Kötelező hazai győzelmek

K. A.K. A.
Vágólapra másolva!
2006.09.06. 02:36
Címkék
A C-csoportban a bosnyák–magyar találkozón kívül két másik selejtező mérkőzést is játszanak, ezeken szintén a vendéglátók az esélyesebbek. Törökország Frankfurtban (lásd keretes írásunkat) játssza első csoportmeccsét az előző fordulóban a bosnyákoktól vereséget szenvedő Málta ellen, a mieinket a Szusza Ferenc Stadionban megalázó Norvégia pedig a szintén pont nélküli Moldova válogatottját fogadja.

A továbbjutásra esélyes két nagycsapat közül a norvégok már önbizalmat és magabiztosságot szereztek a magyarok ellen, így nem kérdés, hogy nagyobb változtatások nélkül lépnek pályára Oslóban. A három év után a válogatottba visszatérő Ole Gunnar Solskjaer újabb gólözönt és győzelmet ígért a drukkereknek. A törökök nem üzengethetnek szurkolóiknak, hiszen büntetésből zárt kapuk mögött játszanak, ráadásul nekik ez még csak az első selejtezőjük lesz.

Fatih Terim szövetségi kapitány a Fenerbahcéból és a Galatasarayból rakta össze a keret alapját, előbbi csapatból hat, utóbbiból öt játékost hívott be. A huszonhármas keretben nincs sok újdonság, a harmadik számú kapust ujjsérülése miatt le kellett cserélni. A 34 éves Ergün Penbe visszatért a bal oldalra – a helyén szereplő Ates Necati izomhúzódása miatt nem szerepel. A második fordulóban az Eb-címvédő görögök is pihennek, ám ők a páratlan számú csoportlétszám miatt.

Otto Rehhagel együttese szombaton kínkeservesen, 1–0-ra győzött Moldova vendégeként. A német mesternek van ideje, hogy az októberi, Norvégia elleni hazai meccsre összeszedje játékosait. Az, hogy a görögök lemaradtak a világbajnokságról, már elégedetlenkedő hangokat szült, amelyek a csapat azóta is gyenge teljesítménye miatt egyre erősödnek. A sajtóban megjelent, hogy Otto Rehhagel a kedvenceit hívja a keretbe, zömében azokat, akikkel két éve sikert aratott az Eb-n, s nem számít, hogy egyáltalán jó formában van-e az adott játékos, vagy sem. Rehhagel „fiaival” a csoport legerősebbnek tűnő válogatottja, Norvégia ellen bizonyíthat majd a következő játéknapon, október 7-én.

Ránk már a török pokol vár

A 2005. november 16-án a Törökország–Svájc világbajnoki pótselejtező után a játékoskijáróban történt verekedés miatt a FIFA keményen megbüntette a törököket – hat hivatalos válogatott meccset legalább ötszáz kilométerre az országhatártól, semleges stadionban, zárt kapuk mögött kell lejátszaniuk. Sajnos a szankció épp a Magyarország elleni mérkőzés előtt ér véget, így Bozsik Péterék 2007. szeptember 12-én már Isztambulban lépnek pályára. Ez azonban nem teljesen sportszerű, mivel a magyarok önhibájukon kívül hátrányos helyzetbe kerülnek azokkal a csapatokkal szemben, amelyek a törökök ellen nyugodt körülmények között, a vérmes török szurkolók kiabálása nélkül játszhattak.

Lapunk úgy értesült, hogy magyar részről történő tiltakozás a FIFA-nál ez ügyben, ám az MLSZ képviseletében Berzi Sándor nemzetközi igazgató elmondta, hogy a szövetség semmilyen hivatalos lépést nem tett, de nem is lenne értelme ilyesminek, mivel a fegyelmi határozathoz semmi köze egy kívülálló országnak, azt aligha változtatná meg a FIFA. Berzi Sándor pedig csak tudja, hiszen megannyi hasonló ügy elbírálásában vett már részt az UEFA fegyelmi bizottságának tagjaként…

A szerdai program

C-CSOPORT
Norvégia–Moldova (Oslo, 19.00)
Törökország–Málta (Frankfurt, 20.00)
Bosznia-Hercegovina–Magyarország (Zenica, 20.15, tv: Duna TV)

Az állás
1. Bosznia-Hercegovina115–23
2. Norvégia114–13
3. Görögország111–03
4. Törökország
5. Moldova110–10
6. Málta112–50
7. MAGYARORSZÁG111–40
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik