Ahol szerelmesek a futballba

Pajor-Gyulai LászlóPajor-Gyulai László
Vágólapra másolva!
2006.09.28. 01:10
Címkék
Megkezdték munkájukat Magyarországon az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) szakemberei, akik Horvátország után nálunk szemléznek, hogy megtudják: vajon hazánk milyen gazdája lehetne a 2012-es labdarúgó Eb-nek?
Gyárfás Tamás és Harry Been viszontlátná egymást még Debrecenben
Gyárfás Tamás és Harry Been viszontlátná egymást még Debrecenben
Czeglédi Zsolt
Gyárfás Tamás és Harry Been viszontlátná egymást még Debrecenben
Gyárfás Tamás és Harry Been viszontlátná egymást még Debrecenben
Gyárfás Tamás és Harry Been viszontlátná egymást még Debrecenben
Czeglédi Zsolt
Gyárfás Tamás és Harry Been viszontlátná egymást még Debrecenben

A szemlézők

Az UEFA-bizottságban hatan szemlézik a magyar előkészületeket.
Harry Been (a nemzeti válogatottak bizottságának alelnöke)
Giorgio Marchetti (az UEFA profi labdarúgásért felelős igazgatója)
Mikael Salzer (a nemzeti válogatottak versenyeinek elnöke)
Christoph Jung (projektmenedzser)
Friederike Gösele (szállodafelelős)
Colin Smith (az Euro 2008 helyszíneinek vezető szemlézője)
Volt némi ijedtség. Az UEFA-delegátusok fogadására induló magyar stáb már Gödöllő előtt elakadt, egy halálos baleset miatt gépkocsik százai ragadtak a sztrádán, órákon át alig mozdult meg a sor. Szinte megváltásként érkezett a hír, hogy az Európai Labdarúgó-szövetség küldöttei is késnek, mert jócskán elcsúszott a programjuk Horvátországban.

Nagy kő esett le a magyarok szívéről. Legalábbis akkor még azt hitték, melléjük állt a szerencse, hiszen a szorult helyzetben ez valóban kedvező fordulatnak tűnt. Már csak azért is, mert mire mindenki megérkezett Debrecenbe, volt idő még egy főpróbát tartani, ami már csak azért sem árt, mert hihetetlenül sok apróságnak kell illeszkednie ahhoz, hogy egy ilyen fontos prezentáció kifogástalanul sikerüljön. A stáb tagjai füléhez hozzáragadt a mobiltelefon, annyiszor egyeztettek a legkisebb részletekről is, amíg aztán az élet átírta az egész forgatókönyvet.

Kiderült: a delegáció túl sokat késik. Pedig a forgatókönyv nem volt túl szoros, alkotója még a pihenésre is figyelt. Este élményfürdő is szerepelt a programban, s a küldöttség vezetője, a teniszimádó Harry Been kedvéért a korábbi magyar bajnok, Noszály Sándor is elutazott Debrecenbe, hadd játsszanak egy órácskát.

Csakhogy a prezentáció később kezdődött, mint ahogyan véget kellett volna érnie, és ez mindent a feje tetejére állított. Pedig negyven perccel azután a horvát kormány helikopteréből kikászálódtak a szemlátomást elcsigázott szemlézők, a küldöttség és a pályázatot kidolgozó prezentáló házigazdák már nézték is várost bemutató filmet, és hallgatták Kósa Lajos polgármester köszöntőjét a Kölcsey-center egyik nagytermében. Kósa Lajos elmondta, hogy Debrecen igazi futballváros, csapata az utóbbi két év magyar bajnoka, már ebben az évtizedben is több világversenyt rendezett meg nagy sikerrel, hónapok alatt épített fel színvonalas sportlétesítményeket, tehát minden tény és indok azt támasztja alá, hogy érett az Európa-bajnokság házigazdájának szerepére is.

Maga a prezentáció kívülálló számára nem túl izgalmas, többnyire száraz adatok sorolásából áll: kórházi helyek, bankfiókok, éttermek, szálláslehetőségek száma, megközelíthetőség, helyi közlekedés, megannyi olyan kérdés, amelyre az UEFA roppant aprólékos válaszokat vár. Ami viszont mindenki számára érdekes lehet, az a tervezett stadion. Egy pusztaság közepén, egy lakótelep közelében épül majd fel, teljesen fedett lesz, és mai kalkulációk és árfolyam alapján 101 512 500 svájci frankba kerül a tervezése és a kivitelezése. Ez forintban több mint 14 milliárdot tesz ki.

Búcsúzóul Kósa Lajos elmesélte, hogy amikor a Debrecen a Hajduk ellen játszott, összebarátkozott az spliti polgármesterrel, és megegyeztek abban, hogyha a horvát–magyar pályázat nyeri a 2012-es Eb-rendezés jogát, kollégája fejedelmi ebédre hívja meg. Harry Been erre annyit jegyzett meg, hogy maradjon csak kapcsolatban a spliti polgármesterrel, ugyanis cseppet sem zárható ki, hogy annak fizetnie kell...

A kétórás késés miatt a szakértők két csoportra váltak ezután, és gyorsan teljesítették a hátralévő programpontokat, ám csak kívülről nézték meg az edzőpályákat, az uszodát és a többi létesítményt, egyedül az UEFA vezérkarának szánt Arany Bika Szállót tekintették meg belülről is. Így végül mindenki elégedetten zárhatta a napot, leszámítva Noszály Sándort. Neki ugyanis a magyar Eb-pályázat vezetői nagy ajándékokat ígértek arra az esetre, ha hajlandó kikapni a küldöttség elnökétől. A meccs el-, a bajnok pedig hoppon maradt.

A debrecen stadion látványterve
A debrecen stadion látványterve
A debrecen stadion látványterve
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik