztes gólja
Vahid Hasemjan már emeli a kezét, hiszen a hálóban a Hannover gyôztes gólja
Reuters
Vahid Hasemjan már emeli a kezét, hiszen a hálóban a Hannover gyôztes gólja

Nem állítható, hogy a forduló rangadója volt a Hannover– Mainz találkozó, az összecsapás mégis kiemelt figyelmet érdemelt – két okból is.

Először, mert a hazai együttesben Huszti Szabolcs, a vendégeknél Szabics Imre is szerepet kapott, és míg a magyar válogatott mezében egymásért, és legfőképpen egy csapatért küzdenek, addig most ellenfélként léptek pályára, bár mindkettejük szeme előtt ugyanaz a cél lebeghetett: győzni mindenáron, és feljebb lépni a tabellán.

Ez a másik ok, amiért még inkább érdemes volt figyelni a találkozóra, mert bár nem a bajnoki cím sorsáról döntött a mérkőzés, a kieső helyen álló csapatok nagyon fogadkoztak, hogy az egyre szoruló hurokból még idejében kihúzzák a fejüket.

Két rossz formában lévő együttes találkozott szombat délután, ám míg Huszti Szabolcsék képesek voltak meglepetést szerezni a bajnokságban (lásd többek között a Bayern bravúros legyőzését), a Mainz immár hosszabb ideje gyengélkedik. A találkozó ennek megfelelően 1–0-s hazai győzelemmel zárult, de a pályán történteket nem érdemes ennyivel elintézni, hallgassuk csak meg a vesztes fél véleményét.

„Óriási balszerencsénk volt, nagyon magam alatt vagyok – mondta a lefújás után Szabics Imre, aki végig pályán volt. – A semleges néző számára nem lehetett túl izgalmas a mérkőzés, a kapuk ritkán forogtak veszélyben. Még most sem hiszem el, hogy ennyire pechesek vagyunk: nulla nullás állásnál betaláltunk, ám a játékvezető les miatt érvénytelenítette a gólt.”

A mérkőzés 73. percében történt, hogy a mainzi Fabian Gerber jobbról beadott, a hannoveri kapunál menteni igyekvő brazil Viniciusról pedig saját kapujába jutott a labda. A mainzi ünneplésnek Herbert Fandel játékvezető vette elejét, aki Szabics Imre lesállása miatt nem adta meg az öngólt. Lehet, tévesen. A sors iróniája: az ellentámadásból megszerezte a győztes találatot a Hannover.

„Mindkét csapat úgy állt a találkozóhoz, hogy nem szeretne gólt kapni, és valahogy majd csak sikerül egyet rúgni – folytatta bús hangon a magyar támadó. – Ezt a célunkat elértük, ám a játékvezető másként gondolta. Bármennyire is nem szeretek a bírókkal foglalkozni, Herbert Fandel keresztülhúzta számításainkat.”

Hiába érkezett a vendég Mainz azzal a céllal, hogy megszerezze első idegenbeli győzelmét, olyan történt, amely ebben a bajnokságban még nem: hazai pályán gyűjtött három pontot a Hannover, ezzel pedig apró lélegzetvételnyi előnyhöz jutottak Huszti Szabolcsék (a magyar játékost a 89. percben lecserélték) a többi, a kiesés ellen küzdő gárdával szemben.

Inog a kispad Thomas Doll alatt

Delphoi jósdájában az ókori görögök jókat kacagtak volna rajtunk, hiszen a Bundesliga rajtja előtt úgy véltük, a Hamburg együttese a bajnokságban nemcsak megnehezítheti a címvédő Bayern dolgát, hanem versenyben is lehet a bajnoki címért folyó harcban. Nos, ha Thomas Doll (képünkön) játékosai továbbra is úgy szerepelnek, ahogy eddig, akkor talán jövő ilyenkor valóban esélyesként harcolhatnak az első helyért – a másodosztályban.

Bár a két gárda, a Hamburg és a Bayern között a forduló előtt tizenkét pont volt a különbség, az érdekük megegyezett: előrébb kell lépni a tabellán!

A hazaiak szakvezetője Thomas Doll joggal idegeskedett, hiszen sejti, a hamburgi vezetők kihúzzák alóla a kispadot, ugyanis véges az elnök, Bernd Hoffmann türelme. Az elöljáró két hónapja még kiállt az edző mellett, ám a minap már azt mondta: „Ha nincs más lehetőségünk, változtatnunk kell…”

Nem adta könnyen a bőrét (illetve állását) az edző, hiszen csapata az első negyedóra elteltével Rafael van der Vaart tizenegyesével vezetett a bajorok ellen. Ám a hamburgi szurkolók már megszokhatták: csapatuk képtelen megtartani nehezen megszerzett előnyét. Borítékolható volt, hogy a müncheniek megfordítják az eredményt. Minden a várakozásnak megfelelően alakult, a Bayern nyerni tudott, Thomas Doll pedig hiába kapaszkodik két kézzel a kispadba, úgy tűnik, lassan leesik (vagy felállítják) róla.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik